לכווץ ולשחרר

ללכת לשיננית כולן זוכרות, אבל לבדוק את מצב רצפת האגן? לא בטוח. קראו את הכתבה ושחררו את הבושה וההדחקה בנושא החשוב הזה

דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

ראיון עם עדי יודב, פיזיותרפיסטית של רצפת אגן, מרפאות הנשים בית החולים איכילוב

 

 

השם כנראה קצת מבלבל, אבל אם תשאלו נשים מהי רצפת האגן לא בטוח שתקבלו תשובות מדויקות. אז אחת ולתמיד: רצפת האגן היא יריעה של שרירים, האזור שחבוי בין הרגליים שהוא מעין ערסל בו נמצאים שלפוחית השתן, הרחם והרקטום.

שרירי רצפת האגן, יחד עם שרירי הבטן העמוקים, שרירי זוקפי הגב והסרעפת מהווים את המערכת המייצבת של הגוף. שרירי רצפת האגן הם הסוגרים של צינור השתן ופי הטבעת והיחלשות שלהם עלולה לגרום לתסמינים כמו דליפת שתן במאמץ וצניחת שלפוחית השתן והרחם. אז מה עושים? הכתבה הזאת בשבילכן.   

 

מי מגיע אליכן למרפאה?

"מגיעות נשים אחרי לידות, נשים בגיל המעבר וגם נשים שרוצות לדעת מה מצב רצפת האגן שלהן. נשים שסובלות מכאבים ביחסי מין, אנדומטריוזיס וגם נשים שסובלות מעצירות כרונית ועוד ועוד".

 

עצירות? מה הקשר?

"ההיגיון באמת אומר ללכת לטיפול של רופא גסטרו וזה באמת נכון. יש לנו מרפאה משותפת עם מכון הגסטרו יחד עם ד"ר יואב מזור. נוטים ליחס את אזור רצפת האגן לענייני שתן, אבל רצפת האגן היא מערכת שלמה ויכולות בהחלט להיות מגוון של בעיות, גם בחלק האחורי שלה. יש תסמינים שקשורים לעצירות שאנחנו יכולות לסייע לטפל בהם".

 

מתי לפנות לרופא ומתי לפיזיותרפיסט.ית רצפת אגן?

"התחלת המסלול תמיד תהיה אצל רופא.ה נשים או אורו-גיניקולוג לשם האבחון וגם כדי לקבל הפניה אלינו. אנחנו לא נאבחן את הבעיה, אלא נטפל בה".

 

מה באמת התסמינים שמביאים נשים להגיע אליכם?

"כאבים באזור האגן ובפרט אזור רצפת האגן והבטן התחתונה, דליפות שתן, דחיפות ללכת לשירותים, כאבים לאחר לידה, כאבים ביחסי מין וכאמור בעיות התרוקנות".

 

האם יש יותר מודעות לפיזיותרפיה של רצפת אגן?

"בשנים האחרונות המודעות לצורך בפיזיותרפיה של רצפת אגן עלתה. מגיעות נשים שאומרות שאין להן תסמינים, אבל חשוב להן להיבדק וזה בהחלט משמח. לשמחתנו באיכילוב אנחנו מציעים סוג של שירות שהוא קיצור תורים לקופות, הרבה פעמים הקופות, ברגע שהן רואות שהתור שלהן הוא לעוד 9 חודשים, אז אלינו הן יכולות להפנות מטופלות. ואז אצלנו ההמתנה היא בערך של חודשיים, כנגד הצגת טופס 17 מתאים".

 

מה כולל הטיפול?

"הטיפול עצמו מתחיל בדרך כלל בהיכרות וראיון בהמשך במידת הצורך נבצע בדיקה ואגינלית/רקטלית שמספקת לנו מידע על מצב השרירים ובעיקר על הכוח שלהם, זהו מידע שאי אפשר לקבל באולטרסאונד. חשוב לנו להרגיש את יכולת הכיווץ בזמן אמיתי ולבדוק האם יש מתח של שרירים או להיפך – האם השרירים ברצפת האגן רפויים וחלשים. הטיפול מבוסס הרבה על חיזוק רצפת האגן ועל שימוש נכון ברצפת האגן".

 

איך מטפלים בנשים שסובלות מכאבים ביחסי מין?

"יש הרבה טכניקות שיכולות לעזור. יש למשל מאמן נרתיק שהוא כלי טיפולי שמזכיר ויברטור ועוזר לנשים שסובלות מכאבים להתאמן על כיווץ והרפיה כדי ללמד את הגוף שלא כל מגע באזור הזה עלול להכאיב".

 

אתן עוסקת באזור מאוד רגיש ואינטימי.

"נכון ולכן אנחנו מנסות ליצור את הסביבה הכי נעימה ומכילה שיש. המפגש הראשון יהיה שיחה וסוג של היכרות עם המטופלת והבעיה שלה. במפגש השני כבר נבצע את הבדיקה, לא לפני שנסביר איך היא הולכת להתבצע, נראה דגם של רצפת אגן ונסביר על מבנה הגוף. נכון שהעיסוק הוא בתחום מאוד אינטימי, אבל לפעמים צריך גם לחשוף את המקומות האלה כמו אצל רופא.ה כדי להרגיש טוב יותר. בנוסף, אצלנו באיכילוב פיזיותרפיסטיות יטפלו בנשים ופיזיותרפיסטים גברים - בגברים".

 

איך ניתן לסייע לנשים במקרים של דליפת שתן?

"במקרים האלה ננסה לבדוק מהן התסמינים וננסה לשפר אותם וננסה לראות מה יכול להקל על איכות חייה של האישה לפני שניגשים לניתוח".

 

מה קורה אם מזניחים דליפת שתן?

"ראשית איכות החיים נפגעת ושנית המצב ללא טיפול יכול להידרדר וחבל".

 

למה נשים נמנעות מלטפל בעצמן?

"נשים למדו עם השנים להסתיר ולהשלים עם בעיות מהסוג הזה או לקנות תחבושות סופגות ולהעביר את היום. במשך השנים גוף האישה עובר שינויים רבים, הריונות, שינויים הורמונליים והווסת שמפסיקה, אם לא נטפל ונלמד הרגלים נכונים להתנהלות עם רצפת אגן - נשים עלולות להגיע למצב של חולשת רצפת אגן".

 

 

מאיזה גיל מומלץ להגיע לפיזיותרפיה של רצפת האגן?

"בעולם אידיאלי, כדאי לכל אישה בגיל הפוריות להגיע לפחות פעם אחת לבדיקה כזאת. הבדיקה תעריך את הכוח שלה ואת היכולת שלה לכווץ ולהרפות את השרירים המסוימים האלה. זה יכול לעזור גם בהריונות".

 

אבל התורים תמיד כל-כך רחוקים?

"אצלנו ההמתנה היא של כחודשיים, אני ממליצה לכל אישה אחרי לידה לקבוע את התור ועד שהוא יגיע היא כבר תעבור את התקופה של משכב הלידה בו אנחנו עדיין לא מתחילות לטפל ממילא. אם אין תורים בקופת חולים אפשר לבקש טופס 17 אלינו".

 

איזה עוד מקרים מגיעים אליכן?

"אחרי לידות יש מקרים של קרע חיץ (יזום או לא) שיכול מאוד לכאוב כשהוא בדרגה גבוהה. למי שיש קרעים בדרגה 3 ו-4 אנחנו בהחלט ממליצות להגיע לפיזיותרפיה כי יש פה כבר מעורבות של הפירניאום ופי הטבעת ומאוד מומלץ לבדוק את המצב".

 

נשים שלא עברו היריון מצבן טוב יותר מבחינת רצפת האגן?

"לא בהכרח, לכל אישה יכולות להיות בעיות שקשורות לרצפת אגן עם או בלי הריונות ולידות".

 

נשים לא יודעות לכווץ את רצפת האגן?

"לפעמים אני אומרת לכווץ ואני מרגישה שהן עושות את הפעולה ההפוכה. יש פה איזה הסבר של כיווני לחיצה שצריך להפנים. לא סיפור גדול, אבל צריך להיות מודעות לזה".

 

יש שיעורי בית?

"כן אנחנו נותנת תרגילים שאפשר לשבת על הכיסא אפילו בעבודה ולעשות, אבל צריך להצליח להתרכז ולהתמיד עשר דקות ולא להפסיק אחרי דקה. כדי לחזק את השרירים חייבים לעבוד גם בבית".

 

להתאפק לפיפי זה באמת גרוע?

"בדיוק ההיפך. פעם אמרו שאסור להתאפק, היום אנחנו מבינים שאצל נשים בריאות השלפוחית היא איבר שיכול להכיל ולאגור וצריך ללמד אותה להתאפק, בצורה סבירה כמובן".

 

 יש היום טרנד של ללכת לשירותים עם שרפרף?

"זה טרנד שכדאי לאמץ. השרפרף מסייע להיות בתנוחת כריעה שיותר טבעית ובריאה להתרוקנות וכדי למנוע לחיצות שלא טובות לרצפת האגן".

 

איך משכנעים נשים להרגיש בנוח?

"אני תמיד אומרת למטופלות שהחדר הזה ראה ושמע הכל ואין להן ממה להתבייש וזאת באמת התחושה שאני רוצה לייצר למטופלות, שירגישו בנוח כי כשאני מבקשת מהם להשתעל אני רוצה לראות מה קורה להם בשיעול. אנחנו רוצות לראות את התסמינים כשהם מתרחשים. אגב, אפילו רופאות נשים מגיעות אלינו להיבדק".

 

לכמה מפגשים צריך להגיע?

"מתחילים מטיפול ראשון שהוא שיחה ואבחון, אחר כך בדיקה ובהתאם לבעיות אנחנו מתכננים  סדרה של טיפולים. בדרך כלל בין חמישה טיפולים לשמונה, אם כי יש מקרים ששני מפגשים יספיקו".

 

יש מקרים שהטיפול לא עובד?

"לפעמים הטיפול לא עוזר וחוזרים לרופא.ה שאולי יפנה לניתוח. גם זה קורה".

 

מתי יש לך סיפוק?

"כשאישה אומרת לי שהיא כבר לא מרימה את הנכד שלה כי היא מרגישה שבורח לה פיפי ואני מצליחה ללמד אותה טכניקה של כיווץ רצפת האגן שלה לפני ההרמה – מבחינתי זה הישג. כשאישה חרדית מצליחה להתגבר על כאבים בזמן יחסי מין בגלל כיווץ השרירים – זה הישג".

 

מה את חושבת על שימוש בתחתוניות?

"אם זה עוזר לנהל את היומיום אז מבחינתי זה בסדר וכמובן להעדיף את המוצרים הטבעיים. היום יש את הפתרון של תחתוני ספיגה של המחזור שאנחנו גם ממליצות עליו להרבה מטופלות, יש לתחתונים האלה יכולות ספיגה מעולות".

 

מה עם גברים?

"לא כולם יודעים, אבל גם גברים מגיעים אלינו עם בעיות ברצפת האגן, זה קורה לפעמים אחרי ניתוח ערמוניות או בעיות אורולוגיות וגם הם מקבלים טיפול הולם כמובן".

 

איך הגעת לתחום הזה?

״ללמוד את תחום הפיזיותרפיה הגעתי אחרי שבעצמי שברתי רגל, אבל לתחום של בריאות האישה הגעתי בעיקר כי הייתי רקדנית כל חיי והתעסקתי הרבה בגוף האדם, בהכשרתי אני גם מדריכת פילאטיס ועובדת הרבה עם נשים. באופן כללי גוף האדם והאישה בפרט סקרנו אותי מאוד, אבל אני חייבת להודות שכשהלכתי לתחום לא ידעתי שהוא כל-כך אינטימי, מה שגורם לי לאושר ולעניין בתחום זה המטופלות והיכולת לעזור להן לראות שיפור ושינוי באיכות חייהן״.