תזונת תינוקות
מתי להגיע לרופא עם תינוק שלא אוכל, איך להעשיר תזונת תינוק שהוריו טבעונים, האם להעיר תינוק להאכלה ומה עושים שהתינוק יורק את האבוקדו?
ראיון עם פרופ' רונית לובצקי, מנהלת מחלקת הילדים בבית החולים "דנה דואק", מנהלת המרפאה לתזונה וטיפול בהשמנת יתר בילדים
איך מזהים שיש בעיה של אכילה אצל התינוק?
"אכילה היא מנגנון בסיסי וטבעי, אם תינוק רעב הוא יאכל ואם הוא שבע - הוא יפסיק לאכול, רוב התינוקות הם כאלה. אם נראה להורים שהתינוק שבע ושמח – אז הוא כנראה כזה.
בנוסף, בישראל יש תחנות של טיפות חלב ואחיות מנוסות שיכולות לייעץ ויש להן כלי מצוין שנקרא "מדדי גדילה". מדדים אלה, הבודקים אורך, משקל והיקף ראש, נותנים תשובה לשאלה האם התינוק מוזן וגדל היטב. תינוק שנראה לנו שהאכילה שלו בסדר ועקומות הגדילה שלו טובות – כנראה שהוא גדל בסדר. חשוב לתת אמון בתחושות הבטן שלכם ההורים, וגם בתינוק, וכמובן להתייעץ באחות טיפת חלב כשצריך".
אם ההורים מודאגים מכך שהתינוק לא עולה במשקל בהנקה?
"חלב אם הוא התזונה הכי טובה והכי חכמה עבור התינוק, הגוף יודע לייצר חלב שיש לו את כל מה שהתינוק צריך ולעולם לא תמצא כלכלה טובה יותר עבור התינוק. לפעמים, בתקופה הראשונה של ההנקה יש קשיים והתינוק לא עולה במשקל. לשם כך צריך בעיקר הדרכת הנקה טובה ולפעמים צריך לתמוך בהנקה, בהמלצת איש מקצוע כמובן, בתוספת כלשהי, כמו חלב אם שאוב או תמיכה אחרת".
אם טבעונית שחסר לה B12 יכולה לגרום לתינוק שלה למחסור ברכיב הזה?
"חד משמעית כן. זה רכיב שמאוד חשוב להתפתחות התינוק וחשוב מאוד להשלימו בתזונת האם. גם אם שסובלת מאנמיה יכולה לגרום בהנקה לחוסר בברזל אצל התינוק. צריך להבין שחוסרים כאלה אצל התינוק עלולים לגרום לו לנסיגה באבני דרך בהתפתחות שלו. זה מאוד מסוכן למוח המתפתח".
מתי מגיעים לרופא כשיש בעיה?
"כשזיהינו בעיה סביב ההאכלה של התינוק, כשכל האכלה מלווה בבכי קשה, כשהוא מקיא ולא עולה במשקל צריך לבדוק את זה. עקומת הגדילה של תינוק הן מדד חשוב ואם אנחנו רואים ירידה משמעותית באחוזוני הגדילה חייבים להתייחס. הגדילה אינה חייבת להיות מדויקת על הקו, אבל צריכה להיות מגמה של עלייה. אי אפשר לחכות חודשיים כשתינוק לא עולה במשקל, צריך להתייחס לזה בזמן אמיתי ולפנות לברור רפואי".
אם תינוק נרדם ולא סיים את הארוחה שלו, האם להעיר אותו?
"תינוק שעולה טוב במשקל לא מעירים, אנחנו מתייחסים בכבוד לסימני הרעב והשובע שלו ולא מקלקלים אותם. לא צריך להעיר וגם לא לנסות לשכנע אותו לינוק עוד. כמו שבני אדם מבוגרים שסיימו לאכול לא רוצים שינסו להאכיל אותם להם את הסוף הארוחה שבצלחת, כך גם תינוקות".
כל כמה זמן צריך להאכיל את התינוק?
"פעם היו מאכילים לפי שעון, היום מאכילים לפי רצון ועד שובע. האם מנהלת את זה עם התינוק לפי השובע שלו ולא לפי זמנים ודקות, כמובן תוך הפעלת שיקול דעת. לא משנה אם הוא התחיל את ההנקה מצד אחד ויאכל מהשני רק בהנקה הבאה, רק חשוב שהוא יהיה שבע ויגדל".
הגענו לשלב הטעימות של המזונות החדשים. מתי להתחיל?
"גם פה יש הרבה פחות חוקים מבעבר. אנחנו מתחילים בגיל חצי שנה לתת לתינוק להתנסות ואיזה מזון שאנחנו רוצים לתת זה בסדר, כמובן שיהיו במרקם של מחית ובכמות קטנה. כל מה שלא מסכן את התינוק בחנק, ומבחינת ההרכב ללא דבש וחלב ניגר, מותר לתינוק לנסות לאכול. לא מומלץ להוסיף מלח וסוכר למזון. רצוי לתת לתינוק אוכל שההורים אוהבים ונהנים ממנו, ולא לתת לתינוק מזון שדוחה את ההורים, תינוקות מאוד רגישים למסרים גם בילתי מילוליים".
ואם, למשל, נתנו לתינוק אבוקדו והוא ירק אותו?
"לא להיבהל מיריקה חד פעמית. צריך לתת הרבה טעימות, בארוחות שונות, לפני שמחליטים שהוא לא אוהב מזון זה או אחר".
מה קורה במשפחה של צמחונים או טבעונים שלא אוכלים מוצרים מהחי, האם הילד צריך לקבל תוספת כלשהיא?
"אפשר בהחלט לנהל תזונה טבעונית או צמחונית של תינוק. חשובה תשומת לב לוודא שהוא מקבל את כל מה שהוא צריך על מנת לגדול. אם ההורים אינם בטוחים בעצמם כדאי שיעברו עם איש מקצוע על התפריט כדי לבדוק אם יש צורך בדגשים תזונתיים מיוחדים".
איך צריכה להראות הצלחת של התינוק סביב גיל שנה?
"בגיל שנה התינוק כבר יושב בשולחן המשפחתי ואוכל מצלחת את אותו המזון כמו כל בני המשפחה, כמובן בתנאי שהמרקם מתאים לבשלות שלו. הצלחת המשפחתית המומלצת על ידי משרד הבריאות נקראת "קשת המזון לתזונה בריאה" והיא מבוססת בעיקרה על תזונה ים תיכונית: ירקות טריים ומבושלים, שמן זית, פירות, דגים, מוצרי חלב מהשוק המקומי, דגנים מלאים וקטניות. כמובן שרצוי שהאוכל יהיה ככל הניתן בהכנה ביתית וכמה שפחות מעובד וקנוי. בנוסף, מומלץ לשתות מים, כמובן ללא שתיה מתוקה ובלי הרבה סוכר ומלח מוספים. גם לאוניברסיטת הרווארד יש צלחת מצוינת שאפשר ללמוד ממנה על תזונה נכונה (ראו בנפרד)".