לא לעולם חוסן!
חיסונים - הדרך להכחדת מחלות
חיסון מהווה את אחת הדרכים היעילות ביותר למניעת תחלואה ממחלות מדבקות. החיסון הוא תמיסה המכילה חיידק או נגיף מוחלש, מומת, או חלקים ממנו. החדרת החיסון לגוף מעוררת תגובה המגנה מפני זיהום בעתיד. תוכניות חיסון רחבות הקף הצליחו להקטין באופן חד את התחלואה ממחלות שבעבר תבעו קורבנות רבים, ושגם כיום אין עבורן טיפול יעיל.
בין ההישגים הבולטים של חיסונים, ניתן למנות את הכחדתה המוחלטת של מחלת האבעבועות השחורות, ביעור מחלת שיתוק הילדים (פוליו) מרוב חלקי העולם, והפיכת מחלת הצפדת (טטנוס) לנדירה בעולם המערבי. מחלות כגון צהבת נגיפית A, שהיו בעבר שכיחות באזורנו, נעלמו כמעט לחלוטין בזכות תוכנית החיסונים בילדים.
אמנם רוב החיסונים ניתנים בשנות החיים הראשונות, אך רמת החיסון נוטה לרדת עם השנים. לפיכך, חיסונים רבים דורשים "תחזוקה" בצורת מנות דחף הניתנות למבוגרים. בנוסף, ישנם חיסונים המיועדים לאוכלוסיות סיכון מוגדרות או לקבוצות גיל מסוימות, כמו חיסוני HPV ושלבקת חוגרת.
הרשימה הבאה סוקרת את החיסונים הניתנים למבוגרים מעל גיל 18 (או החל מגיל ההתבגרות).
רשימת החיסונים הנפוצים
זהו "החיסון המשולש" הניתן לילדים. מנת דחף של חיסון המכיל את מרכיב השעלת (TdaP) מומלצת באופן חד פעמי, לאחר מכן יש לחזור על חיסון המכיל את שני המרכיבים האחרים (Td) פעם ב- 10 שנים. חיסון כנגד שעלת חשוב במיוחד לנשים לאחר לידה ובאחרים הבאים במגע עם תינוקות מתחת לגיל שנה, וזאת על מנת למנוע את העברת המחלה לתינוק.
נגיף ה- HPV מועבר ביחסי מין וגורם לסרטן צוואר הרחם. החיסון מומלץ לנערות ונשים מגיל 11 עד 26. החיסון ניתן בשלוש מנות: המנה השניה ניתנת חודשיים אחרי המנה הראשונה, והמנה השלישית 6 חודשים אחרי המנה הראשונה.
- החיסון מומלץ למבוגרים שלא חלו באבעבועות רוח. כאשר יש ספק, ניתן לברר את מצב החיסוניות על ידי בדיקת דם לנוגדנים. החיסון ניתן בשתי מנות בהפרש של 4 שבועות לפחות. החיסון מומלץ במיוחד למי שנמצא בקרבת אנשים הנמצאים בסיכון לפתח מחלה קשה, כגון חולי סרטן, מושתלי מח עצם, ואחרים עם מערכת חיסון חלשה. מאחר וזהו חיסון חי מוחלש, הוא אינו מיועד לחולים עם מערכת חיסון פגועה או לנשים בהריון.
מי שנדבק בילדותו בנגיף אבעבועות רוח עלול לפתח שלבקת חוגרת, במיוחד אחרי גיל 60. זוהי מחלת עור ממוקמת העלולה לגרום לכאב טורדני וקשה הנמשך חודשים. לפיכך, החיסון ייחודי בכך שהוא מכוון כנגד נגיף שהגוף כבר נדבק בו, ומונע את שפעול המחלה בגיל המבוגר. החיסון ניתן במנה אחת לבני 60 ומעלה.
מי שנולד בין השנים 1957 ל-1978 (כולל) זקוק למנת דחף אחת של חיסון זה. מאחר וזהו חיסון חי מוחלש, הוא אינו מתאים לאנשים מדוכאי חיסון או לנשים בהריון. החיסון מומלץ לנשים בגיל הפוריות שאין להן נוגדנים לאדמת, וזאת על מנת למנוע הידבקות בזמן הריון ופגיעה בעובר.
חיסון עונתי מומלץ לבני 50 ומעלה, לאנשים הסובלים ממחלות כרוניות (אסטמה, אי ספיקת לב, אי ספיקת כליות, סרטן ודיכוי חיסוני), נשים בהריון, וכל מי שבא במגע עם אוכלוסיות סיכון אלו. בני 50 ומטה שאינם סובלים ממחלות כרוניות יכולים לקבל חיסון חי מוחלש בצורת תרסיס לאף (FluMist).
זהו חיסון כנגד הגורם השכיח לדלקת ראות ודלקת קרום המוח במבוגרים. החיסון מיועד לבני 65 ומעלה ולסובלים ממחלת לב או ראות כרונית, סכרת, אי ספיקת כליות, מחלת כבד, כריתת טחול, דיכוי חיסוני, ולמעשנים. החיסון ניתן במנה אחת. במדוכאי חיסון מומלצת מנה שניה כעבור 5 שנים.
החיסון מומלץ לאוכלוסיות בסיכון למחלה: אנשים הסובלים ממחלת כבד כרונית, אנשים הנוסעים לארצות אנדמיות, והומוסקסואלים. מי שהתגייס ליחידת שדה אחרי 1998 קיבל מנה אחת של החיסון עם גיוסו. החיסון ניתן בשתי מנות בהפרש של 6 עד 12 חודשים.
החיסון מומלץ לאוכלוסיות בסיכון למחלה: אנשים הסובלים מאי ספיקת כליות ונזקקים לדיאליזה, חולי HIV, חולים במחלת כבד כרונית, ועובדי בריאות. מאחר והמחלה מועברת ביחסי מין, החיסון מתאים לכל מי שפעיל מינית ונמצא בסיכון למחלות מין. החיסון ניתן בשלוש מנות (מנה שניה כעבור חודש ושלישית כעבור 6 חודשים מהמנה הראשונה). ניתן לקבל חיסון המשלב צהבת A וצהבת (B Twinrix).
החיסון מומלץ לסטודנטים הגרים במעונות, אנשים שעברו כריתת טחול, ולמטיילים לאזורים אנדמיים, במיוחד במרכז אפריקה. הנוסעים למכה במסגרת החאג' נדרשים לחיסון זה. החיסון ניתן לכל המתחיילים בלשכת הגיוס, ותקף למשך 5 שנים.
את רוב החיסונים ניתן לקבל במסגרת קופות החולים ללא תשלום, עם הפנייה מהרופא המטפל.