מעלים את הרף
רובוט שמכין תרופות, השתלות בסיוע מדפסת תלת ממד, ומרכז סימולציות חדשני:
שאלנו עובדים באיכילוב איך מייצרים מצוינות בתפקיד - ולוקחים אותו שני צעדים קדימה
כבר תשע שנים שיוסף סמארה, הרוקח האחראי בתחום אונקולוגיה, עושה בכל בוקר את הדרך מביתו בטירה לאיכילוב בתל אביב. "כשסיימתי את לימודי הרוקחות בירדן, חלמתי להשתלב בבית חולים גדול. אני מאוד שאפתן וכשהגיעה ההזדמנות להשתלב באיכילוב, הבנתי מיד שלנהל בית מרקחת ענק שנותן שירות לילדים ומבוגרים זו קפיצה בקריירה", הוא אומר. "מרגע שהגעתי לאיכילוב, הבנתי שזה המקום הנכון עבורי. זה פתח בפניי עולם שלא הכרתי ועבודה מאוד מגוונת". מוסיף יוסף, שמונה לפני שנתיים גם למנהל פורום רוקחי האונקולוגיה בישראל.
מה שאיתגר את יוסף במיוחד הייתה העובדה שבאיכילוב סימנו כמטרה לייעל את עבודת בית המרקחת האונקולוגי. "כשהגעתי לתפקיד המקום סבל ממחסור ברוקחים, ממספר קטן מדי של עמדות, תשתיות ותיקות ומתורים ארוכים", הוא מספר. "זה בית מרקחת שנותן שירות לאלפי מטופלים מדי חודש. הבנתי שאם אצליח לעשות שינוי, לקצר תהליכים ולהקל על המטופלים, זה יהיה גם הישג מקצועי וגם הישג אישי עבורי. אני מודה שהדרך לא הייתה קלה והתהליך דרש זמן, אבל מהרגע הראשון קיבלתי תמיכה מקיר לקיר. נוספו שני תקנים, התחלנו בגיוס רוקחים והכשרה שלהם, הרוקחים הוותיקים עזרו לי ללמוד את העבודה ומחלקת המחשוב סייעה לנו בהטמעת מערכת חדשה, שעשתה מהפכה בשירות של בית המרקחת".
זמני ההמתנה ירדו לרבע שעה
פרויקט מחשוב בית המרקחת קיצר תוך פחות משנתיים את זמני ההמתנה מחמש שעות לרבע שעה, והביא להכפלת מספר המטופלים מקבלי השירות וליותר מהכפלת הפרוטוקולים הטיפוליים (6,000 וממשיך לעלות). המהפכה בבית המרקחת האונקולוגי לא עצרה שם: לאחרונה עבר בית המרקחת למבנה חדש בעל תשתיות משופרות וציוד חדיש שמספק שירות איכותי, יעיל ומהיר למאות מטופלים מדי יום. בימים אלו צוות בית המרקחת הוא שותף פעיל בבחינת רובוט חדש שיכול לרקוח בעצמו את התרופות ולספק אותם למטופלים.
"בית המרקחת האונקולוגי של איכילוב הוא המתקדם והאיכותי ביותר בישראל, ממש חוד החנית של בתי המרקחת האונקולוגיים בעולם. אנחנו במקום הראשון בישראל מבחינת פיתוח ומחקרים בתחום האונקולוגי עם 200 מחקרים פעילים, זה מאוד חשוב, כי בכל יום יש גילוי חדש שמביא לטיפול מאריך חיים ולתרופות חדשות", מתגאה יוסף. "לי הכי חשוב לעבוד במקום שבו מסתכלים קדימה, אל העתיד. שהדלת למנהלים פתוחה, האוזן קשובה ויש רצון משותף להגיע למקום הראשון. זו הרוח של איכילוב".
רפואה מותאמת אישית
ערן גולדן, מהנדס במרכז לחדשנות כירורגית באיכילוב מחזק את דבריו של יוסף: "עצם העובדה שבית החולים הקים את המרכז לחדשנות כירורגית שמתפתח וגדל כל הזמן, היא המדד המובהק ביותר לנכונות של איכילוב להיות בחוד החנית של הכירורגיה בישראל".
לאחר שסיים את לימודי הנדסת חומרים באוניברסיטת בן גוריון לפני 6 שנים, ערן שאף לעסוק בתחום הטכנולוגיה להדפסה בתלת ממד ושמע שבאיכילוב הוא יכול למצוא בדיוק את מה שהוא מחפש. המרכז לחדשנות כירורגית שהוקם ב-2017 על ידי ד"ר שלמה דדיה, מאפשר תכנון כירורגי של ניתוחים קשים ומורכבים בתלת ממד. זה המרכז הגדול ביותר בארץ ופעילותו מאפשרת דיוק מקסימלי בניתוחים, יכולת הכנה לניתוחים ומניעת טעויות. "באמצעות מדפסות תלת ממד ניתן לתכנן יחד עם המנתחים את הניתוח, עד לפרטיו הקטנים" מסביר ערן, "לקבוע היכן לחתוך גידול, כיצד לשמור על איברים בריאים הסמוכים למקום הניתוח ואיך ייראה פיזית מקום הניתוח, הרבה לפני שהמטופל שוכב על מיטת הניתוחים. כל טכנולוגיית התלת ממד מבוססת על סריקות CT ו-MRI ולמעשה מייצרות רפואה מותאמת אישית. זו רפואת העתיד. אנחנו רותמים את הטכנולוגיה לטובת הטיפול הייחודי שמגיע לכל חולה", הוא אומר.
בימים אלו, עסוקים במרכז לחדשנות במחקר ומחפשים כל הזמן טכנולוגיות חדשות שיכולות לשכלל ולייעל את הביצועים הייחודיים של איכילוב בתחום הכירורגיה. "לפני כמה שבועות רכשנו מדפסת שיכולה להדפיס מודלים להשתלה. אנחנו כבר מבצעים השתלות של מודלים, כמו למשל מילוי חוסרי עצם הנוצרים בניתוחי ראש בגולגולת" ערן מספר בהתלהבות. "זו לגמרי הבשורה הבאה בתחום, זו ממש בריאה מחדש של איברים באמצעות מדפסת תלת ממד שיש כרגע רק לאיכילוב. ולמרות שזה נשמע עתידני, זה בקרוב יהפוך לכלי טיפולי מוביל", הוא אומר.
למרות שערן יכול היה להשתלב בקלות בחברה הייטק, או חברת הנדסה בשוק הפרטי, הוא מרגיש סיפוק אדיר בעבודתו באיכילוב. המקרים הקשים והמורכבים שמגיעים לבית החולים, הניתוחים המסובכים, הם כאלה שמגיעים ללמוד ממקומות שונים בעולם וערן הוא חלק בשרשרת הזו. "העבודה שלי מאוד מגוונת" הוא מספר, "אני עובד שכם אל שכם עם מנתחים מובילים, הבכירים ביותר ורואה כיצד הם זקוקים לידע המקצועי ולטכנולוגיה שלנו כדי להשתפר ולהיות טובים יותר. פה במערכת אני האוטוריטה בנושא הטכנולוגי. לא הייתי מקבל בחיים הזדמנות כזו בשוק הפרטי. בסופו של דבר אני מרגיש בר מזל לעזור בשיפור איכות חיים ואפילו בהצלת חיים של מטופלים".
"האמינו בי לפני האמנתי בעצמי"
כשד"ר טלי קפואה, רופאה בכירה במיון ילדים ומנהלת ההדרכה והפיתוח של מ.ט.ס באיכילוב, עלתה מקנדה לישראל ב-2013, היא החלה התמחות ברפואה דחופה לילדים באיכילוב. היא לא תארה לעצמה שבסוף ההתמחות יציעו לה, עולה חדשה ורופאה צעירה, לנהל את פיתוח ההדרכה במרכז לטכנולוגיה וסימולציה החדשני.
"זה ממש לא היה מובן מאליו", היא נזכרת. "יצא קול קורא והגשתי הצעה לפרויקט לילדים במרכז הסימולציה. השקעתי את הנשמה, הגדלתי ראש והגשתי מסמך מאוד רציני, עם פירוט מעבר לנדרש בקול הקורא. התגובה הגיעה מיד: קיבלתי הצעה לנהל את ההדרכה והפיתוח במרכז הסימולציות כולו. הם האמינו בי הרבה לפני שאני האמנתי בעצמי, והם צדקו".
הבעת האמון הזו הייתה שם, מסתבר, ממש מתחילת הדרך. "זמן קצר אחרי שעליתי ארצה והתחלתי את ההתמחות באיכילוב, גיליתי שיש לי גידול בבלוטת התריס", היא מספרת. "הייתי בהלם. לא ידעתי איך להתמודד עם הדבר הזה לבד, במדינה חדשה, ורציתי לחזור לקנדה. מנהלת היחידה שלי עטפה אותי. היא והמנהלים סביבי אמרו לי: 'זו משפחה, את אחת משלנו ואנחנו נדאג לך, אל תחזרי לקנדה'. הם עזרו לי לקבוע תורים, נתנו לי עצות רגשיות ומקצועיות, היו סביבי כל הזמן. נשארתי פה ואני מרגישה שאני שייכת לקהילה תומכת".
כשקיבלה את ההצעה לנהל את ההדרכה והפיתוח במרכז הסימולציה, שבנייתו רק הושלמה, היא לקחה אותה בשתי ידיים ועם מעט חשש. "מרכז הסימולציות של איכילוב הוא 550 מ"ר של בית חולים עתידני", היא אומרת. "זה המקום שבו צוותים מכל בתי החולים הממשלתיים, ובהם איכילוב, מגיעים כדי לעבור, ממש כמו טייסים, סימולציות למצבים רפואיים שונים. המטרה היא להגדיל את המיומנות, החוסן והמצוינות הטיפולית שלהם, ואת תפקודם בשעות לחץ. זו אחריות כבדה, וחששתי לא לעמוד בציפיות, אבל קיבלתי ליווי צמוד של המנהלת האישית שלי, ד"ר איילת רימון, שהיא אישיות מעוררת הערצה ומנטורית שלי גם היום. היא חנכה אותי לאורך כל הדרך, ידעה לכוון אותי ולעזור לי לגלות את החוזקות שלי".
כמו המרכז לחדשות כירורגית ובית המרקחת האונקולוגי, גם מרכז הסימולציות של איכילוב הוא בעל שם עולמי. הוא מעניק ייעוץ לצוותים בכל העולם, "מטפל במטפלים", באמצעות סדנאות עיבוד טראומות, סימולציות להתנהלות מול משפחת מטופלים, הפקת לקחים מתאונות וטעויות בטיפול רפואי עוד.
"זה ממש חלק מהדנ"א של איכילוב", מסכמת ד"ר קפואה. "לשאוף להיות הכי טובים, ולבדוק את עצמנו כל הזמן - יש לזה חשיבות מצילת חיים".