מרפאת מעבר למתבגרים עם מחלות מעי דלקתיות

מעבר של מתבגרים עם מחלות מעי דלקתיות – קרוהן וקוליטיס כיבית, לטיפול בעולם המבוגרים מהווה אתגר למתבגרים, למשפחות ולצוות המטפל. קיימים הבדלים רבים בין מחלות מעי דלקתיות בילדים ומבוגרים, למשל – התייצגות ומהלך המחלה, הגישה לבירור והאפשרויות הטיפוליות.

הבדלים נוספים בין ילדים ומבוגרים קשורים לנושאי גדילה והתבגרות, לסגנון החיים ולהיבטים פסיכולוגים וחברתיים אחרים. לאור זאת עלה הצורך להקים מרפאה שתאפשר מעבר מאורגן, מסודר ומתוכנן מטיפול במרפאה למחלות מעי דלקתיות בילדים לטיפול ביחידה למחלות מעי דלקתיות במבוגרים.

מרפאת המעבר למתבגרים עם מחלות מעי דלקתיות הוקמה בשנת 2013 ואליה מופנים בני נוער עם מחלות מעי דלקתיות מגיל 17 ומעלה. 
המרפאה ממוקמת ביחידה לגסטרואנטרולוגיה בילדים והיא מורכבת מצוות רב-תחומי הכולל גסטרואנטרולוג ילדים, גסטרואנטרולוג מבוגרים, פסיכולוגית ולפי הצורך גם תזונאית.
מטרת המרפאה היא הכרות מוקדמת של המתבגר עם צוות גסטרו מבוגרים, שיפור יכולות הניהול העצמי של המחלה (אחריות על לקיחת התרופות, קביעת תור למרפאה, מעורבות במפגשים במרפאה ועוד) והעמקה של הידע בנושא המחלה והטיפול התרופתי.
כל מטופל מוזמן ל- 3 מפגשים המתפרשים על פני פרק זמן של כחצי שנה וכוללים:
מפגש הראשון כולל הכרות עם צוות המרפאה ומטרותיה. ביחד עם המטופל והוריו, נסקרת ההיסטוריה הרפואית שלו, תוצאות של בדיקות קודמות ושימוש בתרופות בעבר ובהווה.
במפגש השני ניתן דגש, בין השאר, על העמקת הידע ושיפור יכולות ניהול עצמי.


במפגש השלישי, אליו מגיע המטופל ללא ההורים, מתבצע סיכום של המפגשים ותכנון תכנית טיפולית לטווח הקצר והארוך. בסיום המפגש נקבע התור הראשון לביקור ביחידה למחלות מעי דלקתיות במבוגרים. במסגרת המפגשים נידונים גם נושאים כגון סיום הלימודים בבית הספר, התמודדות עם הגיוס לצה"ל, תחילת לימודים גבוהים או עבודה. פגישות עם הפסיכולוגית מתקיימות בנפרד, על פי הצורך. הקריטריונים למעבר כוללים מצב מחלה יציב, הענות לטיפול התרופתי, הכרות מספקת עם צוות גסטרו מבוגרים ויכולות  ניהול עצמי מספקות.
תהליך המעבר לעולם המבוגרים הוא מאתגר, אך מעבר מוצלח הוא אפשרי!  אנו מאמינים כי שיפור יכולות הניהול העצמי של המחלה מאפשר למבוגרים הצעירים להתנהל היטב באופן עצמאי בעולם המבוגרים, להבין את אופי המחלה, הטיפולים והסיבוכים האפשריים, לשפר את ההיענות לטיפול ובכך לשפר את השליטה במחלה. 
}