סמיילי מחייך
שיתוק בפנים הוא תופעה לא נעימה שמקשה על חיוך, אכילה, דיבור ופתיחת העין. ממה הוא נגרם ומהם הכלים החדשניים לטיפול
ראיון עם ד''ר טל קאופמן גולדברג, רופאה בכירה במערך לכירורגיה פלסטית משחזרת ואסתטית
שיתוק פנים נגרם ברוב המקרים ממקור ויראלי על ידי וירוס שתוקף את עצב הפנים. עצב הפנים הוא עצב רגיש מאוד שאחראי על העצבים של הפנים – הם אלה שיגרמו לנו להצליח לדבר, לאכול וכמובן לתקשר אל העולם באמצעות הבעות פנים שונות כמו כעס, עצב, תדהמה או חיוך.
מהם הוירוסים האלה?
"יש שני וירוסים עיקריים שיודעים לתקוף את עצב הפנים, ושניהם וירוסים שאנחנו רוכשים בילדות שלנו. וירוס ההרפס ווירוס אבעבועות הרוח נמצאים רדומים על עצב הפנים שלנו שנים רבות, והתעוררותם גורמת לדלקת מקומית. עצב הפנים נמצא בתעלה צרה בבסיס הגולגולת ובעת הדלקת הוא נלחץ בתעלה, ההולכה החשמלית נפסקת ונוצר שיתוק הפנים".
איך מרגישים שהפנים משתתקות?
"מי שהווירוס מתפרץ אצלו רואה תוך מספר שעות ירידה תפקודית במחצית הפנים. מאותו רגע קשה להרים את הגבה, לפתוח את העין, לחייך, לעשות פעולת נשיקה ולהוריד את השפה התחתונה. בגלל הקושי של סגירת העין יכול להיווצר יובש בקרנית וריבוי דמעות. בנוסף, מכיוון שהפה עובד רק בצד אחד של הפנים - יש זליגת נוזלים, קשיי הגייה ודיבור בעיקר באותיות שדורשות את סגירת הפה (אותיות בומ"ף) וגם, מן הסתם, השלכות נפשיות וחברתיות קשות. זאת תחושה מאוד לא נעימה".
למה דווקא בחצי פנים?
"יש שני עצבי פנים, אחד לכל צד. במקרים נדירים נראה שיתוק פנים דו-צדדי".
מה הסיבה לשיתוק?
"הסברה היא שההתפרצות נגרמת מירידה יחסית במערכת החיסונית, כמו לאחר מחלת חום, סטרס גופני או נפשי משמעותי, שינויי מזג אוויר קיצוניים ולפעמים גם בלי סיבה ברורה".
צריך להגיע מיד לרופא?
"כן, בשלב הזה חשוב להגיע לרופא המשפחה כדי לקבל אבחנה נכונה וטיפול מידי. את הטיפול צריך לקבל תוך 72 שעות והוא כולל סטרואידים למשך שבוע עד שלושה שבועות, ולפעמים גם טיפול אנטי ויראלי, כל זה כדי להקל על הדלקת בעצב ובכך לאפשר לעצב הפנים לחדש את ההולכה שלו. וירוס ההרפס סימפלקס גורם לשיתוק פנים על שם "בל״, בעוד שוירוס אבעבועות הרוח גורם לשיתוק פנים כחלק מ״סינדרום ראמזי האנט״. רמזי האנט נחשב ליותר אגרסיבי מכיוון שהוא פוגעגם בעצב 8 וגורם לירידה בשמיעה, לסחרחורות, כאבי פנים נוירופתיים קשים, בעיות שיווי משקל ולפעמים גם לפריחה עורית באפרכסת, בחלל הפה או בפנים".
זאת תופעה נדירה?
"בהחלט לא. הסיכוי לאדם לסבול משיתוק על שם "בל" הוא של 1 ל-60 במהלך כל חייו, זה סיכוי לא מבוטל. "סינדרום רמזי האנט" מעט פחות נפוץ, הוא השני בשכיחותו".
מה הסיכוי להחלמה מלאה?
"לשמחתנו 70% מהמטופלים יגיעו להחלמה מלאה תוך מספר שבועות".
ואם השיתוק לא עובר?
"כאשר העצב כלוא בתעלה לזמן ממושך, חלק מסיביו נפגעים משמעותית יותר, ואז נדרשת התחדשות עצבית. במקרים אלו, הסיבים החדשים לא תמיד חוזרים להיות בדיוק כפי שהיה לפני השיתוק, ונוצרת תופעה שנקראת סינקיניזיס - פעילות עצבית לא מאורגנת שמביאה לפעולות לא מסונכרנות ולא רצויות בפנים. לדוגמה: כאשר עוצמים את העין-זווית הפה עולה באופן לא רצוני, או כשמנסים לחייך והגבה עולה. בנוסף, במקרים אלו יש טונוס גבוה בשרירי הפנים הגורם למתח משמעותי וקבוע בפנים אשר מקשה מאוד על התפקוד היומיומי".
אפשר לטפל בסינקיניזיס?
"לצערנו מדובר בתופעה כרונית, אך יש טיפולים שיכולים להקל על התסמינים לסינקיניזיס יש דרגות מהקל אל הקשה, ולא תמיד הוא יהיה מורגש ולא כולם יצטרכו טיפול".
ומי שצריך טיפול?
"אנחנו מטפלים לפי מדרגות טיפוליות - מהקל אל הכבד. מתחילים מפיזיותרפיה של שרירי הפנים, מאמנים את השרירים לעבוד בצורה מסונכרנת כדי שהבעת הפנים תראה נעימה ולא מעוותת. נדרשת הרבה התמדה מצד המטופל, אבל יש תוצאות טובות. הפיזיותרפיסטים של הפנים מייצרים מפות של שרירי הפנים עם חצים המסבירים את אופן התרגול מול מראה, בכדי לאמן את המוח לעשות תנועות נינוחות ומאוזנות. כמו כן, הם מלמדים טכניקות של הרפיה ועיסויים לשרירים המתוחים מדי בכדי לשפר את משרעת התנועה שלהם ולהקל על המתח הקבוע.
לא פשוט בכלל
"נכון, כשאין פגיעה אנחנו לא חושבים על הבעות הפנים שלנו. זה קורה בצורה ספונטנית, מסונכרנת ולא מודעת. לסובלים משיתוק פנים יש למעשה 'שני חצאי פנים' שלא עובדים בתיאום ולכן המודעות שלהם לכל ההבעות עולה. הם כל הזמן מתעסקים באיך עוברת הבעת הפנים שלהם, האם חוסר הסימטריה מורגש והאם הדיבור מובן".
הם חוששים לחייך?
"חד משמעית כן. יש לזה השפעות רגשיות רבות".
מה המטופלים חווים?
"המטופלים מתארים מתח ועייפות בפנים מהרגע שהם קמים בבוקר ועד שהולכים לישון, כאילו הפנים היו 24 שעות בחדר כושר. הם מספרים שהם נמנעים מתנועות פנים מסוימות כדי להקטין את הנראות של העווית. במקרים רבים הם מרגישים שלא באמת מבינים את מידת הסבל שלהם, מה שמוביל לבדידות והתכנסות".
מה השלב הבא בטיפול?
"השלב הבא שאנחנו מציעים אחרי הפיזיותרפיה הוא טיפול בבוטוקס. הבוטוקס מחליש באופן זמני את השרירים ולכן אנחנו נותנים אותו לשרירים במתח גבוה, לשרירים שיוצרים סינקיניזיס, וכן לשרירים בצד הבריא בכדי לשפר תפקוד סימטרי בפנים. יש לנו מרפאת בוטוקס ייחודית בארץ, רק לתופעה של הסניקיניזיס".
לפעמים נדרש ניתוח?
"השלבים הבאים כוללים ניתוחים שנועדו להקל על העווית בפנים. אנחנו עושים כריתות חלקיות של שרירים נוקשים וכן כריתות של עצבים בניתוח שבו חושפים את כל עצבי הפנים, מגרים אותם ובוחרים מי מהעצבים חשוב לתפקוד ועל מי אנחנו רוצים לוותר כי יש בו יותר מדי פעילות שמזיקה לפנים. זה ניתוח מאוד מתקדם שהמטרה שלו היא לשפר את היכולת של המטופלים לחייך. החיוך שלהם עולה יפה בצד אחד, אבל מוגבל בצד השני של הפנים. במקרים המורכבים יותר נשחזר חיוך בטכניקה מיקרו-כירורגית דו-שלבית, עם הבאת שריר מהירך ושעבודו לצד הבריא של הפנים".
נשארות צלקות?
"במקרה הזה טוב שאנחנו פלסטיקאים (מחייכת). אנחנו עושים חתך כמו בניתוח מתיחת פנים, שמביא לצלקת מוסתרת ליד האפרכסת בצד הפנים".
את בעצם משקמת חיוכים?
"הפנים שלנו הם דרך התקשורת שלנו - הוורבלית והלא וורבלית והאנשים עם התופעות האלה מרגישים חוסר ביטחון וקושי רב ביום יום, לכן החשיבות הרבה של ניתוחי שיקום החיוך".
איך זה שאתם יחידים בארץ בתחום הזה?
"פרופ' אייל גור הקים את היחידה וייסד את התחום בארץ. הוא מנתח כבר שנים רבות ביחידה וצרף אליו את ד"ר דניאל קידר ואחר כך אני הצטרפתי אליהם לאחר תת-התמחות שעשיתי בבוסטון בנושא מיקרו-כירורגיה וכירורגיה פלסטית של הפנים. נדרשת פה מיומנות והכשרה מאוד מדויקת".
יש גיל לתופעות?
"אין גיל שזה קורה והשכיחות זהה אצל גברים ונשים. יש לי מטופלת בת 9 ויש גם בני 90, כמובן שרוב המטופלים באמצע החיים".
יש סיבות נוספות לחוסר סימטריה בפנים?
"יש תינוקת שנולדים כך וכבר בבכי הראשון מזהים אסימטריה בפנים. בהמשך אנחנו מבצעים ניתוח לשחזור החיוך, גם פה בניתוח דו-שלבי בו לוקחים שריר מהירך שלא יפריע לתפקוד העתידי ומשתילים בפנים. במקרים אחרים נגרם שיתוק ובעיות עצביות בפנים בגלל גידולים וגם פה נתאים ניתוחים משחזרים למקרים הספציפיים".
איך אפשר להימנע מהתופעה?
"יש היום בישראל חיסון לשלבקת חוגרת, מחלה שנגרמת מאותם וירוסים. הוא ניתן מעל גיל 65 או מגיל 18 למטופלים עם דיכוי חיסוני. החיסון מומלץ למי שסבל מרמזי האנט, היות שיש להם סיכוי להישנות של המחלה. אין הסכמה בספרות שהוא נדרש לאנשים בריאים צעירים, זה לא נחקר מספיק".