התקרחות - איך עוצרים את זה?

טיפול ומניעת התקרחות אצל גברים

דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

מאת: ד''ר ליאת סמואלוב; רופאת עור.

מהי התקרחות ומהם הגורמים לתופעה?

התקרחות גברית הינה תופעה שכיחה ביותר: מרבית הגברים יסבלו מנסיגה מסוימת של קו השיער הקדמי ובאזור הצדעיים לאחר גיל ההתבגרות. התופעה מחריפה עם השנים, ועד גיל 70 כ-80% מהגברים יסבלו מדרגה כלשהי של התקרחות והידלדלות של שיער. זקיקי השיער המצויים על הקרקפת עוברים מחזור חיים של צמיחה, נסיגה, מנוחה ולבסוף נשירת סיב השיער. מדי יום נושרות באופן טבעי כ-100-150 שיערות משיער הקרקפת (הקרקפת מכילה 100,000 שערות בממוצע). תופעת ההתקרחות היא למעשה התקצרות משך שלב צמיחת השערה, והתארכות משך זמן המנוחה של זקיקי שיער. במקביל, סיבי השיער הופכים דקים יותר, בתהליך המכונה מיניאטוריזציה, המוביל להידללות של השיער.

שני הגורמים העיקריים שאחראיים  להתקרחות גברית הינם הרקע הגנטי ופעילות הורמונלית. ההורמון העיקרי שמשחק תפקיד בתהליך ההתקרחות הוא הורמון בשם דיהידרוטסטוסטרון. מקורו של חומר זה בהורמון הגברי טסטוסטרון, שעובר עיבוד בעזרת אנזים המכונה 5 אלפה-רדוקטאז. נמצא, שאצל גברים הסובלים מהתקרחות יש רמות גבוהות של אנזים זה בקרקפת, וכתוצאה מכך, עולה ריכוז הדיהידרוטסטוסטרון בקרקפת אשר גורם להידלדלות ולמיניאטוריזציה של זקיקי השיער. מלבד פתרונות קוסמטיים כגון פאות, ישנן שלוש קבוצות של טיפולים בהתקרחות גברית שהוכחו כיעילים באופן מדעי


תכשירים מקומיים כפתרון להתקרחות

תכשירים מקומיים: תרסיס המכיל מינוקסידיל (בריכוז 5% או 2%) אשר מחייב שימוש פעמיים ביום על שיער יבש. מחקרים רפואיים מצאו כי שימוש במינוקסידיל בריכוז 5% מביא לעלייה בצמיחת השיער בשיעור של עד כ-60%. בתכשיר בעל המינון הנמוך יותר (2%) שיעור התגובה נמוך יותר, והוא משמש בעיקר להתקרחות בנשים.

יתרונות הטיפול:

  • השימוש בתכשיר בטוח.

חסרונות הטיפול:

  • התכשיר מחייב הקדשת זמן לטיפול בשיער פעמיים ביום.
  • התכשיר פחות יעיל במקרים של התקרחות קו השיער הקדמי ("מפרצים") והצדעיים.
  • התכשיר עלול לגרום למרקם של שיער דביק (פחות נפוץ כאשר המינוקסידיל מהול במים).
  • לעתים השימוש עלול לגרום ליובש ולגירוי קל על פני עור הקרקפת, ובמקרים קיצוניים לתגובה אלרגית של דלקת בקרקפת.
  • לעיתים נצפית צמיחת שיער לא רצויה באזור הפנים. מדובר בבעיה שבעיקר מטרידה נשים ובכל מקרה הפיכה לחלוטין.

טיפול תרופתי לנשירת השיער

טיפול תרופתי (כדורים): מאחר ולאנזים 5 אלפה-רדוקטאז יש תפקיד מרכזי בהפיכת טסטוסטרון לדיהידרוטסטוסטרון, תרופות שמעכבות את פעילות האנזים הזה יעילות מאוד בעצירת נשירת שיער אצל גברים. התרופה המוכרת ביותר בקבוצה זו של תכשירים הינה פינסטריד (בשמה המסחרי "פרופסיה") הניתנת בתדירות של כדור אחד ביום, במינון של 1 מ"ג.

יתרונות הטיפול:

  • שימוש קל מאוד ונוח, שחוסך "התעסקות" עם השיער.
  • אפקטיביות גבוהה של עד 90% בעצירת נשירה ועד 65% בהתחדשות צמיחת השיער.

חסרונות הטיפול:

  • בקרב כ-2% מהמשתמשים בגיל 40 מופיעה ירידה בליבידו (החשק המיני) הגברי, ופגיעה בתפקוד המיני. לאחרונה תכפו הדיווחים בתקשורת ובמדיה החברתית על התופעה, שבמקרים קיצוניים עלולים לפגוע משמעותית בחיי הזוגיות של המטופל.
  • הטיפול עלול לפגוע במהימנות בדיקת הסקר של סרטן הערמונית.
  • לאחרונה, התפרסמו מספר מאמרים שהראו כי עיכוב האנזים דיהידרוטסטוסטרון בעזרת פינסטריד במינון גבוה הביא לעליה בשכיחות סרטן הערמונית בצורתו האלימה. יש לציין כי מדובר במינון גבוה יותר מזה המשמש לטיפול בהתקרחות, ואין הוכחה רפואית לכך שפינסטריד במינון הניתן לטיפול בהתקרחות קשור לתופעה זו או לשכיחות של כל סרטן אחר.
  • חשוב לציין, שאף אחת משתי התרופות אינה מציעה פתרון מיידי:
    נדרש טיפול רצוף של חצי שנה עד שנה לפני שניתן לראות תוצאות ושניתן להעריך את יעילות הטיפול. כמו כן, בשתי התרופות יש להקפיד על המשכיות הטיפול, שכן הפסקת השימוש תוביל לחידוש הנשירה במידה דומה לזו שנצפתה טרם התחלת הטיפול. עובדה זו מציבה גם סוגיה כלכלית בפני המשתמש: עלות השימוש בפרופסיה עומדת על כ-270 שקל לחודש ועלות מינוקסידיל כ-200 שקל לחודש. ניתן גם לשלב בין שני הטיפולים בו זמנית.

השתלת שיער

השתלת שיער הינה אפשרות טיפולית נוספת, היעילה בעיקר להתקרחות בקו השיער הקדמי, השתלת השיער מלווה במרבית המקרים בתוצאות קוסמטיות טובות. השיער המושתל נלקח מהחלק האחורי של הקרקפת, שם בדרך כלל אין התקרחות בקרב גברים הסובלים מהתקרחות גברית קלאסית. בסופו של דבר, חובתו של הרופא להציג בפני המטופל את שלוש הגישות הטיפוליות, אם הן רלוונטיות עבורו, ולהדגיש את היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן.
הבחירה בטיפול ספציפי – וכן ההחלטה האם להתחיל בטיפול מסוג זה – מונחת לפתחו של המטופל. לפרטים נוספים ניתן לפנות למרפאת עור במרכז הרפואי ת"א, בטלפון 03-6973596.