כל מה שלא ידעתן על אנדומטריוזיס
ראיון עם פרופ' ישי לוין, מנהל מחלקת נשים ומנהל המרכז לאנדומטריוזיס, ביה"ח "ליס" ליולדות ונשים
פרופ' לוין כבר רגיל לכך שנשים עוצרות אותו במסדרונות של בית החולים איכילוב, נותנות לו חיבוק וממשיכות ללכת. למרות שהוא לא חדש בתחום, עדיין מרגש אותו לקבל את החיבוק הזה והעיניים שלו נוצצות כשהוא מספר על עוד מקרה של אנדומטריוזיס שטופל בצורה טובה והותיר אחריו אישה בריאה ושמחה.
מה זה אנדומטריוזיס ולמה נדמה שזאת מחלה חדשה?
"זאת לא מחלה חדשה. המחלה מוכרת לרפואה כבר כמאה שנה. אבל ההבדל הוא במודעות למחלה וביכולת של רופאים לאבחן ולטפל בה בשנים האחרונות. אם בעבר הייתה תפיסה שזה די טבעי שאישה תסבול ממחזורי וסת כבדים וכאבים בתקופה הזאת, היום אנחנו מודעים לכך שסבל משמעותי, אובדן ימי עבודה ושימוש נרחב במשככי כאבים מצריך אבחון וטיפול מתאים".
אז מהי המחלה?
"מדובר במצב שבו רירית הרחם, האנדומטריום, אשר מיקומה בחלל הרחם והיא מתקלפת בכל מחזור וסת, נמצאת גם במקומות לא רצויים. אותה רירית נודדת לתחתית האגן ומגיעה לפעמים גם למעי ולסרעפת והופכת לנגעים של אנדומטריוזיס. אותם נגעים מגיבים להורמונים של השחלה גם כשהם לא במקום הנכון ולכן בכל פעם שיש לאישה מחזור, האזורים האלה מדממים וגורמים לתחושת כאב ואי נוחות ומעוררים תהליך דלקתי והיווצרות של הידבקויות. המחלה מתקדמת ומחמירה עם השנים, התסמינים הופכים קשים יותר ככל שהיא פוגעת יותר לעומק באיברים שונים."
מהם הסימפטומים למחלה?
"הסימפטומים השכיחים הם כאבים קשים ומגבילים בזמן מחזור, בעצמה שלעתים מביאה את האישה להישאר בבית במקום ללכת לעבודה או ללימודים, כאבי אגן כרוניים גם לא במחזור וכמו כן כאבים בקיום יחסי מין. בנוסף, כאשר הנגעים יושבים במערכת העיכול יש מצבים של בטן נפוחה, ממש כמו בטן הריונית, עצירויות, שלשול ולפעמים יציאות דמיות. אם הנגעים ממוקמים באזור השלפוחית, יכולים להיות תסמינים של דחיפות בשתן, דימום בשתן, דימום ביחסי מין ועוד".
המשמעות היא גם דימום כבד?
"לא בהכרח. למרות שפעמים רבות אנדומטריוזיס הולכת יד ביד עם מחלה נוספת שנקראת אדנומיוזיס אשר מתאפיינת בנגעים בתוך שריר הרחם ולכן הסימפטומים הם דימום כבד וכאבים משמעותיים בזמן המחזור".
איך יודעים אם יש כאב מחזור קשה או אנדומטריוזיס?
"צריך להגיע להיבדק ולא לצאת מנקודת הנחה שיש מחזור קשה. הסבל במחזור והסבל היומיומי הם מיותרים, במיוחד אם אפשר לעזור. לכן כדאי ללכת ולהיבדק כדי לשפר את איכות החיים".
הסימפטומים תמיד יהיו כל-כך קשים?
"לא. המחלה הזאת היא מחלה שהביטוי שלה חמקמק. יש מצבים של מחלה מפושטת בגוף, אבל ללא סימפטומים והנשים בכלל לא יודעות שהן חולות במחלה, ולפעמים יכולה להיות מחלה פחות מפושטת אבל עם סימפטומים קשים יותר".
היכן יתכן שנפגוש במטופלת שלא יודעת שהיא סובלת מאנדומטריוזיס?
"במקרים רבים היא תגיע אלינו בגלל קשיי פריון. בגלל שמדובר במחלה שהיא דלקתית היא יכולה לגרום לקשיים בכניסה להריון. לפעמים מגלים את המחלה בצורה אקראית כשאנחנו מנתחים ציסטה ובמקרה רואים את הנגעים בחלל הבטן".
מאיזה גיל המחלה מתפתחת?
"אנחנו רואים גם נערות צעירות בנות 12 או 13. לרוב המחלה מתחילה בגיל קבלת המחזור".
אז איך מטפלים?
"הטיפול באנדומטריוזיס הוא טיפול משולב שמערב כמה תחומי רפואה ושילוב של תרופות, תזונה, ניתוחים, מרפאת כאב, מרפאת רפואה אלטרנטיבית ופיזיותרפיה של רצפת אגן".
מהי התרומה של פיזיותרפיה?
"הפיזיותרפיה יכולה להקל על המתח שנוצר ברצפת האגן כתוצאה מהגירוי הבלתי פוסק של השרירים ויכולה להביא להטבה משמעותית בסימפטומים. גם טיפול בשינוי והתאמת תזונה מול התזונאית שלנו יכול להביא להטבה משמעותית בסימפטומים ובסבל.
מהו הטיפול התרופתי?
"הטיפול הרפואי מבוסס במרבית המקרים על תכשירי פרוגוסטרון - גלולות למניעת הריון, מדבקות או התקן תוך-רחמי, תלוי במקרה כמובן ובגיל המטופלת".
באיזה אמצעי הדמיה רואים את הנגעים?
"בדרך ככל באולטרסאונד או ב-MRI, תלוי במיקום הנגעים בגוף. יש לנו צוות מומחי הדמיה לתחום הזה בלבד. בבדיקה וגינלית ניתן למשש את הנגעים הללו, אולם חשוב שהרופא יהיה מומחה לאנדומטריוזיס כי הניסיון משפר מאד את יכולת הגילוי בבדיקה הגופנית".
מתי הולכים לניתוח?
"ב-80% מהמקרים הטיפול התרופתי מהווה פתרון מצוין לסבל ולהתקדמות המחלה. במקרים הנוספים נציע טיפול ניתוחי".
מי כן מתאימה לניתוח?
"נשים שלא מצליחות להיכנס להריון, נשים שסובלות מאוד ומתקשות לתפקד עם המחלה ונשים שיש להן נגעים גדולים או משמעותיים הגורמים לחסימה של מעי או דרכי שתן, או נשים עם ציסטות בשחלות".
איך אנדומטריוזיס מכביד על הכניסה להריון?
"ראשית יכולה להיות חסימה פיזית של החצוצרות ואז ברור שזה יקשה על כניסה להריון, שנית הציסטות והתהליך הדלקתי שקיים באגן לא מיטיב עם הביצית הצעירה או הזרע, וגם העובר המתפתח אשר נמצא בסביבה דלקתית יכול להיות מושפע".
מה התחדש בשנים האחרונות?
"ברמת האבחון יש הרבה חדש וגם התמקצעות בתחום ההדמיה. יש, למשל, כמה כיווני מחקר שמדברים על כך שהמחלה נגרמת מחשיפה לחיידקים מסוימים ושאוכלוסיית החיידקים, המיקרוביום, במעי משתנה במצבי אנדומטריוזיס.
אצלנו באיכילוב אנחנו נותנים הרבה חשיבות לתחום ויש לנו מרפאה ייעודית עם שלושה רופאים בכירים - פרופ' אביעד כהן, ד"ר ירון גיל ואנוכי, כמו גם צוות מומחי ההדמיה, פרופ' יגאל וולמן, ד"ר נועה פלדמן וד"ר רן נגר.
חשוב לציין שהכירורגיה בתחום היא פסגת הכירורגיה הגינקולוגית – יש לנו שיתופי פעולה עם רופאים כירורגים מתחומים שונים כי לפעמים צריך לכרות נגעים על המעי ולפעמים צריך לבצע השתלה מחדש של השופכן במקרה שהמחלה פגעה בו. אנחנו לומדים כל הזמן".
איזה מרכזים בחו"ל מצטיינים בתחום?
"באירופה מובילים את התחום. אנחנו נמצאים בקשר ישיר עם מרכז רפואי בבורדו בצרפת, אנחנו נוסעים אליהם כמה פעמים בשנה והם גם מגיעים לפה. לדעתי הכירורגים הטובים ביותר באנדומטריוזיס הם באיטליה ובצרפת".
ספר על מקרה שריגש אותך
"יש לי מטופלת שבמשך שנים התלוננה על כאבים מאוד חזקים באגן. היא הסתובבה מרופא לרופא ונאמר לה שזה נורמלי ואין מה לעשות. היא הגיעה אלינו ובסופו של דבר ניתחנו אותה כי הייתה לה מחלה עמוקה וקשה. אני זוכר את החיוך שלה בבוקר לאחר הניתוח כשהיא אמרה לי שהיא מרגישה לראשונה בחייה שהאברים שלה בבטן זזים ולא מקובעים כמו בטון. היא גם סיפרה שאבא שלה, מוסלמי מיפו, בכל פעם שהוא הולך למסגד הוא מתפלל עבורנו הרופאים. זה היה מאוד מרגש, היא עברה את אחד הניתוחים הקשים שעושים בתחום הזה והיום היא בריאה ושמחה.
יש לנו עוד סיפור על מטופלת שלא הצליחה להיכנס להריון ואמרו לה שרואים באולטרסאונד חצוצרות מלאות בנוזל. ניתחתי אותה וראיתי שהחצוצרות תקינות, אבל צינור השתן מלא בנוזל כתוצאה מנגע שיש על השופכן. כרתנו אותו והשתלנו מחדש עם האורולוג ד"ר אבי ברי, אחרי שסילקנו את הנגעים שהיו לה. תוך שלושה חודשים היא נכנסה להריון באופן ספונטני וילדה. בינתיים היא כבר ילדה ילד נוסף מאז והיא מגיעה למעקבים".
מתי לא מצליחים?
"יש לנו מטופלות שאנחנו מנתחים בניתוחים לא פשוטים ולפעמים צריך לכרות חלק ממערכת העיכול. לפעמים למרות כל הטיפולים הכאבים לא עוברים ולפעמים גם לא מצליחים לעזור עם כניסה להריון".