AI לא יכול לחבק
את כל מה שהוא יודע על רפואה ועל סרטן, הוא למד מהחולים הרבים שעברו דרכו במהלך יותר מעשרים שנות טיפול וחקר המחלה. ומה עושים עם הידע? רותמים אותו לשיפורים טכנולוגיים ברמת הייטק והרבה אופטימיות מול המחלה שפעם פחדו להגיד את שמה * ראיון עם פרופ' עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי בבית החולים איכילוב וראש ביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א
* ראיון עם פרופ' עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי בבית החולים איכילוב וראש ביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א
אופטימיות זה כאן:
בעשרים השנים האחרונות יש לנו בישראל הישגים מדהימים. ביחס לגודל האוכלוסייה, מספר מקרי סרטן בישראל יורד ורוב החולים מחלימים. כשהסרטן מתגלה בשלבים מוקדמים, ולא משנה אם זה סרטן שד, מעי גס או ערמונית, מעל 90% יחלימו מהמחלה. גם בסוגי הסרטן הקשים יותר כמו ריאה או לבלב יש שיפור אדיר, הרבה בזכות התרופות החדשות.
פרופ' עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי בבית החולים איכילוב וראש ביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א
סרטן זה כמו שפעת?
עוד לא אבל אולי בקרוב: לאחרונה התחלנו להציע אצלנו בדיקת דם חדשה בשם 'גלרי' שיכולה לאתר 50 סוגי סרטן עוד כשהם בשלב מוקדם וניתן לריפוי. הבדיקה מתבססת על טכנולוגיה מדהימה שיודעת לזהות ד.נ.א סרטני גם כשהוא בכמות זעירה, מה שמאפשר גילוי מוקדם וטיפול פשוט. עוד ועוד בדיקות כאלו בדרך אלינו בזמן הקרוב, ואולי בעוד חמש שנים נוכל לגלות את כל סוגי הסרטן כשהם ממש קטנים ולרפא כמעט את כל החולים.
סטארט-אפ זה כאן:
בשנת 2000 התגלה הגנום האנושי. בתוך 25 שנה התהפך לנו העולם. ריצוף גנטי, עריכה גנטית, פתולוגיה דיגיטלית, מידע ממוחשב, טיפול מותאם אישית. כל יום בעבודה מרגיש ממש כמו בסטארט-אפ. יש לנו פה טכנולוגיות מדהימות לסרוק את הגנים של כל חולה בטכנולוגיות הכי חדשות ולקבל מידע שיעזור בטיפול שלו. ומה שחשוב - הכל מגיע ישירות לחולים ומשפיע על הטיפול, זה כבר בשגרה שלנו.
'לעשות גבות':
אסתטיקה זה חשוב - גם לחולות וחולים. מחלות וטיפולים יכולים לגרום לפגיעה אסתטית כמו נשירת גבות, ירידת משקל ועוד. כדי לעזור פתחנו שירות של אונקו-אסתטיקה. אנחנו גאים במיוחד בפרויקט "מגבות אותך", קעקוע גבות קבוע חינם. אנחנו מקווים שהשירות הזה יתרחב וגם יפתח בעוד בתי חולים.
עד הבית:
העולם הדיגיטלי נכנס בכל הכוח גם לאונקולוגיה. הצוותים שלנו מפתחים מכשירים ואפליקציות שעושים את החיים קלים יותר, למשל אפליקציות שמנטרות תופעות לוואי ובודקות את המטופל בבית, במקום להגיע לחדר המיון.
השמונה באוקטובר:
ה-7.10 טלטל את כולנו. ליבת העשייה בבית החולים הייתה כמובן הטיפול בפצועים והשיקום, אבל כבר בשמונה באוקטובר היה ברור לנו שאצלנו ממשיכים לטפל כרגיל. לא הפסקנו פעילות לדקה אחת. טוב, אולי פרט לאזעקות. דווקא כשיש כאוס מסביב, הידיעה שהטיפול בחולים נמשך כרגיל משדרת תחושה של סדר ויציבות ותורמת המון לחוסן הלאומי. כי השגרה מתקיימת אז המצב בכל זאת תחת שליטה.
נועה ארגמני:
אחד הרגעים המרגשים בחיים שלי היה לראות את החיבור בין נועה ארגמני לאמא שלה, ליאורה, שטופלה אצלנו במשך תקופה ארוכה. למרות שליאורה הייתה בסוף ימיה, הייתה לכולנו תחושה שהיא מבינה ושמחה לראות את הבת שלה בריאה ושלמה. האגף הפנימי והמערך האונקולוגי ליוו ועטפו את ליאורה בכל התקופה ועשינו את כל המאמצים שהמפגש הזה יתקיים.
לחיילי מילואים מגיע המון:
מי שהיה שנה בשטח ומי שהייתה שנה בחיל האוויר לא הספיקו לעשות פסיכומטרי ולא יכלו להתכונן לבחינות. לכן, בפעם הראשונה, פתחנו את הקבלה בבית הספר לרפואה גם לחיילי וחיילות מילואים שלא עשו פסיכומטרי בכלל.
ועוד קצת ציונות:
אנחנו מצליחים להיות בקשר עם העולם ולהצליח להביא, גם בתקופה לא פשוטה כזאת, משקיעים וחוקרים מהעולם. האונקולוגיה זה לא רק הטיפול בחולים, אלא גם מוקד לחדשנות פיתוח ומחקר. זה hub משמעותי חזק בעולם.
לכולם מגיע הכל:
נכון שיש תרופות שעוד לא נכנסו לסל, אבל בסופו של דבר חולי הסרטן בישראל מקבלים את הטיפול הטוב בעולם, בלי לשלם עליו כלום, גם אם אין כסף או ביטוח פרטי. זה בכלל לא מובן מאליו במדינה שמתמודדת עם אתגרים כ"כ גדולים. וזו גאווה גדולה לכולנו. רק שתדעו, ברוב מדינות העלם מקנאים בנו.
אבחון מהיר:
כשיש חשד לסרטן או מחלה קשה אחרת, הבירור יכול להימשך בקלות כמה חודשים והלחץ מגיע לשחקים. בדיוק בגלל זה פתחנו שירות לאבחון מהיר, במסגרתו אנו מסוגלים לבצע גם את הבירור המורכב ביותר בתוך שבועיים, בלי תורים ובלי בירוקרטיה.
פרויקט לאומי:
אנחנו בונים עכשיו את מרכז הפרוטונים הלאומי, קרינת פרוטונים נועדה לטיפול בגידולים הממוקמים במקומות רגישים כמו עמוד השדרה והמוח ובפרט בילדים. זו השקעה של מאות מיליוני שקלים שתאפשר לכל מי שצריך לקבל טיפול, לקבל אותו בתל אביב במקום לחפש מרכז בחו"ל.
ההישג הכי חשוב:
מחלה מורכבת מחייבת טיפול של צוות שלם. כראש המועצה לאונקולוגיה בישראל פעלנו לפרסום הנחיה לאומית המחייבת ישיבת צוות רב-מקצועי בכל בתי החולים בישראל, כך שלא רק רופא אחד בודד יקבל החלטות על חיי החולים. זאת הנחיה שאני גאה בה כי היא כבר מצילה חיים. אם יש דבר שהייתי מעורב בו ששינה ממש את הרפואה בישראל זה ה-דבר, מבחינתי אפשר לצאת לפנסיה מחר. נו, בצחוק.
הרופאים החדשים:
יש לנו דור מצוין, עם סדרי עדיפויות בריאים יותר מהדור הקודם. הדור החדש מקפיד להפריד בין החיים לעבודה ולשמור על איזון. ככה מתקדמים נכון, ככה לא נשחקים ולא מקטרים ומי שמרוויח מזה זה קודם כל המטופלים.
ולא, ה-AI לא יחליף אותנו:
נכון שה-AI יודע לעשות המון דברים שגרתיים ומשעממים, אבל הוא לא יודע ולעולם לא ידע לעשות שני דברים: 1. לחשוב מחוץ לקופסה ולפתח דברים חדשים ומקוריים שלא היו עד היום 2.לחבק את המטופל או המטופלת ברגעים הכי קשים.