"אנחנו מכוונים לבריאות נשים בכל שלב בחייהן"
ראיון עם פרופ' יריב יוגב, מנהל בית החולים 'ליס' ליולדות ונשים
מה התחדש ברפואת נשים בשנים האחרונות?
"מעל לכל ומכיוון שמדובר בכתבה לרגל יום האישה, אני שמח לציין שמספר הנשים הרופאות עלתה, יש הרבה יותר רופאות נשים מבעבר בכל המנעד של תחומי העיסוק הגינקולוגיים.
בשנים האחרונות מחלות שקשורות לאיכות חייהן של נשים השתפרו, גם בטיפול וגם באבחון כמו אנדומטריוזיס וטיפול בנשים עם הפרעות אורו-גינקולוגיות כגון צניחת רחם ואי נקיטת שתן במאמץ. בתחום הזה הניתוחים היום קצרים יותר ופשוטים יותר והטיפולים התרופתיים השתפרו מאוד.
גם המודעות שלנו, כרופאים, להימנע מפעולות מכאיבות עלתה מאוד: חלק מהפעולות שבוצעו בעבר ללא אלחוש מבוצעות היום תחת אלחוש והרדמה מקומית, כמו הכנסת התקן, הוצאת תפר צווארי ועוד.
אני יכול גם לציין שיכולת האולטרסאונד והגילוי הטרום לידתי עלתה באופן משמעותי. ישראל מובילה בפיתוח טכנולוגיות אולטרסאונד המאפשרת אבחון מומים בשליש הראשון של ההיריון. טכנולוגיות אלה משמשות גם לאבחון גנטי טרום לידתי ומסייעות בזיהוי תסמונות גנטיות.
אני רואה התקדמות רבה במודעות של נשים צעירות בכל הקשור להבנת החשיבות של שימור פריון סוציאלי, הקפאת ביציות על מנת להרות בעתיד.
הגישה לאבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם השתפרה, כמו גם המודעות לחיסון הפפילומה ולבדיקות לאבחון הגן BRCA כרפואה מונעת לתחלואה בסרטן".
מהם התחומים הבולטים שבהם מטפל צוות בית החולים 'ליס'?
"בית החולים ליס הוא בית החולים ליולדות ונשים הגדול בישראל ואין תחום שאנחנו לא מטפלים בו – החל מלידות, הריון בסיכון גבוה, אבחון טרום לידתי, גנטיקה, הדמיות מורכבות כמו הדמיות מוח עובר, בנק הזרע, פריון כולל אבחון טרום לידתי והשרשתי ושימור פריון בטרנסג'נדרים. בית החולים שלנו מכוון כולו לבריאות האישה, בכל שלב ואספקט בחייה".
מהם התחומים שתשמח שיכירו יותר?
"המרפאה הרב-תחומית לאנדומטריוזיס שמנהל פרופ' ישי לוין עם פרופ' אביעד כהן וד"ר ירון גיל ועוזרת לנשים שסובלות מכאבי מחזור קשים, כאבי אגן כרוניים, כאבים בעת קיום יחסי מין, בעיות פריון וציסטות שחלתיות.
אני חושב שגם לא מספיק מכירים את שירותי הרפואה המשלימה שאנחנו נותנים לנשים שמאושפזות אצלנו בטרום לידה ובחדר הלידה עצמו. אלה טיפולים כמו דיקור ושיאצו שמטרתם להכין את הגוף לפני לידה ויש מהם שביעות רצון גבוהה בקרב הנשים.
מרפאת 'ליבי איתך', היא מרפאה שמספקת ליווי רגשי לנשים בהיריון, שמסייעת בעיבוד חוויות לידות קודמות שנחוו כטראומטיות, מסייעת לנשים שעברו אלימות מינית ועוד"
האם הנשים מודעות יותר לגופן מבעבר?
"בהחלט. הנשים היום יותר מודעות לגופן. יש טרנד בריאותי והמדיה החברתית ותוכניות הבריאות בטלוויזיה תורמים לכך. גם המודעות הבריאותית בקרב נשים בגיל השלישי עלתה, הסבתות של היום הן לא אלו של פעם. נשים שמגיעות אלינו מגיעות מצוידות במידע, נשים פעילות יותר מבחינה גופנית היום והן מודעות לתזונה ולחשיבות שלה".
מה נדרש מרופא או רופאת נשים טובה?
"קודם כל להיות בן אדם. זה נדרש מכל אחד לא רק ברפואת נשים. להיות אנושי ומכיל ולזכור שלא מטפלים במקרה או במחלה - מטפלים בבן אדם.
היכולת לקחת את מכלול התסמינים והרקע של כל אישה ואישה ולתרגם אותם לטיפול מותאם אישי. אין דין של אישה בת 60 עם סרטן שחלה, לאישה אחרת בת 60 עם אותו סרטן שחלה. האומנות ברפואה בכלל וברפואת נשים בפרט היא ההתאמה של הטיפול לאישה וליכולות הרפואיות".
איך הגעת לתחום?
"בסיום הלימודים אחרי הצבא חיפשתי תחום שהוא מולטי דיסציפלינרי ומצאתי את זה ברפואת נשים. אנחנו גם מנתחים, גם מטפלים בהריון בסיכון גבוה, גם מתעסקים בהורמונים, גם בטיפולי פריון. זה גם מקצוע עם הרבה תקווה. כמטפלים בהריון בסיכון גבוה אנחנו, למשל, עוזרים לאנשים ולזוגות שלא היה להם לכאורה סיכוי להיכנס להריון וללדת - ללכת הביתה כמשפחה".
ספר על רגע שלקחת הביתה
"כל יום, כשאני נכנס לאוטו, רגע לפני שאני מניע, אני שואל את עצמי מה לקחתי מהיום הזה. יש לי אינסוף רגעים לקחת הביתה - יש לנו הצלחות ולפעמים גם כישלונות".
מה נותן לך השראה?
"מרגש אותי לראות נשים שהגיעו לקבל טיפול ויוצאות מפה שמחות ובריאות. אני מתרגש לראות את הצוות גדל ומתפתח ושמח להגיע לעבודה, לראות את ההתפתחות המקצועית של הצוות לאורך השנים. לראות מתמחים ומתמחות שהגיעו אתמול מבית ספר לרפואה ויוצאים מפה רופאים מומחים שמובילים את התחום במדינת ישראל. "
מה דעתך לגבי נשים שמעדיפות רופאה אישה על גבר?
"אני חושב שכל אחת צריכה לעשות מה שמרגיש לה ונוח לה. אני לא חושב שרופאים גברים הם פחות רגישים מרופאות נשים, אבל אם יש מישהי שרוצה רופאה אישה ולא רופא גבר, אני בהחלט מכבד את זה ונשתדל להיענות לבקשה".
מה התוכניות שלך לפיתוח בית החולים בשנים הבאות?
"אנחנו מכניסים כל הזמן תחומים חדשים ותחומי עניין. אני בטוח שהרפואה מותאמת אישית וכל מה שקשור ב-AI יכנס להרבה מאוד תחומים שלנו. גנטיקה מתקדמת וטיפולים מאוד מאוד ספציפיים ונקודתיים גם למחלות ממאירות ובעיקר הרבה מאוד דברים שקשורים גם למניעה של תחלואה".
אפשר לשאול אותך שאלה אישית שקשורה לבתך ליבי כהן-מגורי שנרצחה בשבעה באוקטובר? איך מצליחים לתפקד אחרי אובדן כזה?
"קודם כל העבודה היא מבחינתי סוג של בריחה, העבודה מעסיקה אותי מאוד וזה עוזר לי. חוץ מזה העבודה שלי היא גם סוג של נקמה. בתחילת המלחמה שמענו על אלף הרוגים ואני זוכר את היום שבו הגיע אלי מתמחה ואמר לי 'עד היום נולדו כבר אלף ומשהו ילדים ב'ליס' מאז המלחמה'. זאת הנקמה הפרטית שלי, של נצח ישראל".