be Well בריאות הילד

שמיעה, דיבור ומה שבינהם

​שימו אוזן

דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

כל מה שצריך לדעת על בעיות שמיעה ואוזניים אצל תינוקות ופעוטות 
ראיון עם ד"ר אושרי וסרצוג, מנהל מרפאת א.א.ג ילדים, בית החולים איכילוב


הבעיה הכי שכיחה אצל פעוטות היא ירידת שמיעה בשל נוזלים באוזניים. הבעייה נפוצה במיוחד מגיל שנה – שנה וחצי ועד גיל 3.5 - 4 שנים.  בטווח הגילאים הזה התופעה של נוזלים באוזניים קורית באחוזים גבוהים, במקרים רבים לאחר צינון או זיהום קל בדרכי הנשימה העליונות. נוכחות נוזלים באוזן התיכונה גורמת לירידת שמיעה. במקרים רבים ההורים ישימו לב שהילד אינו שומע טוב או שהשפה שלו לא מתפתחת כמצופה והם יגיעו לרופא אף אוזן גרון - שיזהה שיש לו נוזלים באוזניים. זה יכול ללכת ולחזור כמה וכמה פעמים, אבל כשזה ממושך ואנחנו רואים שזה גורם לירידת שמיעה משמעותית או לעיכוב שפתי – נמליץ על הכנסת כפתורים לאוזניים.


מה זה ניתוח כפתורים?
"כפתורים הם התקן פלסטי, צינורית ממש קטנה, שמכניסים באמצעות יצירת חתך קטן בעור התוף. התקנת הצינורית נעשית בהרדמה והיא מאפשרת מעבר של נוזלים מתוך האוזן התיכונה כלפי חוץ (למעשה – ניקוז), מה שבמרבית המקרים פותר את הבעיה. האוזן היא קצת כמו רמקול ונדרש תווך של אוויר (ולא נוזל) כדי שהקול יעבור כמו שצריך. אם יש מים אין מקום לאוויר וזה דומה לניסיון לשמוע מה קורה מעל למים בזמן צלילה בבריכה.

בחלק מהמקרים הנוזלים באוזניים ייספגו מעצמם גם ללא ניתוח, אבל לא ניתן לדעת מתי זה יקרה, ומכיוון שזה הגיל שבו הילד צריך גם לשמוע את השפה היטב וגם לרכוש שפה, שיפור השמיעה  באמצעות הכנסת כפתורים חשוב להתפתחות שלו".


אילו בעיות שמיעה נוספות מגיעות אליכם למרפאה?
"בעיות שמיעה אחרות יכולות להיות כאשר יש זיהום תוך רחמי אצל האם כמו נגיף ה CMV , כאשר העובר נדבק ממנו. כאן יכולה להיות ירידת שמיעה פרוגרסיבית – ירידה בשמיעה לאורך השנים הראשונות של ההתפתחות. ישנן גם בעיות שמיעה גנטיות. השכיחות ביותר מקורן במוטציות בגנים המקודדים לחלבונים קונקסין 26 וקונקסין 30, והן גורמות לירידת שמיעה עצבית תחושתית. חלקם של התינוקות נולדים כבר עם פגיעה בשמיעה וחלקם יתדרדרו בהמשך. 
בנוסף, קיימות בעיות אוזניים נוספות כמו נקבים בעור התוף כתוצאה מכפתורים שלא נפלטו בזמן או כתוצאה מדלקות חוזרות. הטיפול בנקב בעור התוף הוא שחזור של התופית כדי לשפר את השמיעה ולמנוע דלקות חוזרות. בעיה נוספת הגורמת לירידת שמיעה והפרשות מרובות מהאוזניים נקראת כולסטיאטומה – מדובר בהיווצרות ריקמה לא תקינה בחלל האוזן התיכונה ובמסטואיד שעשוייה לפגוע בעצמות השמע ולהביא לירידת שמיעה ודלקות ממושכות מלוות בהפרשה מהאוזן".


למה צריך הורה לתינוק או ילד קטן צריך לשים לב בנוגע לשמיעה?
"ראשית, אם התקשורת עם הילד לא תקינה דבר ראשון שנדרש לעשות הוא לבדוק את השמיעה שלו. בנוסף, אם יש הפרשות ממושכות מהאוזניים חשוב להגיע לבדיקת רופא אף אוזן גרון".