be Well בריאות האישה

הנקה וספורט. הולך ביחד?

מחקר חדש שהתבצע במעבדת חלב האם של פרופ' רונית לובצקי ופרופ' דרור מנדל, יחד עם ד״ר מוריה באר וד"ר לורונס מנגל מביה"ח לילדים ״דנה-דואק״ באיכילוב

דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

האם לספורט יש השפעה על חלב אם?
השפעת פעילות גופנית מתונה על הרכב המאקרונוטריאנטים בחלב אם

חלב אם נחשב למזון הטוב ביותר עבור התינוק; איגודי רפואת ילדים ברחבי עולם ממליצים עליו כתזונה בלעדית לתינוקות עד גיל 6 חודשים. למרכיבי חלב האם תפקיד חשוב בהתפתחות התינוק ובמצב בריאותו בעתיד.

ידוע גם כי פעילות גופנית, בכל שלבי החיים, כמשפרת תפקוד לבבי ונשימתי ומפחיתה סיכון להשמנה ולתחלואה הנלוות אליה. מכאן, שהיתרונות הבריאותיים הרבים הקשורים הן בהנקה והן בהשתתפות בפעילות גופנית קבועה מביאים לכך שנשים רבות עוסקות בשתי פעילויות אלה במקביל.

אימהות מניקות רבות שואלות: "האם מותר לי לבצע פעילות גופנית ולהניק את תינוקי?" מחקר חדש באיכילוב מצא כי : "פעילות גופנית במהלך הנקה אינה פוגעת בכמות ובהרכב חלב האם".

מחקר חדש שהתבצע במעבדת חלב האם של פרופ' רונית לובצקי ופרופ' דרור מנדל, יחד עם ד״ר מוריה באר וד"ר לורונס מנגל מביה"ח לילדים ״דנה-דואק״ באיכילוב בדק את ההשפעה של פעילת ספורט על הרכב חלב האם. המחקר בא לענות על שאלה זו, במטרה לבחון את ההשערה כי פעילות גופנית אינה משפיעה על הנקה בהיבט של הרכב המאקרונוטריאטנים בחלב האם.

breastfeeding&sport

על המחקר - חומרים ושיטות

המחקר בוצע על ידי דגימת חלב אם מ-31 אימהות לתינוקות בגיל חודשיים עד 6 חודשים, המניקות הנקה בלעדית, אשר עסקו בספורט אירובי בעצימות בינונית-גבוהה. גילן הממוצע של האימהות עמד על 33.5 וגיל ממוצע התינוקות היה 4.5 חודשים. ייחודו של המחקר נובע, בין היתר, בעובדה שכל אם שימשה גם כקבוצת ביקורת לעצמה. דגימת החלב התבצעה ב-4 הזדמנויות: 2 שאיבות ביום בו מתבצעת פעילות גופנית - לפני ואחרי ביצוע הפעילות ו-2 שאיבות ביקורת ביום ללא פעילות גופנית - באותן שעות ובאותה צורת שאיבה בהשוואה למדידה ביום הפעילות הגופנית. חלב האם נבדק על ידי מכשיר ה- Human Milk Analyzer למדידת הרכב המאקרונוטריאנטים. כמו כן, התבצעה מדידה כמותית של החלב, אשר דווחה על ידי האם. במקביל, מילאה כל אם שאלון דמוגרפי, שאלון בנוגע לאופי הפעילות הגופנית ויומן תזונתי.


תוצאות

במהלך המחקר נאספו ונבדקו 124 דגימות חלב אם. לא נמצא הבדל מובהק סטטיסטית מבחינת הרכב החלבון, השומן והפחמימות או רמת האנרגיה, בין החלב שנשאב לפני והחלב שנשאב אחרי פעילות גופנית, וכן בין שתי דגימות החלב שנשאבו ביום הביקורת. יתרה מכך, לא נמצא הבדל מובהק בין ההפרשים בין שתי דגימות חלב שנשאבו בכל אחד משני ימי המחקר.


ולסיכום

מחקר זה אימת את ההשערה כי פעילות גופנית בעצימות בינונית-גבוהה אינה משפיעה על הרכב המאקרונוטריאנטים בחלב האם או על רמת האנרגיה. בעבר הרחוק, נהוג היה להמליץ לאימהות להימנע מפעילות גופנית, בהתבסס על מחקרים שהראו כי בעקבות הפעילות הגופנית עולה רמת החומצה הלקטית בחלב האם. עם זאת, בשני העשורים האחרונים, יותר ויותר מחקרים מראים כי פעילות גופנית אינה משפיעה על ההנקה. חשיבות תוצאות המחקר שלנו מתווסף לעשרות מחקרים בנושא חלב אם שיצאו ממעבדת החלב בביה"ח ״דנה-דואק״ לילדים שבמרכז הרפואי איכילוב ומוסיפות נדבך מחקרי נוסף לידע הקיים לגבי הנקה בביטחון ובאפשרות שהן מעניקות לאימהות לבצע פעילות גופנית בזמן תקופת ההנקה, כחלק משגרת חיים בריאה, וללא החשש כי הפעילות הגופנית פוגעת בבריאות תינוקן.

אימהות יקרות, לכו לעשות ספורט ותיהנו לכן