be Well בריאות הילד

שינה בטוחה לתינוק וליל מנוחה להורים


דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

לפני שמשכיבים את התינוקות לישון, חשוב לזכור מספר כללים שיש לקחת בחשבון כדי לשמור על שנת לילה בטוחה עבור התינוק.

לינה במיטת ההורים- כן או לא?

פרופ' יעקוב סיון, מנהל מכון ריאות, טיפול נמרץ והמרכז לרפואת שינה, מביה"ח "דנה-דואק" לילדים ממליץ בשלושת החודשים הראשונים לחיי התינוק כן להלין את התינוק באותו חדר ביחד עם ההורים, אך בעריסה משלו. יחד עם זאת, יש להימנע לחלוטין מלינה משינה משותפת של התינוק במיטת ההורים. קיימות לכך מספר סיבות:

ההמלצה הרפואית היא להשכיב תינוקות לישון על מזרן קשיח עד גיל שנה וזאת במטרה להקטין את הסיכון ל"מוות בעריסה" ולחנק בשינה. מאחר והמזרון של ההורים הינו רך ואינו עונה על דרישות התקן לקשיחות של מזרן תינוקות הוא מהווה סיכון. תינוקות שישנים במיטת ההורים, נמצאים בסיכון מוגבר להימחץ בשנתם ע"י הוריהם במיוחד כאשר ההורים עייפים וכן הם נמצאים בסיכון לחסימת דרכי הנשימה ולחנק משמיכות, כריות והמזרן עצמו. סיכון נוסף שכרוך בשינה צמודה להורים הוא שהתינוק עלול לנשום כמות גדולה של פחמן דו חמצני, אותו ההורים פולטים בשנתם. באופן דומה, תינוקות להורים אשר מעשנים או שותים אלכוהול עלולים לנשום אוויר שמכיל תוצרי עישון ואלכוהול.


מוות בעריסה- איך נמנעים?

סיבה נוספת וידועה בגיל הינקות למוות היא "מוות בעריסה". לדברי פרופ' יעקב סיון , "תסמונת המוות הפתאומי של התינוק" ("מוות בעריסה") מוגדרת כמוות פתאומי של תינוק אשר היה בריא עד יום מותו, הושכב לישון בריא ונמצא ללא רוח חיים בעריסתו, כאשר למרות בדיקות דקדקניות כולל נתיחה לאחר המוות ובדיקת זירת האירוע, לא מוצאים את הסיבה למוות הפתאומי. מבחינת המחקרים - מדובר בצירוף או שילוב של מספר גורמים, אשר חוברים יחד ברגע מסוים וגורמים לקריסת התינוק מדום נשימה או מפעילות חשמלית קטלנית של הלב, מבלי שיוכל להתאושש מפני שמנגנוני ההגנה וההתאוששות שלו כושלים. גורמים תורמים לכך יכולים להיות: חוסר בשלות או תפקוד לקוי מולד של מערכות מסויימות כגון מערכת העצבים האוטונומית.

אי ידיעת הסיבה, הפתאומיות של האירוע והקושי לקבל תופעה נוראה כל כך הוסיפו למיסטיקה שהתפתחה סביב הנושא ולהתפתחות חששות ופחדים בלתי מוצדקים. ככלל, מדובר בתופעה נדירה, אשר שכיחותה הולכת ויורדת והפכה בשנים האחרונות לנדירה מאוד. תסמונת "מוות בעריסה" מתרחשת בתינוקות עד גיל שנה. השכיחות יורדת עם הגיל, כאשר 90% ממקרי מוות עריסה מתרחשים עד גיל חצי שנה ושיא השכיחות הוא בגיל 1.5-4 חודשים. מחקרים אחרונים מראים שהשכיחות העונתית הולכת ונעלמת. בישראל שכיחות "מוות עריסה" הייתה לפני 10 שנים הנמוכה ביותר בעולם (כשליש מהשכיחות בעולם המערבי ובעיקר בארה"ב). בשנים האחרונות חלה ירידה ניכרת ומשמעותית בשכיחות "מוות עריסה" בכל העולם וכך במקביל גם בישראל אשר ממשיכה להראות שכיחות בין הנמוכות ביותר בעולם (מקרים ספורים בלבד בשנה) הסיבה לירידה המשמעותית בשכיחות היא יישום אמעי מניעה וגנה שכולם בתחום הגישה הנכונה לתינוק וללא כל אמצעי עזר.


אמצעי המניעה ל"מוות בעריסה"

אמנם הסיבה ל"מוות עריסה" אינה ידועה, אך ידועים גורמי סיכון. מסע ההסברה העולמי אשר אומץ גם בישראל בשנת 1993 הוא שהביא לירידה הניכרת בשכיחות התופעה בשנים האחרונות. המרכיבים של אמצעי המניעה הינם:

  1. השכבת התינוק על הגב – להשכבת התינוק על הגב  והימנעות מהשכבה על הבטן בזמן שינה בכל שעות היממה קיימת חשיבות רבה במניעת "מוות בעריסה".  פגים הם בסיכון יתר למוות בעריסה בשכיבה על הבטן. ככלי, פגים נמצאים בסיכון רב יותר לממות בעריסה, מאשר תינוק שנולד בזמן. יחד עם זאת, חשוב מאוד לאפשר לתינוק "זמן בטן" בערות, דהיינו, להשכיב תינוק על הבטן כשהוא ער וזאת כדי לאפשר פעילות שרירי השלד ולמנוע עיכוב התפתחותי מוטורי. בנוסף, מאחר והשכבה על הגב עלולה לגרום לעיוות הגולגולת חשוב להחליף את הצד (הכיוון) של התינוק במיטה מדי פעם.

  2. שימוש במזרן קשיח- על פי תן התקן.

  3. השכבת התינוק בעריסה משלו ולא במיטת ההורים.

  4. הימנעות מעישון – עישון  האם בזמן ההריון ועישון בבית בכלל לאחר הלידה מסכנים את התינוק.

  5. עידוד יניקה – הנקה מפחיתה את הסיכון למוות בעריסה, והנקה מלאה, קרי ללא תוספותץ תמ"ל – עוד יותר מפחיתה את הסיכון. קיימות מס' השערות: תינוקות יונקים מתעוררים בקלות רבה יותר משינה בתגובה לגירוי מסכן חיים מאשר תינוקות שאינם יונקים. בנוסף, חלב האם מכיל נוגדנים אימהיים שעוברים בחלקם לתינוק ומהווים אמצעי הבנה בפני זיהומים שנמצאו כתורמים לחלק ממקרי "מוות בעריסה".

  6. שמירה על טמפרטורת החדר  - הימנעות מחימום יתר של התינוק. הורים רבים סבורים, כי ככל שהתינוק יהיה עטוף יותר, כך הוא יהיה מוגן יותר מפני התקררות ומחלות. חימום יתר של התינוק על ידי עודף בגדים או כיסויים מסכן אותו ותורם לעליית הסיכון למוות בעריסה. טמפרטורת החדר המומלצת לתינוק היא 22-24 מעלות.

  7. מציצת מוצץ בשינה – מציצת מוצץ בשינה עד גיל שנה. עם זאת, אסור לחבר את המוצץ בשרשרת או לכל מתלה אחר, שעלול להוות גורם לחנק.

  8. סביבה בטוחה בתוך עריסת/מיטת התינוק - יש להרחיק ממיטת התינוק חפצים רכים כגון: כריות, בובות, שמיכות, וחיתולים. כמו כן, אין להשכיב את התינוק בכובע, או בביגוד שעלול לכסות את פניו.

אז שתהיה לכולם שינה בטוחה וליל מנוחה!