כירורגית ילדים - מחלקה

לזימון תור למרפאה יש ללחוץ כאן

מחלקה לכירורגית ילדים מטפלת בתינוקות, ילדים ובני נוער בגילאים 0-18 הסובלים ממגוון רחב של מקרים המצריכים התערבות כירורגית (לרוב קיום ניתוח).המחלקה מאפשרת לראשונה ברפואה הציבורית בישראל למשפחות המטופלים לבחור מנתח ילדים מתוך צוות הרופאים הבכירים.


במחלקה 16 מיטות אשפוז וצוות רב-מקצועי המונה 15 אחיות מוסמכות, פיזיותרפיסטית, מרפאה בעיסוק, דיאטנית, עובדת סוציאלית, קלינאית תקשורת ופסיכולוג.

הטיפולים והניתוחים המבוצעים במחלקה

  • כירורגית ילדים כללית - טיפול בבעיות: בקע מפשעתי, בקע טבורי, אשך טמיר, הידרוצלה דלקות בתוספתן, בעיות בטן וחזה ועוד.
  • טיפול ייחודי בבקע מפשעתי - אנו המחלקה היחידה בארץ אשר מבצעת באופן שוטף ושגרתי תיקון בקע בילדים בגישה לפרוסוקפית. ניתוחי אשך טמיר- מומלץ שאיבחון המצב יעשה סביב גיל 6 חודשים והניתוח יבוצע בגיל 12-18חודשים, זאת על מנת להשיג תוצאות טובות יותר עבור הילד בטווח הארוך.
  • כירורגיה אונקולוגית - המחלקה מטפלת בילדים הסובלים מגידוליםבחזה, בכליות ובמערכת העיכול. המחלקה עובדת בשיתוף פעולה הדוק עם המחלקה להמטו אונקולוגיה ילדים לשיפור הטיפול בילדים.
  • מומים מולדים - כאשר קיימים מומים מורכבים שאבחונם נעשה עוד בשלב ההריון, מתגבש צוות משותף של היחידה לכירוגיית ילדים עם היחידה לאולטרה סאונד מיילדותי והריון בסיכון גבוה. הצוות שכולל גניקולוגים, גנטיקאים וכירורגים ילדים מתכנס יחד עם ההורים לשם קבלת החלטות משותפות. שיתוף פעולה זה וההכרות עם הצוות שיטפל בהמשך בילד משפר את רמת האמון וההבנה של התהליך הצפוי לתינוק ולהוריו. המומים המורכבים כוללים: בקע סרעפתי, אטמות מולדת של הושט, אטמות מולדת של התרסריון, מומים מולדים של הריאה ועוד.
  • מחלות כרוניות - מחלות מעי דלקתיות, אבנים בכיס מרה רפלוקס קיבתי ושטי (GERD), וכן בילדים הסובלים מבעיות חריפות כמו חסימות מעיים, דלקת המעי העיוור, דלקת חלל הצפק ותסביב האשך וריקוצלה - דליות אשך ועוד.
  • ניתוחים ייחודיים נוספים - ניתוח ברית מילה, הכנסת Port-A-Cath, קטטר Hickman, ברונכוסקופיות, ביופסיות רקמות ועוד


המחלקה לכירורגיית ילדים מתמחה בטיפול בתחומים הבאים:

  • גישות כירורגיות שונות לניתוחי בקע (הרניה, ובשפת העם "קילה"), הניתוחים השכיחים ביותר לילדים. במחלקה מבוצעים באופן שגרתי תיקוני בקע מפשעתי בשיטה לפרוסקופית, כלומר בגישה זעיר-פולשנית, וללא צורך בפתיחה מלאה של הבטן, וזאת בשאיפה למזער ככל האפשר את החתכים הנדרשים לניתוח ולצמצם את הסיכון לסיבוכים. לניתוחים לפרוסקופים יתרון בהקטנת צלקת נראית, זמן התאוששות קצר יותר והחלמה מהירה יותר של הפצע הניתוחי, צמצום הסיכון לסיבוכים שונים, כמו זיהומים, וצורך בפחות משככי כאבים אחרי הניתוח.

    בגישה "הפתוחה", מבצעים ניתוח בקע בחתך רגיל במפשעה, בצד בו קיים הבקע. בבגישה הלפרוסוקפית ופורצת הדרך מבוצע חתך זעיר בגודל 3 או 5 מילימטר (בהתאם לגילו של הילד) בטבור, וחתך נוסף בגודל של 2 מילימטר בלבד מעל הבקע, דרכו מוחדרים כלי הניתוח, חתך שכמעט ואינו מותיר צלקת גלויה בתום הניתוח. בשיטה הזו, המצלמה מוחדרת דרך הטבור, כדי לצפות באזור הניתוח וגם כדי לבחון האם קיים בקע גם בצדה השני של המפשעה. שיטה זט מתאימה במיוחד כאשר ישנם בקעים במפשעה בשני הצדדים (ימין ושמאל) או כאשר קיים במקביל גם בקע טבורי
  • הארכות מעי - ניתוחים לפרוסקופים במעי, לרבות ניתוחים לילדים עם קרוהן וקוליטיס כיבית - ניתוחים שמבוצעים בשיתוף פעולה עם מחלקת ניתוחים במחלות דלקתיות כרוניות של מבוגרים. ביצוע ניתוחי הארכת מעי לילדים שמאובחנים עם תסמונת המעי הקצר - תסמונת נדירה שמתבטאת בהיעדר שטח ספיגה מספק במעי, באופן שדורש הזנה תוך-ורידית שעלולה להוביל לזיהומים ולפגיעה בכבד. בשיטה ייחודית זו מבוצעות הארכות של המעי הדק מאורך של חצי מטר למטר, תוך שימוש במכשיר סיכות מיוחדות - ניתוח שמאפשר ל-80% עד 90% מהילדים עם התסמונת להיגמל מהצורך בהזנה מלאכותית. בנוסף קיימת במחלקתנו מרפאה ייחודית לילדים הסובלים מתסמונת מעי קצר – מרפאה משולבת לכירורגיית ילדים ומכון גסטרואנטרולוגיה לילדים, עם צוות רב תחומי הכולל גם ייעוץ דיאטני פרטני למטופלים.
  • טיפול זעיר פולשני בסינוס פילונידלי ("שערה הפוכה" – מתבגרים רבים סובלים מנפיחות או הפרשות באזור עצם הזנב, מחלה המכונה לרוב (ובטעות) "שערה הפוכה". הטיפול השכיח בארץ הינו כריתה רחבה של העור באזור המחלה תוך יצירת פצע גדול הדורש תקופת החלמה ארוכה המלווה במגבלות גופניות רבות וצורך בטיפול אינטנסיבי בפצע. במחלקתנו מבוצע באופן שגרתי ניתוח חדשני בו מוכנסת מצלמה זעירה דרך הפתחים הקיימים בעור ובכך מופחתים משמעותית הכאבים לאחר הניתוח, זמן האשפוז (לרוב מדובר באשפוז יום עם שחרור ביום הניתוח) ומשך ההחלמה. בשיטה זו ישנן גם ראיות לירידה בשיעור החזרה של המחלה לאחר הניתוח (וצמצום הצורך בניתוח חוזר).

 

שיטות ניתוחיות חדשניות

השיטות הניתוחיות הנהוגות במחלקה הן מהחדישות והעדכניות, ביניהן:

  • לפרוסקופיות וטורסקופיות בשיטות ניתוחיות אלה ניתן לאבחן ולטפל בשורה ארוכה של מחלות ותופעות באמצעות מצלמה זעירה ללא צורך בחתך ניתוחי גדול.

    לפרוסקופיה - ניתוחים זעיר פולשניים שבהם מבוצעות כל הפעולות הניתוחיות דרך חתכים זעירים שדרכם מוכנסים מכשירי הניתוח והמצלמה, וכל הפעולות נצפות על גבי מסך טלויזיה. השימוש בשיטה מותאם למצבו של המטופל.

    טרוקוסקפיה - פעולה ניתוחית המבוצעת בחלל בית החזה-טורקס, במהלכה ניתן לאבחן ולטפל במגוון מצבים פתולוגיים בריאה ובמעפות הריאה במומים מולדים ונרכשים וכן לטפל בהזעת יתר פתולוגית בכפות הידיים.
  • שיטה הטורקוסקופית – VATS - למחלקה ניסיון עשיר בטיפול בדלקות של חלל בית החזה בשיטה הטורקוסקופית – VATS המקצרת את תקופת האישפוז של המטופלים.

  • גישה לפרוסקופית - במחלקה מבוצעים בשנים האחרונות בגישה לפרוסקופית גם ניתוחי קיבה, ניתוחים לתיקון רפלוקס קיבתי-ושטי, ניתוחי כיס מרה, כריתת טחול, הסרת ציסטות שחלתיות וטיפול באשכים טמירים בילדים, כריתות גידולים קטנים, כריתות דופליקציות ("שכפול מערכת העיכול") של מעי דק, מעי גס וקיבה, ניתוחים על רקע מחלת הירשפרונג (מחלה מולדת שמתבטאת במחסור בעצבים במעי), כריתות ציסטות מזנטריאליות (המצויות ב"מתלה המעי", המזנתריום), סגירת בקעים מולדים בסרעפת וניתוחים אחרים רבים. בשלב הבא מתוכננת במחלקה לכירורגיית ילדים בחינה לביצוע ניתוחי ילדים רובוטיים, בדומה לניתוחים המבוצעים בעזרת רובוט במחלקה האורולוגית.


ניתוחים בילודים ופגים

1. מחלקת כירורגית ילדים מטפלת במיגוון מומים מולדים של מערכת העיכול ואחרים כגון:

  • אטמות (אטרזיה) של הוושט ותיקון נצור (פיסטולה) בין הוושט לקנה הנשימה
  • מומים ריאתיים כולל הרס (סקווסטראציה) של אונת הריאה
  • בקע סרעפתי
  • אטמות של התריסריון
  • מלרוטציה של המעי עם/בלי תסביב של המעי
  • אטמות והיצרות של המעי הדק והגס
  • אטמות פי הטבעת לסוגיה
  • דופליקציות לאורך כל מערכת העיכול
  • אטמות של המערכת הביליארית
  • ציסטה בצינור המרה המשותף
  • פגמים מולדים בדופן הבטן (אומפלוצלה, גסטרוסכיזיס)

2. דלקת מעי נמקית ביילודים:
אנו משתמשים בשיטות חדשניות לאבחון של דלקת מעי נמקית בעזרת אולטראסאונד בטן ולקיחת סמנים ביולוגיים כגון: I–FABP, FC, IMA, CRP, IL-6 לגילוי מוקדם של הדלקת.

המחלקה מטפלת בסיבוכים של דלקת מעי נמקית בילוד כגון:

  • התנקבות מעי
  • היצרויות וחסימות של המעי
  • המחלקה מבצעת מחקרים משותפים עם רופאי הפגיה ביניהם על פעילות של רשתות חוץ תאיות של נויטרופילים והשפעתן בדלקת מעי נמקית של ילודים.

3. מחלקת כירורגית ילדים מקיימת פורום אבחון טרום לידתי הכולל כירורג ילדים, רופא נשים, ורופא פגיה האחראים לאבחון של מומים במהלך ההריון וליווי צמוד של ההורים עד ללידה ולאחריה טיפול כירורגי באותם מומים.

4. במחלקת כירורגית ילדים מתבצעים ניתוחיים חדשניים הכוללים ניתוחים בגישה לפרוסקופית לתיקון אטמות (Atresia) לאורך כל מערכת העיכול, תיקון בקעים סרעפתיים, ניתוח פונדופליקציה של הקיבה ע"ש ניסן ותיקון של בקעים מפשעתיים גם כן בגישה לפרוסקופית.

5. בעתיד מתוכנן לקום מרכז ארצי לתיקון בקעים סרעפתיים הכולל שימוש במכשיר אקמו ליצוב הילודים ומרכז ניתוחים תוך רחמיים בפוטוסקופיה לטיפול בעוברים.

 

האשפוז במחלקה
במחלקה לכירורגית ילדים בכל חדר מאושפזים שני ילדים ויש חדרים בהם ניתן לאשפז ילד אחד בהתאם למצבו הרפואי. בכל חדר קיימים מקלחת ושירותים. לרשות המשפחות קיים מטבח הורים, אשר בו מכשיר למים חמים ומים קרים; כלים לשימוש ההורים והילדים; ומקרר אשר ניתן לאכסן בו פריטים עם מדבקת זיהוי של הילד.

  • ארוחות - במחלקה מחולקות הארוחות בשעות בשעות קבועות: ארוחת בוקר בין השעות 08:00- 08:30, ארוחת צהריים בין השעות 12:00-12:30 וארוחת ערב בין השעות 17:00-18:00. בעבור תינוקות עד גיל שנה, קיימות במחלקה אבקות חלב להכנה. כמו כן, ניתן לקבל רסק פירות. עבור ההורים, קיימת עמותת מתנדבים - "עזר מציון" - המחלקת ארוחות וכריכים.
  • לינה - במידה שהילד מאושפז למשך יום או יותר במחלקה, אחד ההורים ישהה עם הילד במשך האשפוז, ואף יישאר ללון עמו בשעות הלילה. בכל חדר קיימת כורסה מתקפלת הנפתחת למיטה, עבור ההורה. עוד קיים חדר כביסה לשימוש ההורה, המכיל סדינים, כריות ושמיכות.
  • חיתולים - במחלקה קיימים חיתולים לשימוש הילד המאושפז, לכל גיל ומשקל.
  • פעילות פנאי ומשחקיה - בבית החולים "דנה-דואק" לילדים קיימות כיתות, המשמשות את הילדים המאושפזים במחלקה לכירורגית ילדים: כיתת גן בהנחיית גננת, וכיתת בית ספר בהנחיית מורה. בכיתות קיימים צעצועים ומשחקים להנאת הילדים ולהנעמת תקופת אשפוזם.
  • קיימת אפשרות ללמוד בכיתת הלימוד אשר נמצאת בקומה השנייה, ולהשלים את החומר אותו מפסידים בבית הספר בגין האשפוז. כמעט בכל יום, מגיע למחלקה ליצן רפואי אשר מפליא בקסמיו ולהטוטיו, וסוחף את הילדים לעולם של פנטזיה ודמיון.
  • שעות ביקור המשפחות - בכל ימות השבוע בין השעות: 08:00-20:00.

מרפאות כירורגית ילדים

ניתוחים | טיפולים | בדיקות

}