תזונה בדיאליזה
הטיפול התזונתי במטופלי דיאליזה הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול הרב מקצועי הניתן במכון הדיאליזה
במחלת כליה סופנית המצריכה טיפול כלייתי חליפי באמצעות המודיאליזה או דיאליזה צפקית, הכליות אינן מצליחות לסלק מחומרי פסולת ונוזלים המצטברים בדם. מצב זה מצריך לעשות מספר שינויים בתזונה כגון הגבלה של נוזלים, אשלגן , זרחן ונתרן.
יחד עם זאת, מטופלי דיאליזה נמצאים בסיכון למצב תזונתי ירוד אשר עלול לגרום לירידה משמעותית באיכות החיים, לעליה בתחלואה הנלווית, לעליה באשפוזים ואף לתמותה גבוהה יותר.
על מנת לשמור על מצב תזונתי תקין חשוב לשלב בתזונה כמות גבוהה של חלבונים וכמות מספקת של קלוריות. ההגבלות התזונתיות הרבות מחד והחשיבות שבצריכה נאותה של חלבון וקלוריות מאידך הופכים את הטיפול התזונתי במטופלי הדיאליזה למורכב ומאתגר במיוחד.
הטיפול התזונתי למטופלי הדיאליזה ניתן ע"י דיאטן קליני שהוסמך ע"י משרד הבריאות ושייך לצוות הטיפול הרב מקצועי של מכון הדיאליזה. המטופל יפגוש בדיאטן כחלק מתהליך הקליטה שלו למכון. בפגישה זו הדיאטן יבצע קבלה תזונתית במהלכה תינתן התייחסות לרקע הסוציאלי והרפואי של המטופל, תבוצע הערכה של מצבו התזונתי הכוללת בדיקה של מסת השריר, תשאול מקיף לגבי הרגלי האכילה שלו, סקירה של בדיקות המעבדה ובסופו של התהליך יקבל המטופל המלצות תזונתיות המותאמות לו באופן אישי. גם בהמשך המטופל יהיה במעקב תזונתי של הדיאטן ויקבל מענה תזונתי ע"פ הצורך.
במטרה להציע לכל מטופל את המענה המדויק ביותר, הדיאטן עושה שימוש בכלי הערכה ומדידה, ביניהם:
- שאלון להערכת הסטטוס התזונתי Subjective Global Assessment (SGA)
- משקל ו-BMI
- מדידת כוח שריר ע"י מד לפיתת יד (Hand Grip)
- מדידת הרכב גוף, לרבות אחוז הנוזלים ומסת השריר, ע"י analysis Bioelectrical impedance (BIA)
באילו מצבים מומלץ לקבל יעוץ תזונתי?
- חוסר איזון באשלגן
- חוסר איזון בזרחן
- חוזר איזון בנוזלים
- ירידה בתאבון
- ירידה במשקל היבש
- לפני/ אחרי ניתוח
- לאחר אשפוז ממושך
- סוכרת לא מאוזנת
- פצעי לחץ
- לקראת השתלת כליה
צוות
דרור בן נח - דיאטן מכון הדיאליזה, רכז תחום תזונה ונפרולוגיה