ויטמין D ותפקידו לאורך חייה של האישה


דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

ויטמין D, ההכרחי לספיגת הסידן בגופינו, נמצא בחוסר. זו הסיבה, בגינה התרבו לאחרונה המחקרים והדיבורים על ויטמין D. מסתבר, שלויטמין D, חשיבות גדולה, לאורך כל מעגל חיינו הנשים. D בארץ השמש

ויטמין D- כן, כן, אותו ויטמין שגרם לאמהות שלנו לתת לנו עוד תפוז ולהוציא אותנו אל השמש, חוזר לכותרות. דיונים מקצועיים ומחקרים רבים סבים סביבו בתקופה האחרונה, במיוחד לקשר של חסר בויטמין D לבריחת סידן, דיכאון, בעיות לב, בעיות הורמונאליות, סוכרת, ואף סרטן ועליה במשקל! מחקרים חדשים מצביעים על כך שלאחוז גדול מהאוכלוסייה קיים חסר ברמה כזו או אחרת, חוסר העלול להשפיע על התפקוד היומיומי לטווח הארוך במגוון מנגנונים.

מה תפקידו של ויטמין D?

  • הכרחי לספיגתו של הסידן במעי.
  • תומך בספיגתם ובמטבוליזם של מינרלים חשובים (במיוחד סידן ופוספור).
  • מהווה חלק ממנגנון הבקרה על חלוקה והתמיינות של תאים (הקשור בין היתר למחלות הסרטן).
  • קשור למנגנון האינסולין ורמת הסוכר בדם.
  • מווסת מעל 150-200 גנים בגוף באמצעות קולטני ויטמין D.


"ויטמין D הוא יותר מ'סתם' תוסף תזונה פשוט. הוא אבן בניה להורמון בשל קלציטרול, החשוב בבניה ובתחזוקה של העצמות והשיניים שלנו. חסר שלו גורם לבעיות רבות במבנה ובתפקוד העצמות בילדים ובמבוגרים, דוגמת רככת  - מחלה בה קיימת הפרעה ביצור תקין של העצמות על רקע הפרעה בויטמין D. הבנה של הקשר למחלה זו גרם לאמהות רבות בעבר לתת לילדיהן שמן קיק במשך שנים, ובהמשך גרם להוספה  של ויטמין D לחלב ולדגנים, דבר שגרם למחלה להעלם כמעט לגמרי. בשנים האחרונות התברר שלויטמין D תפקיד בעידוד צמיחת תאים תקינה בגוף, לרבות במערכת החיסון. נמצא קשר ברור בין חסר שלו לנטייה להשמנה, תנגודת לאינסולין (אחד השלבים הטרום- סכרתיים), מחלות לב, נטייה לדיכאון ואף סוגים מסוימים של סרטן. רוב הבעיות הללו צצות רק אחרי שנים רבות, דבר שהקשה על אבחון הקשר בינם לבין מחסור בויטמין D", מסבירה ד"ר עדי רכס, גינקולוגית בבית החולים ליס ליולדות ומנהלת תחום בריאות האישה ב-beWell.
לדבריה, רמות תקינות של ויטמין D חשובות לכל אורך חיינו. מחקרים חדשים שנעשו הדגימו קשר ברור בין רמת ויטמין D של האם להתפתחות העצם בעובר. לעוברים של לנשים עם רמות נמוכות של הויטמין בדמן הייתה נטייה, לשינויים בעצם הירך עוד משבוע 19 של הריונם!


ויטמין D בגיל הילדות והנערות

"ויטמין D משפיע על חוזק השרירים והעצמות, אצל מבוגרים. אנו יודעים שאת מקסימום צפיפות העצם, אנו (הנערות) משיגות עד סוף העשור השני לחיינו. הנערים משיגים, את מקסימום צפיפות העצם, עד סוף העשור השלישי לחייהם.  ככל, שמקסימום צפיפות העצם שהשגנו בגיל הנעורים גבוה יותר, כך נגיע לגיל המבוגר עם מקסימום צפיפות עצם", מסבירה פרופ' נעמי וינטראוב, מנהלת יחידה אנדוקרינולוגית וסכרת בבית החולים "דנה" לילדים.
לכן, ממליצה פרופ'  וינטראוב להמשיך וליטול ויטמין D לא רק בגיל הינקות אלא גם בגיל הילדות והנעורים.


ויטמין D -פריון, היריון ולידה

מחקר חדש מארה"ב הדגים כי דיאטה עשירה בסידן, הנספג בגוף בזכות ויטמין D, עשויה להקטין חלק מהתופעות של PMS (תסמונת קדם ויסתית) כגון נטייה לבכי, עצבנות ותחושת לחץ.

"לויטמין D יש השפעה גם על מהלך ההיריון. מחקר נורבגי מהשנה האחרונה מצביע על כך שנטילת תוספי ויטמין D מקטינה את הנטייה לרעלת הריון. מחקרים אחרים מצביעים גם על סיבוכי הריון נוספים- כגון נטייה ללידה מוקדמת יותר וכן למשקל לידה נמוך של הילוד – ככל הנראה על רקע תצרוכת הסידן העולה לקראת סוף ההיריון. כמו כן הראו כי לרמות גבוהות יותר של ויטמין D בהריון קשר לגדילה וצמיחה גם בשנה הראשונה מחוץ לרחם. בהנקה עצמה קיימת נטייה לחסר בויטמין D בקרב נשים והילודים שלהם, דבר העלול להשפיע על המשך החיים. מחקרים אחרים מצביעים על הקשר בין חסר אימהי בויטמין D לבין הפרעה במשק הסידן בילודים, בעיות גדילה, שבירות עצם ונטייה להפרעות במערכת החיסון, לרבות נטייה לאלרגיות. תוספת מתאימה של ויטמין D הוכח כמגן בפני מחלות אטופיות של העור", מדגישה ד"ר רכס.


ויטמין D, עם המנופאוזה

ד"ר רכס: "ככל שאנו מתבגרים, אנו מאבדים את היכולת ליצר ואף לספוג ויטמין D, תהליך שמאט את יכולת ספיגת הסידן שלנו. עובדה זו מגדילה את הנטייה של נשים, בעיקר לקראת ובמהלך המנופאוזה, לאבדן עצם. לא ידוע כיום מהו המנגנון המדויק, אך העובדות מצביעות על כך שלנשים עם רמות אסטרוגן נמוכות קשה יותר לייצר רקמת עצם. תוספת של ויטמין D יחד עם סידן עשויה להקטין שברים שלא בעמוד השדרה בנשים מעל גיל 65. חלק ממחקרים אלה מקורם באוסטרליה- מקום הידוע בין היתר בשמש הרבה שלו, וגם הם הדגימו קשר בין תוספת ויטמין D לירידה בשברים בנשים בגיל המבוגר".


ד"ר ונסה רואש, אנדוקרינולוגית ומנהלת מרפאת העצם, מציינת כי מיד עם הפסקת הווסת, מתחיל אצל נשים תהליך של איבוד עצם. זאת בעקבות השינוי ההורמונאלי הגדול המתרחש בגופן.
"למרות שאין הנחיות לבדיקת ויטמין D באוכלוסיה, כסקר, אנו ממליצים לכל אישה עם הפסקת הווסת, לגשת לרופא ולבצע בדיקת צפיפות עצם וסטאטוס ויטמין D. אם ימצא חוסר בויטמין, יהיה עליה ליטול אותו. חשוב לזכור שמדובר בתוסף שמנוני, אשר ייספג טוב יותר אם יילקח יחד עם האוכל או יטופטף על פיסת לחם", מציינת ד"ר רואש.