הזנת תינוקות - המלצות משרד הבריאות
מאת: ד''ר רונית לובצקי; ביה"ח "דנה" לילדים
הנקה
הנקה היתה והינה ההזנה המיטבית לתינוקות. הנקה בלעדית או שליטה (כמקור מזון עיקרי) רצויה עד סביבות גיל 6 חודשים, והמשך הנקה בתוספת מזון משלים לחלב אם מומלצת עד גיל שנה ואף יותר מכך, כל עוד ההנקה מתאימה לאם ולתינוק. עבודות שנערכו לאחרונה, על השפעות ההנקה על בריאות תינוקות ואמהות במדינות מפותחות בטווח הקצר והארוך, הצביעו על כך שהנקה מקטינה את שכיחות התופעות הבאות:
- דלקת אוזן תיכונה בתינוקות
- זיהומים במערכת העיכול
- זיהומים חמורים במערכת הנשימה התחתונה (הדורשים אשפוז)
- האטה בהתפתחות אינטלקטואלית ומוטורית
- השמנה בילדים
- יתר לחץ דם בגיל מבוגר
- סרטן השד באמהות
- אטופיק דרמטיטיס (המכונה גם אסתמה של העור)
- אסתמה בילדים צעירים
אנו, כאנשי צוות רפואי, מעודדים מאוד ההנקה ומקווים כי העקרונות המומלצים הבאים יתרמו להצלחתה:
- מומלץ להתחיל להניק מיד לאחר הלידה
- כדאי להניק לפי דרישת התינוק ופחות לפי לוחות זמנים
- רצוי שהתינוק ישהה בחדר האם כבר בבית החולים
- רצוי להמנע במידת האפשר ממתן תרכובות מזון לתינוקות לתינוק היונק
- כדאי לדחות מתן מוצץ לתינוק עד להתבססות ההנקה
- מומלץ להמשיך את ההנקה עם החזרה לעבודה, תוך שימוש במשאבות לשאיבת חלב
- אנו מעודדים נשים מעשנות להימנע מעישון או לפחות להפחית בכמות העישון. יחד עם זאת, אלה שממשיכות לעשן עדיין רצוי כי יבחרו בהנקה.
- כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל, במידה שיש צורך להתאים טיפול תרופתי לאם מיניקה.
מזון משלים
אין לחשוף את התינוק לטעימות מזון לפני השבוע ה-17 לחייו (גיל 4 חודשים), ועל כל התינוקות להתחיל בחשיפה לטעימות מזון עד סביבות השבוע ה-26 לחיי התינוק (גיל 6 חודשים). בשונה ממה שהיה מומלץ עד כה, בין השבוע ה-17 לשבוע ה-26 לחיים ("חלון הזדמנויות") ניתן לחשוף את התינוק לטעימות מזון בכמויות קטנות (1-2 כפיות עד פעמיים ביממה). מגיל 26 שבועות (6 חודשים), יש לעבור להזנה משלימה, ולעבור בהדרגה לארוחות בנוסף להזנה בחלב אם או תמ"ל, עם דגש על מזונות עשירים בברזל ודייסות לתינוקות מועשרות בברזל. המזונות המשלימים יוצגו לתינוק בכמויות הולכות וגדלות, כדי לספק את הצרכים התזונתיים וההתפתחותיים שלו. מומלץ להתחיל במזונות עשירים ומועשרים בברזל, כמו: בשר בקר, הודו ועוף, דגים, קטניות, "דגניים לתינוקות". ירקות ופירות מומלצים גם הם כמובן כמאכלים הראשונים.
תוספי תזונה בשנת החיים הראשונה
נהוג להמליץ כיום על מתן תוסף ויטמין D3 לכל תינוק (יונק ושאינו יונק) החל מהלידה ועד תום החודש ה-12 לחיים. המינון היומי המומלץ הינו 400 יחידות בינלאומיות של ויטמין D3 מידי יום. עוד ממליצים על מתן תוסף ברזל לכל תינוק, מתום החודש הרביעי לחייו ועד תום החודש ה-12 לחייו. מינון התוסף יהיה 7.5 מ"ג ליממה עד תום החודש השישי, ו-15 מ"ג ליממה מתחילת החודש השביעי ועד תום החודש ה-12. זאת, ללא קשר לרמת ההמוגלובין שבדם התינוק ולרמות הברזל בתפריטו, שכן המטרה של מתן תוספים אלה הינה מניעה מוקדמת של חסר ברזל, השכיח מאוד בקבוצת גיל זו.
תרכובות מזון לתינוק (תמ"ל, פורמולות)
תוספות אלו ניתנות לתינוקות המקבלים הנקה חלקית, או שאינם יונקים כלל, עד גיל שנה. יש לבחור בתרכובת על בסיס חלב פרה, מועשרת בברזל, פרט למקרים בהם קיימת התוויה רפואית לסוגי תרכובות אחרים.
מחלת הצליאק (כרסת)
במחקרים מן השנים האחרונות, מצטברות עדויות לכך שחשיפה לכמויות קטנות של מזון המכיל גלוטן (חלבון הנמצא בדגנים שונים) בין גיל 4 ל-7 חודשים, בעוד התינוק יונק, מפחיתה את הסיכון להתפתחות מחלת הצליאק. לכן, רצוי לחשוף את התינוק בין גיל 4 ל-7 חודשים (ולא אחרי או לפני גיל זה) לדייסות המכילות גלוטן, עדיף בשילוב הנקה, להפחתת הסיכון להתפתחות צליאק.
מוצרי חלב
חלב פרה - ברוב הארצות ההמלצה הינה לחכות עד גיל 12 חודשים לפני מתן חלב פרה לתינוק. הסיבה העיקרית לכך, הינה רצון למנוע אנמיה בקרב התינוק, וזאת משום שחלב פרה מהווה מקור דל לברזל.
מוצרי חלב - מומלץ לדחות מתן מוצרי חלב לגיל 9 חודשים, גם כן בגלל היותם מקור דל לברזל. חשוב לציין, כי בניגוד למה שחשבו בעבר, חשיפה מוקדמת אינה מגבירה את הסיכון לאלרגיה.