"אין איבר בגוף שלא נפגע מעישון"

הבעייתיות של הסיגריות האלקטרוניות, ילדי המעשנים שנפגעים ותופעת הסיגריה של סוף יום. אם אתם מעשנים קלים או כבדים – הכתבה הזאת בשבילכם

דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

ראיון עם ד"ר טל פרלוק, רופא בכיר במכון לרפואת ריאות באיכילוב ומדריך גמילה מעישון

 

 

האם יש היום מגמה לעשן פחות?

"בשנים האחרונות יש ירידה במספר המעשנים של סיגריות רגילות, אבל לצידה יש עלייה משמעותית בשימוש בסיגריות אלקטרוניות, במיוחד בקרב צעירים, מה שמוסיף אתגרים לעולם שלנו. למרות שהמודעות לנזקי העישון גבוהה יותר מאשר בעבר, ההשפעה אינה אחידה על כל קבוצות האוכלוסייה. חשוב להדגיש שהמצב השתנה מאז ה-7 באוקטובר והמלחמה, יש עליה בכמות המעשנים של כל סוגי העישון. בתקופה זו יש קושי גדול יותר לגמול מעישון".

הסיגריה האלקטרונית זמינה יותר לעישון?

"בהחלט. הן משווקות כמוצר פחות מזיק, בעל טעמים מגוונים וריח פחות חזק, ולכן צעירים רבים נמשכים אליהן. הן גורמות לנזק בריאותי שאת חלקו אנחנו עדיין לא יודעים. צריך לזכור שלקח שנים רבות להבין את הנזקים של עישון טבק".

מי מגיע אליך?

"מטופלים רבים שמגיעים אליי רוצים להפסיק לעשן אבל מתקשים בכך, ואני מסייע להם בעזרת שילוב של כלים התנהגותיים, תחליפים תרופתיים וליווי אישי". 

איך אתה מסייע בגמילה מעישון?

"אני פוגש מטופלים שמעשנים אחד על אחד ומסייע להן להפסיק לעשן באמצעות הכלים שרכשתי".

אז איך גומלים?

"הצעד הראשון הוא מוטיבציה – מי שלא באמת רוצה להפסיק, לא יצליח. הדרך היעילה ביותר היא השתתפות בסדנת גמילה. עבור מי שלא יכול או רוצה להגיע לסדנה, אני מציע אסטרטגיות התנהגותיות, תחליפי ניקוטין, ולעיתים שילוב של טיפול תרופתי". 

תן טיפ להפסקת עישון

"מעבר להחלטה האישית, חשוב לערב את הסביבה הקרובה בתהליך – כשכולם יודעים שאתם בגמילה, יש יותר תמיכה ומחויבות. בנוסף, כדאי לשנות הרגלים שמקושרים לעישון, למשל להוציא את המאפרה מהמרפסת". 

קשה מאוד להפסיק לעשן אחרי שנים

"זה לא פשוט, אבל אפשרי. עישון הוא שילוב של התמכרות לחומר – ניקוטין, שהוא ממכר יותר מהרואין וקוקאין – והרגל התנהגותי. לכן הטיפול היעיל ביותר הוא שילוב של גישה התנהגותית עם טיפול תרופתי שמפחית את ההנאה מהסיגריה .התרופה מתחברת למקום במוח שמורידה את ההנאה מטבק, היא מתחרה בטבק באזור זה".

איזה טיפול תרופתי ניתן?

"יש כדורים עם שימושים נוספים שהתגלו כיעילים לגמילה מעישון, כמו זייבן, שמפחית את תחושת ההנאה מהסיגריות. הטיפול ניתן למשך 6 שבועות עד חצי שנה, וניתן להתאים את המינון כדי למזער תופעות לוואי. בנוסף, קיימים תחליפי ניקוטין כמו מדבקות ומסטיקים, שיכולים לעזור בשילוב עם הטיפול ההתנהגותי". 

יש הצלחות?

"חד משמעית, כן. אנשים מצליחים להפסיק לעשן, וחייהם משתנים. השילוב הנכון של כלים טיפוליים מגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה". 

מיותר לציין שהסכנות של העישון רבות

"העישון גורם לפגיעה רב-מערכתית כמעט בכל איבר בגוף. לפי ארגון הבריאות העולמי 8 מיליון אנשים מתים בשנה מעישון ומיליון מעישון פאסיבי. העישון פוגע קשות במערכת הנשימה כמו מחלת ה- COPD והוא הגורם סיכון הראשון לסרטן ריאות, מעל 85% ממקרי סרטן הריאות נובעים מעישון. 

מהי מחלת COPD?

"זוהי מחלה קשה של הריאות והיא בלתי הפיכה, ,בה דרכי הנשימה נהיות צרות ונאדיות הריאה נהרסות. המחלה גורמת לקשיי נשימה חמורים, וניתן רק להקל על התסמינים שלה – לא לרפא אותה. לכן, הדרך הכי טובה להתמודד איתה היא למנוע אותה מראש – כלומר, להפסיק לעשן". 

אי אפשר להחלים מהמחלה הזאת?

"לא, לכן, הדרך היחידה היא להפסיק לעשן. יש בהחלט טיפולים טובים וגם מי שמעשן הרבה שנים מוזמן להגיע לטיפול אצלנו במכון ריאות איכילוב".

מעשנים כבדים חוששים להגיע לטיפול?

"בהרבה מקרים הם מרגישים שהם לא בסדר והביאו את המחלה על עצמם. חשוב לנו שידעו שיש טיפולים טובים שיכולים לשפר את איכות החיים במחלה הזאת".

האם הכרת מטופל שחשבת בלבך שהוא יכול היה לחיות עוד שנים אם לא היה מעשן?

"אין שאלה בכלל. סיגריות הן מקצרי תוחלת החיים הכי שכיחים בעולם. מלבד באברי הנשימה הסיגריה פוגעת בלב, בכלי הדם ומעלה בעשרות אחוזים שכיחות של אירועים מוחיים ולבביים. העישון גורם גם לטרשת עורקים בכל הגוף, לסרטנים בחלל הפה, בגרון, בקיבה, בלבלב ובשלפוחית השתן. מי שמעשן סיגריות צריך לקחת בחשבון שהוא גורם לעצמו נזק בלתי הפיך ומעלה סיכונים לשנים קדימה".

מה בנוגע למי שמעשנים סיגריות בודדות ביום?

"עישון של סיגריות בודדות ביום למשך שנים מסוכן יותר מעישון כבד לתקופה קצרה"

מה בקשר למי שמעשנים כמה סיגריות בשבוע?

"ברגע שיש רוטינה – זה כבר לא טוב. זה גם פתח להגדלת כמות בתקופת משבר למשל".

למה יש אנשים מעשנים ויש אנשים שלא?

"מחקרים מראים שיש אנשים שבכלליות יותר רגישים להתמכרויות, מבחינה חברתית וגם גנטית. בסטטוס סוציו-אקונומי נמוך ובעתות משבר – הסיגריות יספקו תחושת בריחה שקרית מהמציאות. גם אנשים עם בעיות נפשיות מעשנים יותר מאנשים בריאים בנפשם".

יש חברות בישראל שיותר מעשנות?

"לפי הרבה מחקרים בחברה הערבית מעשנים יותר, בעיקר גברים אבל לא רק. באזור המרכז מעשנים פחות מאשר בפריפריה כפועל יוצא של מודעות לבריאות".

יש הבדל בין סוגי סיגריות אלקטרוניות?

"יש חברות שטוענות שבסיגריה שלהם אין טבק, לא בטוח שזה בכלל נכון. כשמדברים על סיגריה אלקטרונית מתבצע תהליך של בעירה. נכנס עשן לריאות וברור שזה גורם נזק לריאות. היו כמה סיפורים בארץ ובעולם של צעירים שהגיעו לאשפוז ואף מוות בגלל עישון של סיגריה אלקטרונית. מבחינתי אין סיגריה אלקטרונית שהיא בסדר. מי שבוחר להכניס עשן לריאות – מסתכן במחלות קשות כמו סרטן ובפגיעה בריאותית". 

אז לא תופתע שיגלו שסיגריה אלקטרונית מסכנת חיים?

"ברור שיש פגיעה קשה ואת זה יודעים כבר היום, עדיין לא יודעים עד כמה, ברור שזה יתגלה בשנים הבאות".

יש מי שטוענים שסיגריה אלקטרונית עוזרת לגמילה?

"יש גישה כזאת, בעיקר באירופה, שטוענת שסיגריה אלקטרונית היא גשר לגמילה. זה מתאים רק למי שבתהליך גמילה ובליווי מסודר"

עישון בהריון?

"מעלה את השכיחות להפלות ולנזק לעובר". 

מה בנוגע לילדים שההורים שלהם מעשנים?

"הוכח שהורים שמעשנים בסמוך לילדים מעלים אצלם את הסיכוי לזיהומים ריאתיים, לנזקי ריאה כרוניים ולאסתמה. הפגיעה בריאות מעישון פסיבי אצל ילדים יכולה להיות מאוד חמורה, כולל כל המחלות שיכולות להגיע עם זה".

ואם ההורה מעשן במרפסת?

"השאלה כמה מהעשן נכנס פנימה, אפשר לשלוט בזה? לא בטוח"

הורה מעשן מעלה שכיחות לבן מעשן?

"כן. סיכוי גבוה יותר".

לסיכום

"מי שמעשן – גורם לעצמו נזק מתמשך וקשה. אבל אף פעם לא מאוחר מדי להפסיק, והיום יש דרכים יעילות שמאפשרות לכל מי שרוצה – להצליח בגמילה".