ישיבה מרובה והשפעתה על הבריאות - לשבת ולקום
כולנו יודעים כי פעילות גופנית סדירה מועילה לבריאות שלנו וכי ישיבה מרובת לא טובה עבורנו. ממצאי מחקר חדש שנערך באוסטרליה מעלים כי לא רק הזמן הכולל שאנו מבלים בישיבה משפיע על הבריאות, אלא גם מספר הפעמים בהם אנו קמים וקוטעים את רצף הישיבה. במסגרת המחקר נבדק משך הזמן היומי הכולל שכל אחד מ-5,000 המשתתפים בני 20 ומעלה, מבלה בישיבה ונרשמו באמצעות מכשיר קטן שהוצמד לגוף, כל פרקי הזמן בתנועה, כולל ההפסקות הקטנות, או הגדולות במהלך ישיבה. בנוסף, נבדקו גורמי סיכון למחלות לב, מחלות מטבוליות (כמו סוכרת), ותהליכים דלקתיים שמשחקים תפקיד בחסימת כלי דם.
תוצאות המחקר מראות, כי הפסקות רבות, גם אם הן רק לדקה בלבד, מועילות לבריאות. החוקרים מצאו, כי גם אצל אנשים שעוסקים קבוע בפעילות גופנית, קיים קשר בין ישיבה ממושכת לבין גורמי סיכון מוגברים למערכת הלב והמטבוליזם, ולתהליכים דלקתיים, כמו היקף מותניים גדול יותר, רמות נמוכות יותר של הכולסטרול "הטוב" HDL וגבוהות יותר של טריגליצרידים, ורמות מוגברות של החלבון CRP בדם (סימן לדלקת בגוף). אצל אנשים שעשו הפסקות – אפילו קצרצרות – רבות, ובכך קטעו את הישיבה הממושכת, החוקרים מצאו היקף מותניים קטן יותר ורמות נמוכות יותר של CRP בדם. ההבדלים משמעותיים ביותר נרשמו לגבי היקף המותניים. למשתתפים ברבעון העליון של הפסקות היה היקף מותניים קטן יותר בכ-4 ס"מ בממוצע, לעומת הרבעון עם מספר ההפסקות הנמוך ביותר. מחקרים רבים הראו כבר כי היקף מותניים הינו גורם סיכון חשוב. על פי המלצות מומחים מדובר בהיקף מותניים מוגבר אצל גברים מעל 102 ס"מ ומעל 88 ס"מ אצל נשים. אנו מבלים כמחצית מזמננו במהלך היום בישיבה, ולדברי חוקרים בעולם הרפואה מתחילים רק עכשיו להבין את הנזק האפשרי שגורמת ישיבה ממושכת לבריאותנו.
לדברי החוקרים שינויים קטנים בהרגלי העבודה עשויים לעזור:
- להקפיד לנהל שיחות טלפון בעמידה.
- לגשת באופן אישי לעמית בעבודה, כדי למסור לו משהו, במקום לטלפן אליו או להודיע לו באי-מייל.
- גם המעבידים יכולים לתמוך בקטיעת ישיבה ממושכת: הם יכולים למקם את פחי האשפה או את המדפסות במקום מרכזי, כך שכל עובד נאלץ לקום ולגשת.
מחקר זה מאשר שוב, כי פרקי זמן ממושכים ללא פעילות אינם מטיבים עם בריאות הלב שלנו. לדברי ד"ר אריק שטיינויל: "פעילות גופנית חשובה לבריאותינו הגופנית הכללית והלבבית בפרט. חשוב שכל אדם יקדיש חצי שעה עד שעה 3-4 פעמים בשבוע, לביצוע פעילות גופנית הגורמת לעלית הדופק, הזעה, ומאמץ שרירי מתמשך. עם זאת חשוב לציין כי תוצאות מחקר זה אינן תומכות כי מאמץ גופני קשה בזמן העבודה או עבודה בתנאי לחץ תורמות לבריאות הלב".
מקור:
Sedentary time and cardio-metabolic biomarkers in US adults: NHANES 2003–06; European Heart Journal 2011, published online 11/1/2011.