והרי החדש(נ)ות

איך הפך איכילוב לחוד החנית של החדשנות הרפואית בארץ ובעולם?

דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

בעשור האחרון עובר עולם הבריאות שינויים טקטוניים. כניסתן של טכנולוגיות מתקדמות, יכולות-העל של הבינה המלאכותית ואיסוף מידע ארוך שנים – כל אלה הביאו לחקר, פיתוח ויישום מגוון של טכנולוגיות ושירותים רפואיים חדשים, המאפשרים את ייעול הטיפול הרפואי, הגברת בטיחותו ואפשרותו לצפות מחלות עתידיות.

באיכילוב משקיעים משאבים אדירים כדי לשמר ולטפח את מעמדם כבית החולים המוביל בישראל, ואחד המובילים בעולם, בתחום החדשנות הרפואית.

בשיחה מרתקת במיוחד, מספרות לנו שתי מומחיות מאיכילוב על החוויה של להיות חלק ממהפכת בריאות עולמית: ד"ר מיכל שבח, מנהלת תפעול ופיתוח עסקי ביחידת מדע הנתונים ובינה מלאכותית של איכילוב (I-MEDATA AI Center) ושרה פרסיקו, מתאמת מחקרים קליניים במחלקת עיניים בבית החולים.

מודל חיזוי של הידרדרות חולה
כשמדברים עם ד"ר מיכל שבח על תחום עיסוקה, הדברים שהיא מספרת נשמעים כאילו הם לקוחים מסרט בדיוני בנטפליקס. "זה נכון", היא מחייכת. "כיחידת הבינה המלאכותית באיכילוב אנחנו בהחלט עומדים בחוד החנית של מחקרים, מוצרים וטכנולוגיות שמהווים את רפואת העתיד. המטרה שלנו היא לבנות כלים ואפליקציות מבוססות דאטה רפואי, בעזרת בינה מלאכותית".

ד"ר שבח עצמה התחילה את הקריירה שלה בתעשייה הפרטית. היא עבדה במחקר ופיתוח של חברת IBR, בתקופה אחרת הייתה אחראית על החדשנות וקשרי תעשייה בבית ספר סגול למדעי המוח באוניברסיטת ת"א וכן ניהלה מרכזי חדשנות נוספים. "העבודה באיכילוב מעניינת ומאוד מאתגרת", היא מספרת. "ברמה המקצועית אני נתקלת בכמויות דאטה ותחומי מחקר שלא הייתי נתקלת בהם בשוק הפרטי. יותר מזה, אני מקבלת סיפוק אדיר מתחושת השליחות - הרגשה יומיומית שמה שאנחנו עושים ביחידה מקדם את תחום ה healthcare בישראל ומפתח את האקו-סיסטם המקומי".

ד"ר שבח מספרת על אחד הפרויקטים החדשניים ביותר שהמחלקה מובילה בימים אלו - בניית מודל לחיזוי הידרדרות של חולים. "אנחנו מאוד קרובים כבר להטמעה של המודל וליישומו בשטח. כשזה יקרה, נהיה עדים למהפכה של ממש באופן הטיפול במחלקות באיכילוב, ובעתיד גם בבתי חולים נוספים בארץ ובעולם.

ביחד עם יותר מ 20 עמיתיה למחלקה, ד"ר שבח עובדת במקביל על פרויקטים רבים נוספים. למשל, מערכות שיסייעו לרופאים בקבלת החלטות בזמן אמת על בסיס הדאטה של החולה, כגון מחשבון החוזה את משך האשפוז הצפוי לפגים בפגיה ועוד. "כל חולה מייצר כמות אדירה של מידע רפואי, שהמוח האנושי לא יכול בהכרח לעבד ולהשתמש בו בקבלת החלטות", היא מפרטת. "אנחנו מאמנים אלגוריתמים על סמך דאטה של עשרות ומאות אלפי חולים, מה שמאפשר פיתוח מודלים 'חכמים' מבוססי בינה מלאכותית, שמהווים מערכות תומכות החלטה עבור הצוות הרפואי והניהולי, ומאפשרים, למשל, לייצר תחזיות בנוגע למסלול החלמתו של המטופל".

טיפול גנטי חדשני
גם שרה פרסיקו גאה לשתף בעבודת יחידת המחקר של מחלקת העיניים באיכילוב. "היחידה מונה 5 מתאמות מחקר ואנחנו עוסקות במחקרים הכי חדשניים, פורצי דרך ומתקדמים בעולם, חלקם לא נוסו בשום בית חולים אחר בישראל - גם בתחום של שתלים, טיפולים גנטיים חדשניים וציוד הדמיות", היא מפרטת. "שיטות הטיפול וגם המכשירים הטכנולוגיים שלנו הם המתקדמים ביותר בישראל.

אחד המחקרים ששרה הכי נרגשת מהם הוא מחקר חדשני לטיפול ב-GA - ניוון מקולרי של הרשתית המתבטא בפגיעה בראיה המרכזית והידרדרות הדרגתית במצב הראיה. הוא מהווה את הסיבה הנפוצה ביותר לאובדן חמור של הראיה בקרב אוכלוסית בני 60 ומעלה. "אנחנו מעניקים טיפול גנטי חדשני שקיים רק באוסטרליה וארה"ב", היא מספרת. "הוא נעשה באמצעות הזרקת מקטע של גן לתוך זגוגית העין שמטרתו לגרום לעין להפריש חומרים שעשויים לעצור את התקדמות המחלה. זו בעיה רפואית שעד היום לא נמצא לה מרפא,אנחנו בשלבי בדיקות בטיחות אחרונות ובקרוב איכילוב יביא את הבשורה".

העובדים הטובים ביותר בתחומם
שתי המרואיינות שלנו מסכימות כי הסיבה העיקרית לכך שאיכילוב מצוי בקדמת המדע והטכנולוגיות הרפואיות, היא ההון האנושי שמרכיב אותו. זה קורה הן בזכות ההנהלה, שמכוונת ומתעלת את העובדים למצוינות, קידמה וחשיבה מחוץ לקופסה, והן בזכות בחירת האנשים שמרכיבים את צוות בית החולים.

"קודם כל העובדה שיש יחידה של בינה מלאכותית באיכילוב, מעידה על ההבנה ועל הנכונות של בית החולים להשקיע משאבים גדולים, כדי לעמוד בחזית הקידמה", מעידה ד"ר שבח. "דבר נוסף הוא איכות האנשים שאנחנו מגייסים. הם חייבים להיות הטובים ביותר בתחומם - אנשים שאפתניים, חרוצים וסקרנים. המקצוענות והידע של האנשים שעובדים במחלקה שלי אינם נופלים מאלו של חברות פרטיות בתעשייה".

גילויים שזוכים להכרה עולמית
גורם מרכזי נוסף שתורם לעידוד חדשנות וקדמה בבית החולים, הוא כמות וקצב המחקרים והפיתוחים שבהם משקיע בית החולים מדי שנה.

"יחידת המחקר שלנו מבוקשת בקרב יזמים מישראל ומחו"ל, משום שהיא ידועה במצוינות ובמחקרים החדשנים המתנהלים אצלנו", מעידה שרה. "אנחנו מהיחידות הגדולות והמובילות בישראל במחקרים בתחום העיניים". ביחידה מתנהלים כ-100 מחקרים - ביניהם כאלה שיזומים על ידי חברות בינלאומיות, על ידי חוקרים ממערך עיניים, וגם מחקרים בינלאומיים רב-מרכזיים שייחודיים למערך עיניים באיכילוב. "אנחנו מצליחים להביא גילויים שזוכים להכרה ארצית ועולמית", שרה מוסיפה בסיפוק.

ד"ר שבח ממשיכה לשרטט את היצרתיות האדירה של העשיה: "כשאתה עובד בסטרטאפ פרטי אתה עוסק בתחום מאוד צר ונקודתי והמטרה שלך היא רווח. זה לא מאפשר חשיבה בראש גדול ויצירתיות רבה מדי. פה אפשר לעבוד במקביל על המון פרויקטים מעולמות שונים, ולעזור למשפחות, לצוות המטפל ולמטופלים. הגיוון של העבודה והעובדה שאפשר להכיל פה המון מידע שמוטמע במערכות הדיגיטליות של בית החולים – כל זה מאפשר מסד נוח לבניית מוצרים מתקדמים.

ד"ר שבח מסבירה שהעבודה שהם עושים באיכילוב משרתת גם את המגזר הפרטי, שפעמים רבות נשען על הדאטה שלהם. כך אפשר לקצר תהליכים רפואיים מסובכים, כמו למשל בתחום הגידולים. "אם הרפואה המסורתית אומרת שאם יש גידול צריך להוציא אותו ולשלוח לביופסיה, ומשם לפתולוגיה וכן הלאה" היא מסבירה, אז היום באמצעות הדמיה הנשענת על מידע דיגיטלי שהוטמע בכל המערכות באיכילוב, ניתן לחזות אם הגידול שפיר או ממאיר ולחסוך את כל התהליך. הבינה המלאכותית מאפשרת לנו לצמצמם את טווח הטעויות למינימום, לספק לרופא רשת נתונים לקבל החלטות ולמעשה להציל חיי אדם", היא מסכמת.