be Well תזונה

דרכי הזנה חלופיות


דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק
בכל גיל ובכל מצב בריאותי, אכילה נכונה חשובה ביותר. היא מספקת לגוף את הרכיבים הדרושים לו לצורך גדילה, תפקוד תקין, מניעת מחלות ותמיכה בהחלמה.
כאשר אדם אינו יכול לאכול דרך הפה באופן המספק את כל צרכיו התזונתיים, קיימות דרכים אחרות לספק לגוף את התזונה הדרושה לו. דרכים אלו נקראות "הזנה חלופית".

דרכי הזנה חלופיות

הזנה חלופית נדרשת במצבים הבאים:

1. קושי בבליעה (דיספגיה) - קושי במעבר מזון או נוזלי או שניהם לקיבה. קיימים גורמים שונים אפשריים לקושי בבליעה. 
  • גורמים נוירולוגיים: אירוע מוחי, פרקינסון, ALS, טרשת נפוצה בשלבים מתקדמים, דמנציה, אלצהיימר, גידולים במוח.
  • חסימות במעבר בין הפה לקיבה: גידולים המערבים את חלל הפה, הגרון ו/או הוושט, כמו גם, הטיפולים בהם (הקרנות, ניתוח) יכולים לגרום לנפיחות/החלשת השרירים באזור הצוואר אשר מקשים על המזון לעבור בוושט 
  • חולשה בשרירי הבליעה: בעיקר בגיל מבוגר.
במקרים אלו, מומלץ להתייעץ עם קלינאית תקשורת לצורך התאמת מרקם המזון ליכולת הבליעה של המטופל.
2. חוסר יכולת להגיע לצרכים התזונתיים- מצב בו קיים פער בין צרכי הגוף לבין היכולת של המטופל לספק אותם באכילה דרך הפה:
  • מצב הכרה ירוד: הרדמה, עירפול הכרה.
  • טיפולים כימותרפיים הגורמים לתופעות לוואי אר מגבילות ו/ או מונעות אכילה מספקת כמו: בחילות, חוסר תיאבון, שינויים בחוש הטעם.
  • פציעות קשות: כוויות, מצבים בהם הגוף זקוק לכמות מזון גדולה לצורך החלמה.

קיימות שתי דרכים עיקריות להזנה חלופית:
1. הזנה אנטראלית: הזנה דרך מערכת העיכול באמצעות צינורית. 
2. הזנה פראנטרלית: הזנה דרך הווריד.
בכתבה זו נתמקד בהזנה אנטראלית.

  • זונדה/צינורית הזנה נוז-גסטרית: צינורית המוחדרת מהנחיר, עוברת דרך הוושט ומגיעה לקיבה או למעי הדק. ניתן להשתמש בה לצורך מתן מזון, נוזלים ותרופות.
  • גסטרוסטום (PEG) - Percutaneous Endoscopic Gastrostomy: צינור המוחדר ישירות לקיבה דרך פעולה אנדוסקופית.
  • קישור  https://www.tasmc.org.il/Articles/Gastro/Pages/INSERTING-PEG.aspx)
  • ג'וג'ונסטום – בדומה לגסטרוסטום, כאשר צינור מוחדר בפעולה אנדוסקופית למעי הדק

בחירת דרך ההזנה החלופית תלויה במגוון גורמים, ביניהם:
  • מצב המטופל
  • משך זמן ההזנה הצפוי
  • העדפות המטופל
כאשר ישנו צורך בהזנה חליפית לטווח קצר (4-6 שבועות) לרוב תינתן עדיפות לשימוש בזונדה/ צינורית הזנה דרך האף, בעוד שלטווח ארוך צורות ההזנה המועדפות הינן גסטרוסטום  וג'וגוסטום. 

  • ההחלטה לגבי ההמלצה להזנה חלופית היא אישית לכל מטופל.
  • ניתנת על ידי הצוות הרפואי, הפרא-רפואי והדיאטנים.

  • זונדה:
    יתרונות: קלה להחדרה, זמינה, זולה יחסית.
    חסרונות: אי נוחות, גירוי באף, פגיעה בתדמית הגוף.

  • גסטרוסטום:
    יתרונות: נוחות, יעילות, פחות פגיעה בתדמית הגוף.
    חסרונות: הליך רפואי פולשני, סיבוכים אפשריים.

  • ג'ג'ונוסטום:
    יתרונות: יעילות גבוהה, מתאים למצבים בהם יש פגיעה בקיבה.
    חסרונות: הליך רפואי פולשני יותר, סיבוכים אפשריים.

  • קבלת ההחלטה על הזנה חלופית יכולה להיות קשה עבור מטופלים רבים.
  • חשוב לקבל תמיכה רגשית ופיננסית לאורך התהליך.
  • קיימות קבוצות תמיכה ופורומים מקוונים עבור אנשים עם הזנה חלופית הממשיכים בהזנה זאת גם לאחר השחרור מהאשפוז בבית החולים.
באמצעות הצינוריות הנ"ל תתבצע ההזנה במזון רפואי או בשמו האחר, מזון ייעודי – מזון נוזלי מוכן שמכיל את כל הרכיבים הדרושים לגוף. 
קיים מגוון רחב של מזונות ייעודיים המתאימים למצבים רפואיים שונים: סוכרת, מחלות מעי ועוד. סוג המזון הייעודי וכמותו ייקבעו על ידי דיאטנית קלינית לפי צרכיו האישיים של המטופל (מין, גיל, מצב רפואי).
יש לציין שיש מקרים בהם הצוות הרפואי יאפשר למטופל לאכול דרך הפה בשילוב עם ההזנה האנטרלית . גם במקרה זה, תוכנית ההזנה תקבע ע"י דיאטנית קלינית.
ההחלטה לגבי ההמלצה להזנה חליפית הינה אישית לכל מטופל ותינתן ע"י הצוות הרפואי והפרא-רפואי והדיאטנים בשיתוף עם המטופל/ת ומשפחתם.