איך למנוע התקף לב שני?

ראיון עם פרופ' שמואל בנאי, מנהל המערך הקרדיולוגי, בית החולים איכילוב

דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

החשש הגדול של כל מי שעבר אירוע לב הוא איך לא להגיע להתקף לב שני. תתפלאו, זה בהחלט אפשרי 

"לא משנה אם זה גבר או אישה, התקף לב לעולם לא מגיע בזמן. זאת תמיד טראומה נפשית וגופנית גדולה מאוד. כמובן שהיה הכי טוב למנוע מלכתחילה את ההתקף, אבל לצערנו הרב אנחנו פוגשים ביחידה לטיפול נמרץ הרבה אנשים באמצע החיים שעוברים אירוע לב. תפקידנו הוא לפתוח את העורק שנחסם בלב, לטפל בנזק שנגרם ללב ולהחזיר את המטופל או המטופלת לחיים הרגילים.

אין יום שאני לא נתקל במשפטים מהסוג של 'אבל אני בנאדם בריא לגמרי, אני אוכל נכון, אני פעיל, אני רץ בפארק, איך יכול להיות שקיבלתי התקף לב?'. מבחינתי זה כבר לא רלוונטי, עכשיו צריך לוודא שהאירוע לא יחזור".


ריצה. בשלב הזה פעילות גופנית בלבד לא תספיק.


כמה זמן אורכת ההחלמה מהתקף לב?

"תוך כשישה שבועות אפשר וצריך לחזור לחיים רגילים. הטראומה הנפשית עדיין נשארת, אבל הטראומה הגופנית, ההתאוששות של הלב, היא תוך מספר שבועות".

מה ההבדל בין ההתקף הראשון לשני?

"זה כמו לחוות תאונת דרכים בפעם השנייה. בהתקף השני הגוף חלש יותר, יש כבר עורקים בלב שנחסמו ושפתחנו והשתלנו בהם סטנט (תומכן) בזמן התקף הלב הראשון. כמו כן חשוב למנוע את הפגיעה הנפשית, באגו, בראייה העצמית שלנו, זאת פגיעה קשה וחשוב לנו למנוע אותה".

איך מונעים את ההתקף השני?

"כשאנחנו רוצים למנוע את הפעם השנייה אנחנו צריכים להיות מאוד אגרסיביים וחד משמעיים בטיפול המונע. חייבים לנטרל את כל גורמי הסיכון. ברור שצריך לאזן לחץ דם, להפסיק לעשן, אבל הדבר הכי חשוב הוא להוריד את ערכי הכולסטרול הרע בדם לערכים מאוד מאוד נמוכים. בסופו של דבר מה שגורם להתקף הלב הם המשקעים של ה-LDL, של הכולסטרול הרע בדפנות העורקים, שעל פניהם נוצר קריש דם והקריש דם חסם את העורק. אם נוריד בצורה משמעותית את הרמה של הכולסטרול הרע בדם - נוריד באופן משמעותי את המשקעים של ה-LDL ששוקע בדפנות העורקים נמנע את ההתקף לב הבא".

איך מורידים את רמות הכולסטרול?

"יש דרך אחת להוריד והיא על ידי תרופות. דיאטה, פעילות גופנית, צום או "ניקוי רעלים" לא יועילו!. אין דרך להוריד כולסטרול רע חוץ מרופות, כל מי שאומר אחרת הוא או לא מבין או משקר ולכן חייבים לקבל תרופות להפחתת רמת הכולסטרול הרע לערכים נמוכים. עבור מי שחוו התקף לב המטרה שאליה נשאף להגיע בהורדת ה-LDL היא יותר קשה להשגה מאשר אצל מי שבריא ואנחנו רוצים  למנוע ממנו את התקף הלב הראשון".

על איזה ערך של כולסטרול אתה מדבר?

"הערך של הכולסטרול הרע לפי הקווים המנחים של האיגודים הרפואיים הוא פחות מ-55 שזה מאוד נמוך. אני עוד יותר מחמיר מזה ואומר שאני מוריד את הכולסטרול הרע לערך של הכולסטרול הטוב. כלומר אם למטופל שלי יש כולסטרול טוב של 45 אני אוריד לו את הכולסטרול הרע לאותו ערך, כך ששני הערכים יסתכלו אחד לשני בעיניים. אני אוריד לו את הערך של הרע לערך של הטוב ואפילו יותר נמוך".

זה אומר שאתה מפציץ בתרופות?

"אנחנו משתמשים בשילוב של תרופות, כולל תרופות נוגדות דלקת שהם לא ממשפחת הסטטינים. יש גם תרופה שנותנים בזריקה של פעם בשבועיים או פעם בחודש ויש אפילו זריקה שהיא כמו חיסון של כולסטרול שנותנים אותה פעם בחצי שנה".

והקרדיולוג יודע להתאים לאחד תרופה ולשני זריקה?

"הוא אמור לדעת, זאת העבודה שלו. רק לעיתים נדירות נותנים תרופה אחת. בדרך כלל זה שילוב של תרופות להורדת הכולסטרול עם תרופות להפחתת הדלקת בדופן העורקים. הטרשת, אותה מחלה שסותמת את העורקים, היא מחלה דלקתית של דופן העורק. זה דלקת כימית כתוצאה מהגירוי של השומן ששוקע בדפנות העורק ואת הדלקת הזו צריך לעזור לרפא באמצעות כדורים מיוחדים נגד דלקת בשם כולחיצין או תרופות אחרות שמשפרות את המצב של דופן של העורק.
היעד השני זה לאזן את הסוכרת, להפסיק לעשן, לאזן את יתר לחץ הדם ולנסות להעלות את הכולסטרול הטוב על ידי פעילות גופנית סדירה - זה סוג הטיפול המונע את האירוע השני".

האם ניתן להבטיח שההתקף הבא לא יופיע?

"אם השגנו את ערכי המטרה של ה-LDL ועושים גם פעילות גופנית ומעלים את ה- HDL ונוטלים כולחיצין נגד הדלקת בדופן העורק, הסיכוי לאירוע לב חוזר הוא נמוך מאוד. לא אפסי, אבל נמוך מאוד".

כל כמה זמן צריך להגיע לקרדיולוג?

"בחודש הראשון אחרי אירוע לב כמובן שיש לראות קרדיולוג. אחר כך תוך שלושה חודשים, חצי שנה וכשהמצב מתייצב - פעם בשנה.

כל כמה זמן יש לערוך בדיקות דם?

"בהתחלה בתכיפות גבוהה יותר, פעם בחודש וחצי או חודשים, כדי להשיג את האיזון וכדי לוודא שהתרופות לא גורמות לתופעות לוואי ומשיגות את המטרה. ברגע שהמצב מתאזן עוברים לבדיקות דם של פעם בחצי שנה וביקור אצל הרופא פעם בשנה".

יש מי שטוענים שהסטטינים גורמים להם לתחושות לא טובות

"אנחנו לא רוצים לתת אף תרופה שגורמת לתופעות לוואי. מאוד חשוב לשמור על איכות חיים טובה. ברגע שתרופה גורמת לתופעות לוואי, כדאי להחליף אותה בתרופה אחרת שמשיגה את אותה המטרה בלי תופעות לוואי ויש מספיק אלטרנטיבות".

והכולחיצין גורם לתופעות לוואי? 

"לא במינון שאנחנו נותנים".

עם יד על הלב, אתה לא רופא ריאות, כמה עישון משפיע?

"עישון מאוד משפיע ואני לא מדבר על ההשפעה הרעה שיש לו על הריאות. עישון מאיץ את התקדמות טרשת העורקים של הלב, זה כמו להוסיף נפט למדורה. זה לא מדליק את האש אבל מגביר את הלהבות וזה מה שקורה למי שיש טרשת עורקים והוא ממשיך לעשן".