be Well בריאות הילד
בטיחות הילד מעל הכל
היפגעות ילדים בלתי מכוונת הינה גורם משמעותי לתחלואה ולתמותה של ילדים בישראל ובעולם כולו. ארגון הבריאות העולמי הכריז על היפגעות ילדים כמגפה כלל עולמית. לפי נתונים שפורסמו על יד ארגון הבריאות העולמי, מדי יום נפגעים עשרות אלפי ילדים ובני נוער ברחבי העולם, ואלפים מתים מדי יום מהפגעויות אלו. לפגיעה כזו יש השלכות מידיות וארוכות טווח, שעלולות להביא לפגיעה באיכות החיים של הילד הנפגע ומשפחתו.
היפגעות בלתי מכוונת של ילדים ובני נוער עלולה להתרחש בכל מקום שהם שוהים בו: במרחב הפרטי ובמרחב הציבורי, בבית ובחצר, בדרכים, בים ובבריכה, במוסדות חינוך ועוד. על פי ארגון "בטרם" - לבטיחות ילדים, היפגעות בלתי מכוונת היא מגורמי התמותה וההיפגעות העיקריים בקרב ילדים ובני נוער בישראל ובעולם.
בשנים האחרונות נעשו מאמצים רבים להגברת המודעות ולמניעת ההיפגעות הבלתי מכוונת של ילדים ובני נוער, מתוך הכרה והבנה כי היפגעויות אלו ניתנות למניעה.
לצד היפגעויות פיזיות, אל לנו לשכוח את הפן הרגשי, ביחוד בתקופה זו של חוסר ודאות, המתווספת לתחושת החרדה בעקבות מגיפת הקורונה הכלל עולמית.
ביה"ח דנה דואק לילדים, לצד מתן רפואה מקצועית בכל תחומי רפואת הילדים, דואג גם להסברה, הגברת המודעות והפצת הידע לגבי מניעת היפגעות בלתי מכוונת של ילדים ובני נוער.
על כללי בטיחות
דברי אלונה קרן - אחות אחראית המרכז לבריאות המשפחה "דנה שלי" , איכילוב.
שלום לכולם,
אני אלונה קרן, אחות אחראית המרכז לבריאות המשפחה "דנה שלי" , איכילוב.
בית החולים מפעיל שני מרכזים וביחד מטפל ב 10,000 ילדים מגיל לידה עד גיל 6 שנים.
אני רוצה לשתף אתכם בחוויה שלי בתור אמא שרצה למיון "דנה" עם התינוק שלה בגיל 3 חודשים לאחר חבלת ראש.
תמיד הקפדתי על כל כללי הבטיחות, ומי כמוני גם מכירה אותם! אבל אתם יודעים איך זה, העייפות המצטברת, לילות ללא שינה, תינוק חמוד ומתוק שהרגע נרדם על המיטה הזוגית שלי והתחושה " לי זה לא יקרה".
אז ככה, הייתי אמא לתינוק ראשון בן 3 חודשים, הרבה לילות לבנים, ימים לבנים ותינוק שלא מוכן להירדם בשום אופן. הבן שלי נרדם במיטה הזוגית שלי בהשגחתי, ואני אמרתי לעצמי" אם הוא נרדם, אני לא מזיזה אותו, שינה זה קדוש!!" אשגיח עליו במיטה, עד אשר יתעורר. בשלב מסוים הייתי חייבת להתפנות, עברה בי המחשבה לשים אותו בעריסה, אבל אמרתי לעצמי:" מה הסיכוי שבחצי דקה שאני בשירותים, משהו יקרה? זה לא שעכשיו הוא יחליט להתהפך וליפול".
נחשו מה, הנורא מכל, קרה! וגם אני נכנסתי לסטטיסטיקה. פתאום שמעתי קול חבטה ומיד לאחריו בכי. כן, התינוק שלי, היקר לי מכל, נפל מהמיטה הזוגית ונחבל בראשו. רצתי איתו למיון, פחדתי כל כך, ורגשות האשם בשמיים.
למזלי, הוא אובחן עם חבלה קלה ושוחרר ללא נזק , אבל זה היה לקח לכל החיים שלי.
כל ההמלצות לבטיחות ילדים בבית ובחוץ, זאת לא רק תאוריה, חייבים למלא אחריהן ולא לחיות בתחושה של "לי זה לא יקרה"
עפ"י מחקרים שבוצעו בארץ, קבוצת הסיכון הבולטת ביותר היא גילאי "לידה עד 4 שנים", אשר בולטת בעיקר בשיעור גבוה של פגיעות בבית וחצר הבית.
הבית נתפס בעיני רבים כמקום המגן והבטוח ביותר עבור ילדים, אך הנתונים מראים אחרת וחלק ניכר מהילדים מקפחים את חייהם בתאונות בביתם.
הנתונים מצביעים על כך, כי כשני שליש מהאשפוזים של ילדים עקב פגיעה מיוחסים לתאונות בית ופנאי: 38.1% מנפילות, 6.8% הרעלות, 6.1% מכה קהה, 4.8% כוויה, 4.6% נשיכה/עקיצה, 3.6% חתך/דקירה.
פגיעות המתרחשות בבית הן מן הקשות שבבעיות הבריאות ומאפיינות במיוחד ילדים קטנים, בין השאר, בשל העובדה שהם מבלים את רוב זמנם בבית. סיבה מרכזית נוספת להיפגעות ילדים בבית נגרמת בשל העובדה שהבית מתוכנן ומאובזר למבוגרים. החללים, הגבהים והמבנה כולו מתוכנן לשימוש ונוחות המבוגרים. כך למשל, מדרגות הן דוגמא למבנה המצוי בבתים רבים, אבל על מנת לנווט בבטיחות במעלה ובמורד המדרגות, נדרשים ילדים קטנים ללמוד שיווי משקל, תפיסת עומק וקואורדינציה.
בטיחות הילד
- יש לרכוש מיטה/לול/עריסה/שידה עם תו תקן ישראלי או עם אישור של מכון התקנים הישראלי
- הרווח בין סורגי הלול/המיטה/העריסה יהיה בין 4.5 ל- 6.5 ס"מ.
- מומלץ לבצע בדיקה שבמיטה/עריסה/לול אין פינות חדות, צינורות פתוחים, חלקים פגומים, שברים, סדקים בעץ, עודף לכה או גושי דבק .
- עריסה מתאימה לשימוש רק לילדים עד גיל 3 חודשים
- יש לוודא כי עובי המזרון למיטת התינוק ינוע בין 7-15 ס"מ. בעת הקנייה חשוב לוודא כי עובי המזרון לא יעלה על 15 ס"מ זאת כדי למנוע אפשרות שהפעוט ייצא בכוחות עצמו יש לבדוק שהציפוי עשוי מבדים אטומים לנוזלים על מנת למנוע חלחול של נוזלים לתוך הספוג. בעת קניית המזרון כדאי לבקש מהמוכר לטפטף מעט מים על המזרון כדי לוודא שאין חלחול של מים לספוג המלצות לשימוש.
- תמיד יש לסגור את מעקה המיטה/לול.
- מומלץ לא למקם את המיטה/לול ליד הקיר החיצוני של החדר
- אין למקם מדפים כבדים, תמונות זכוכית וכד' מעל מיטת התינוק.
- יש לבדוק שהמגרות של השידה אינן נשלפות החוצה אלא נבלמות על ידי מעצור - בעת הקנייה כדאי להוציא את כל המגרות עד למחצית מפתיחתן המלאה, וללחוץ בכוח סביר על המגירה העליונה בחלק הקדמי. אם השידה אינה נוטה להתהפך היא יציבה יש לבדוק שבשידה אין קצוות חדים ופינות חדות, ושהפאות מחופות ולא חשופות.יש לבדוק שהצבע אינו מתקלף, אין סדקים בחיפוי, אין עודף לכה או צבע וגושי דבק בחיבורים המלצות לשימוש
כללי בטיחות התנהגותיים
- אין לסמוך על הבד שעל השידה שיגן על התינוק מפני נפילה .
- אין להשאיר תינוק לבד על השידה, אפילו לרגע, החל מיום היוולדו.
- הקצו מקום מיוחד על השידה עבור כל המוצרים הדרושים להחתלת התינוק
- אין למקם את השידה מתחת לחלון
- יש לבדוק שבעגלה יש חגורות בטיחות בעלות 5 נקודות עיגון(שתיים על הכתפיים, שתיים על אזור הירכיים ואחת שעוברת בין הרגליים)
- יש לבדוק את יציבות העגלה ושאינה מתקפלת בעת שהיא פתוחה
- יש לבדוק שלגלגלים יש מעצורים
כללי בטיחות התנהגותיים
- לחגור את הילד בעגלה בכל יפעם כשהוא יושב בה
- יש להיות זהירים במיוחד בעת עליה וירידה במדרגות או במדרכה
- אין להשאיר את התינוק לבדו בעגלה אפילו לרגע