האם חוסר בוויטמין D הופך אתכם לפגיעים יותר לקורונה?
הכותבות : ד"ר רונית ענבר, מנהלת המערך לתזונה ודיאטה. ד"ר ונסה רואש מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, אחראית המרפאה למחלות עצם, במכון האנדוקריני.
ככל שהעולם לומד יותר על נגיף הקורונה, כך מתעדכן המידע שמופץ דרך גורמים רשמיים, כמו משרדי הבריאות, ולעיתים גם דרך שמועות ומידע לקוי. בין הנתונים המתקבלים, ישנן עדויות על קשר חיובי בין אנשים בעלי רמות נמוכות של וויטמין D ובין שיעור גבוה של תשובות חיוביות לקורונה. האם זה אומר שאנחנו צריכים ליטול תוסף מיד ועכשיו?
מה תורם ויטמין D לבריאותנו?
ויטמין D הוא ויטמין המעורב בהרבה מאוד תהליכים המתרחשים בגוף, בעיקר בכל הקשור לבריאות העצם ולתהליך ספיגת הסידן. ויטמין D חייב להיות בגוף שלנו כדי שהסידן יבנה את העצם. בנוסף, הרפואה יודעת שהוא מעורב גם בטיוב תהליכים שונים בפעילותה של מערכת החיסון והוכח שנוכחותו בגוף מגינה מפני דלקות במערכת הנשימה. כנראה שמכאן יצא החיבור הישיר להידבקות בקורונה. "חוסר בוויטמין D הוא עניין נפוץ, גם בארץ שטופת שמש כמו שלנו", אומרת ד"ר רונית ענבר, "בתקופת הקורונה אנשים פחות נמצאים בחוץ ופחות נחשפים לשמש." משרד הבריאות ממליץ לשהות בשמש כ-20 דקות ביום. אין צורך לרדת לים עם בגד ים, מספיק להסתובב בחוץ עם זרועות חשופות, זה אמור לעשות את העבודה.
האם הוכח קשר ישיר בין חוסר בוויטמין D לבין הידבקות בקורונה?
"אין מחקר התערבותי שבדק האם מי שנוטל ויטמין D נמצא בסבירות נמוכה לחלות בקורונה" אומרת ד"ר ענבר, "צריך להבהיר שהטענה הקושרת בין ויטמין D לקורונה מבוססת על מחקרים תצפיתיים בלבד והמסקנות שניתן להסיק מהם מאוד מוגבלות. יחד עם זאת, ישנם ברחבי העולם נתונים המראים שישנו מתאם בין אנשים בעלי רמות נמוכות של וויטמין D ובין שיעור גבוה של תשובות חיוביות בבדיקות לנגיף קוביד-19."
ההסבר הנסיבתי פשוט ונובע ממחקרים שנעשו ברחבי העולם הרבה לפני התפרצות נגיף קוביד-19. במחקר שנערך נורת'ווסטרן הראה שללא נוכחות ויטמין D בגוף, תאי T של מערכת החיסון לא יכולים להיכנס לפעולה. הממצאים הראו כי ברמות תקינות של ויטמין, התגובה החיסונית מבוקרת יותר, כלומר: עוצמתית במדיה הנכונה. גם על הקשר בין ויטמין D לבין מחלות נשימתיות, יודעים המדענים כבר עשרות שנים והמבוגרים שבינינו ודאי זוכרים איך בעבר נהגו לתת לילדים שמן דגים, כדי למנוע מהם להצטנן.
איך יודעים אם יש לי חוסר או לא?
בדיקת דם שגרתית תגלה מה רמת ויטמין D בגוף. כשהממצאים מצביעים על חוסר, מומלץ ליטול ויטמין D כתוסף ו/או להיחשף לשמש (כמובן, במידה שאינה מזיקה לעור). בפעם הבא שתבצעו בדיקת דם, תבקשו מהרופא שיכניס לרשימת הבדיקות גם בדיקה לוויטמין D. לאנשים שלא נחשפים לשמש או לאנשים מבוגרים מומלץ לבדוק ובמידת הצורך ליטול תוסף."
אז ליטול או ליטול ויטמין D?
"אם חסר לך ויטמין Dבגוף - ליטול תוסף. אם לא חסר, לא. אין לזה בהכרח קשר לקורונה. אם אתם לא נחשפים לשמש לפחות 20 דקות ביום, תבדקו ותתנהגו בהתאם לתוצאות הבדיקה ובמינון המומלץ לכם." לצערנו, מי שמפחד להידבק בקורונה לא ימצא את הפתרון בתוספת ויטמין D, אין שום מחקר התערבותי המוכיח שאלו הנוטלים תוסף ויטמין D נמצאים בסיכון מופחת לחלות בקורונה. מי שרוצה להפחית את סיכויו לחלות בקורונה צריך לשמור על כללי משרד הבריאות: עטיית מסכה על הפה והאף, להימנע מהתקהלות ולהקפיד על היגיינה.