לונה פארק מקצועי
בבית חולים גדול ומרכזי כמו איכילוב, תוכלו למצוא את טובי אנשי המקצוע גם במקצועות הפרא-רפואיים. פגשנו פסיכולוגית, קלינאית תקשורת ופיזיותרפיסטית שנמצאות במקום הכי מעניין לנשות מקצוע בתחומן, ושמענו מהן למה אין תחליף לעבודה כזו
רבים מאנשי המקצועות הפרא רפואיים משלבים בין תפקיד מרכזי ואינטנסיבי בבית החולים ובין קליניקה פרטית. בשיחה משותפת, נותנות פסיכולוגית, פיזיותרפיסטית וקלינאית תקשורת שלנו הצצה לתפקיד שלהן, ומסבירות איך הן מצליחות להפיק את המיטב מהמיקס בין העולמות.
דמות מפתח בחשיבה על המטופל
ד"ר אדוה פרידלנדר, פסיכולוגית אחראית בבית החולים לילדים 'דנה' ופסיכולוגית במחלקה להמטואונקולוגיה, התחילה את דרכה באיכילוב בשנת 2016. היא עובדת כחלק מצוות מולטידיסיפלינרי של רופאים, אנשי סיעוד, אחיות מתאמות, עו"ס, חינוך וצוות משרד, לצד היותה חלק מהצוות המקצועי של השירות הפסיכולוגי של בית החולים, המונה כ-100 פסיכולוגים.
"במחלקה להמטואונקולוגיה, אנחנו מלווים את הילד ובני משפחתו מרגע האבחון של המחלה, במהלך הטיפולים ועד השחרור והחזרה לקהילה", היא מספרת. "המטופל ובני משפחתו עוברים טלטלה רגשית גדולה, וחלק מהריפוי כרוך בהתמודדות הנפשית בעזרת הליווי שאנחנו מעניקים להם. אני עובדת עם אנשי מקצוע מובילים בתחומם ונותנת מענה בצמתים מאוד משמעותיים. מצד אחד יש לי המון עצמאות בתפקיד ולצד זה, פסיכולוגית כאן היא דמות מפתח ואוטוריטה מקצועית בחשיבה על המטופל ובקבלת החלטות במחלקה. אני מרגישה שיש ערך משמעותי לתפקיד שלי".
במקביל לעבודה בבית החולים, אדוה מנהלת גם קליניקה פרטית במושב עדנית, בה היא מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים צעירים ומציינת את ההתחשבות והנכונות באיכילוב, לסייע לפסיכולוגים בשילוב בין העבודה הפרטית לציבורית. "אין ספק שבבית החולים אני נחשפת למגוון רחב של מקרים קליניים ומרחיבה את האופקים המקצועיים שלי. מבחינתי, כדי להיות איש מקצוע מוצלח, נדרשת עבודת שטח בזירה הציבורית – זה המקום שבו פוגשים דברים שלא ניתן לראות בקליניקה פרטית. את הידע והנסיון הרב שלי בעבודה עם ילדים ומשפחות, אני מביאה גם לקליניקה הפרטית שמאפשרת לי יותר גמישות בלוחות זמנים, רמת שכר גבוהה יותר וחווית ניהול עסק. מבחינתי זו זכות לתת טיפול פסיכולוגי שיקומי מקצועי, שלא נופל באיכותו מזה שאני מציעה באופן פרטי".
אדווה מספרת על קריירת המחקר שפיתחה לאורך שנות העבודה שלה באיכילוב, לצד התפתחותה הקלינית: "השלמתי דוקטורט והפכתי למרצה לתואר ראשון בפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ובאקדמית יפו, אחר כך גם מוניתי למרצה מן המניין במכללת אחווה. היכולת לשלב בין המחקר - עולם האקדמיה, לשטח - למה שקורה באמת, היא מאוד משמעותית בעבודה שלנו. בימים אלו אנחנו מקימים באיכילוב יחידה לשילוב מחקר פסיכולוגי במחלקות השונות של בית החולים. שטח פועם ודינאמי כמו באיכילוב, לא אחווה בשום מקום אחר והיכולת לשלב בין כל העולמות האלו, תורמת לי אישית ומקצועית".
כמו לונה פארק מקצועי
טלי אלדר, פיזיותרפיסטית במערך הנוירוכירורגיה והמטואונקולוגיה של איכילוב, היא מקצוענית רבת פעלים. לצד העבודה במחלקה, היא מעניקה שירותי פיזיותרפיה גם באופן פרטי למטופלים בכל הגילאים, מתמחה בהוראת פילאטיס ואפילו מעבירה שיעורי פילטיס לפרסונאל של בית החולים. "מאז שהצטרפתי לצוות של איכילוב ב-2021, אני חלק מקהילה גדולה של פיזיותרפיסטים מעולים והאפשרות להתייעץ עם קולגות ומומחים בכל עת, מאוד עוזרת", היא מסבירה.
במערך הנוירוכירורגיה וההמטואונקולוגיה, עוסקים בהשתלות ובטיפול בחולי סרטן, וטלי כפזיותרפיסטית, מלווה את המטופלים בכל תהליך הריפוי - החל מהאשפוז ועד לשלב השיקום – מה שמאפשר לה כר עשיר להתנסויות מקצועיות מכל הסוגים. "זה כמו לונה פארק מקצועי משום שאני נחשפת למקרים שלא הייתי פוגשת בקליניקה הפרטית" היא מספרת. "יש הבדל בין ללוות חולה מיד אחרי ניתוח, ללפגוש אותו בקליניקה חודש אחרי. המסע המורכב הזה לא יכול לקרות בקליניקה פרטית", היא אומרת. כחלק מהעשיה שלה, טלי משתתפת גם בפרויקט של שיקום אונקולוגי שמעניק מעטפת מולטידיסנפלינרית לאמהות צעירות אחרי טיפולים לסרטן השד. "זו קבוצה מדהימה" היא אומרת בהתרגשות.
מכיוון שטלי עובדת בממשק יומיומי עם אחים, רופאים, עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק ועוד, היא מסבירה שהתמונה שהיא רואה כאשת מקצוע רחבה מאוד. "יש לי חשיפה אדירה בתפקיד: אני יכולה לראות פרוצדורות, להצטרף לסבבים של הבכירים.ות, לפגישות צוות, זו חווית עבודה הרבה יותר הוליסטית. פיזיותרפיסטים בבית החולים, מקבלים פה בסיס מקצועי מאוד משמעותי שמלווה אותם בכל מקום בקריירה - גם בקליניקה הפרטית שאליה מגיעים מטופלים עם בעיות פחות אקוטיות".
טלי מציינת את האוירה הטובה, האנרגיות החיוביות והערך הרב שיש לתחושת השייכות והערבות ההדדית בצוותים שאיתם היא עובדת: "פיזיותרפיסטים רבים אצלנו במחלקה משלבים בין עבודה פרטית לעבודה בבית החולים. לפעמים אני צריכה להתאים את סדר המשמרות שלי לטיפולים בקליניקה ותמיד יש מי שמוכן לסייע ולהתגמש, גם בקרב הקולגות וגם בהנהלת המחלקה. אנחנו צוות איכותי, מגובש וזה מאפשר שילוב בין שני העולמות על הצד הטוב ביותר".
עם אצבע על הדופק
עבור פולינה יעקובוביץ', קלינאית תקשורת שעובדת באיכילוב כבר עשור ובעלת קליניקה פרטית, בית החולים הוא נדבך משמעותי בקריירה. פולינה, שלה גם תואר שני בניהול מערכות בריאות, מתמחה בשיקום מטופלים לאחר ניתוחים באזור הראש והצוואר, כגון כאלו שעברו כריתת גרון וצריכים ללמוד לדבר מחדש, לתקשר עם סביבתם ולחיות חיים מלאים.
"הטיפול מתחיל עוד טרם הניתוח והמטופלים שלנו מקבלים ליווי וטיפול במהלך אשפוז ועד לשיקום מיטבי של מנגון הדיבור והבליעה" היא מסבירה. "בעבודה שלנו חיוני להיות מעודכנים בכל המחקרים החדשים ושיטות הטיפול. באיכילוב דואגים שנשאר תמיד בחזית הידע, ואני עוברת שם המון הכשרות והשתלמויות, כמו קורסים בטיפול בגמגום ובבעיות בליעה"
הטיפול של פולינה באוכלוסייה ייחודית, נעוץ בתפיסה הוליסטית של המטופל הכוללת היבטים פיזיולוגיים, אסתטיים, סוציאליים, רגשיים ותפקודיים. "זה טיפול מאתגר ומגוון. אני עובדת בשיתוף פעולה צמוד עם מנתחי אף אוזן גרון ואנשי מקצוע נוספים, נכנסת לניתוחים ולוקחת חלק בבדיקות אובייקטיביות".
כחלק מתפקידה פולינה מטפלת גם בהפרעות קול, הפרעות בשטף הדיבור (כמו גמגום) ואילמות סלקטיבית. היא הקימה מרפאת קול משולבת ביחד עם רופא אף אוזן גרון ומשמשת גם כמדריכה קלינית של סטודנטים מהחוג להפרעות בתקשורת באוניברסיטת תל אביב. "בית החולים מאפשר לי להתפתח בהיבט הקליני דרך מפגש עם מטופלים מורכבים, מקרים נדירים, שימוש בטכנולוגיה מתקדמת וכמובן, שיח מתמיד עם צוות רב מקצועי וקולגות בתחום שלי. אני גאה להיות חלק מצוות מוביל שמאפשר שיתוף בידע, הפרייה הדדית וגם אלמנט חברתי כצוות" היא מסכמת.
כמו פולינה, גם טלי מרגישה שאיכילוב מאפשר לה התפתחות מקצועית אדירה. "מאוד רציתי להרחיב את הידע שלי בתחום הטיפול הנשימתי ולפני כשנה, נשלחתי לקורס נשימתי מתקדם שהועבר על ידי קובי דגן, פיזיותרפיסט בכיר בתחום. איכילוב מימנה את מרבית הקורס, ואני זכיתי בפרספקטיבה חדשה לעבודה עם המטופלים שלי. הלמידה אף פעם לא נגמרת והיכולת להמשיך ולהתמקצע בתמיכת מקום העבודה שלי, היא יתרון משמעותי".
כמי שעובדת באיכילוב במשרה של 60%, אדווה מדגישה שלמרות שהמשכורות במגזר הציבורי נמוכות משמעותית ביחס לשוק הפרטי, יש יתרונות רבים שמפצים על כך. "מעבר לכנסים וסמינרים שממומנים על ידי בית החולים, כמו קורס בהנחיית קבוצות שעברתי, זה מקום עבודה מבוסס ויציב שמעניק תחושת שייכות" היא מספרת. "מנהלת המחלקה שלי פרופ' רונית אלחסיד, מאוד קשובה לצרכים שלי, יש לי גב שדוחף אותי קדימה לגדול ולהתפתח מקצועית. יש לי אפשרות להישען מקצועית על הטובים ביותר בתחום שלי, נוצרו כאן חברויות אמת ויש אווירה חזקה של קרבה ושותפות. זו תחושת סיפוק ואהבה שאין בהרבה מקומות עבודה. למזלי זכיתי".