לא על המטוש לבדו!
בשנה האחרונה עם פרוץ מגפת הקורונה נחשפנו למושגים חדשים: בדיקת PCR ובהמשך גם למונח בדיקה סרולוגית. מהן הבדיקות הללו ואיך הן קשורות לתחלואה ולהחלמה מקורונה?
ד"ר תמי הלפרין, מנהלת מעבדה במרכז הרפואי תל-אביב, בי"ח איכילוב, ד"ר חנוך גולדשמידט, מנהל אגף המעבדות
בדיקת PCR,
(Quantitative polymerase chain reaction), המוכרת יותר כבדיקת מטוש, היא בדיקה לאבחון קורונה והיא מסייעת לגלות את המבנה הגנטי של נגיף ה-SARS-CoV-2. תשובה חיובית מהווה אינדיקציה לכך שהנבדק הוא נשא של הנגיף ונחשב לחולה מאומת בקורונה, גם אם לא הופיעו תסמינים. בדיקת PCR יכולה לאבחן הידבקות בקורונה מספר ימים לאחר החשיפה לחולה מאומת, כלומר בזמן הדגירה של הנגיף ובתקופה של הופעת התסמינים ולכן היא מבוצעת בשלבים הראשונים של המחלה. כדי לבדוק נוכחות החומר הגנטי של נגיף הקורונה בגוף, נלקחת דגימה מרירית האף ומרירית הלוע באמצעות מטוש – מקלון שבקצהו צמר גפן.
בדיקה סרולוגית מיועדת לגילוי נוגדנים בדם, דהיינו התגובה החיסונית של הגוף לנגיף שפלש לתאי הגוף. הנוגדנים הן מולקולות חלבוניות הנוצרות ע"י תאי B של מערכת החיסון.
במקרה של בדיקה סרולוגית לקורונה מטרתה היא לגלות בדם נוגדנים לנגיף הקורונה. לאחר הדבקות בנגיף, בימים הראשונים נוצרים שני סוגי נוגדנים מסוג IgG ונוגדני IgM. לאחר ההחלמה, חלק מתאי ה- B שאומנו ע"י מערכת החיסון לייצר נוגדני IgG כנגד הנגיף, נשארים בגוף למשך חודשים ובחלק מהמחלות הזיהומיות אף למשך שנים. באופן זה הם מגינים על הגוף מפני הידבקות בנגיף. לאחר הידבקות בקורונה, הימצאות נוגדנים בדם מהווה עדות להידבקות ומאפשרת לקבוע האם אדם נחשב למחלים מקורונה. במקרה זה בהתאם לתוצאת הבדיקה הנבדק יכול לקבל תעודת מחלים המקנה לו הטבות דומות לאלו של מתחסנים, בין השאר פטור מבידוד וכניסה למכוני כושר, בתי מלון ואירועים.
ניתן לבדוק את התגובה חיסונית כנגד שני חלבונים: חלבון הספייק Spike)) S וכנגד חלבון N (Nucleocapside) של הנגיף.
מהו ההבדל בין מחוסנים למחלימים?
החיסונים כנגד נגיף הקורונה של חברות התרופות פייזר ומודרנה מעוררים את הגוף לפתח נוגדנים כנגד חלבון ה- Sבלבד. לכן, מי שחוסן יפתח נוגדנים לחלבון זה בלבד ואילו מחלים מקורונה יפתח נוגדנים משני הסוגים.
פענוח בדיקות סרולוגיות לקורונה?
תוצאה חיובית משמעה שהגוף פיתח נוגדנים כנגד נגיף ה-SARS-CoV-2 . תוצאה שלילית מעידה שלא נמצאו נוגדנים לנגיף, יחד עם זאת אינה שוללת חשיפה לנגיף בעבר. ההסבר לכך הוא שלעיתים הנוגדנים נעלמים עם הזמן ובחלק מהמקרים כלל לא נוצרים. במקרים אלה לא ניתן להגדיר את הנבדק כמחלים מקורונה.
באיזה שלב מומלץ לבצע בדיקה סרולוגית לקורונה?
כשבועיים לאחר ההדבקה, צפויים להימצא נוגדנים בדמו של אדם שחלה והחלים.