הרובוט המנתח שיציל לכם את שנת הלילה
הכירו את הרובוט שמבצע ניתוחים בלשון – ומחזיר לאנשים את היכולת לישון בלי הפרעות. כך הוא עובד
דום נשימה בשינה לא גורם רק לנחירות, אלא ממש מסוכן לבריאות שלכם.
הכירו את הרובוט שמבצע ניתוחים בלשון – ומחזיר לאנשים את היכולת לישון בלי הפרעות. כך הוא עובד
ראיון עם ד"ר אייל רוזנצוייג, מומחה אף אוזן גרון מהמרכז הרפואי איכילוב
רבים מאיתנו מקבלים פידבק קשוח מבנות ובני זוגנו – על הרעש הנורא שאנחנו משמיעים בנחירות במהלך השינה. עם כמה שזה יכול להיות מביך, ולפעמים מקשה על החיים במיטה משותפת – מדובר בתופעה שיכולה להיות גם מסוכנת ממש.
חלק גדול מהנוחרות והנוחרים סובלים מתופעה שנקראת דום נשימה בשינה (OSA). וכן, זה חמור כמו שזה נשמע. אז מה זה אומר, והאם יש מה לעשות בכלל? ביקשנו מד"ר אייל רוזנצוויג, מומחה אף אוזן גרון מהמרכז הרפואי איכילוב, לענות לנו על כמה שאלות.
"דום נשימה בשינה הוא מצב שבו הנשימה נעצרת וחוזרת לסירוגין במהלך השינה", מסביר ד"ר רוזנצוויג. "זה לא רק מציק, אלא גם מסוכן. הבעיה יכולה לגרום לעייפות כרונית, פגיעה באיכות החיים, ואף לבעיות בריאותיות קשות כמו מחלות לב וכלי דם. הפסקת נשימה תוך כדי שינה גורמת ליקיצה של הנוחר או הנוחרת, משבשת את איכות השינה ומונעת הגעה לשלב ה"איכותי" (שנת ה-REM) במהלכו מתבצעים תהליכים חשובים לתחזוקת הגוף ולשמירת בריאותו הפיזית והמנטלית.
"כמו כן, דום נשימתי מעלה את הסיכון להתפתחות של בעיות מטבוליות - בגלל חוסר השינה שגורם לשיבוש בייצור ההורמונים הקשורים לרעב ושובע. גורם נוסף שעלול להיות מושפע מההפרעה הוא גם מצבו הנפשי של המטופל: בעקבות היקיצה התכופה בלילה עלולות להתפתח הפרעות כמו חרדה ודיכאון, שמובילים לפגיעה בחיים האישיים ובתפקוד המעגלים החברתיים".
מה ניתן לעשות?
"כיום הפתרונות הנפוצים לטיפול בבעיה כוללים שימוש במכשיר CPAP, המספק לחץ אוויר מתמשך דרך מסכה על הפנים. למרות יעילותו, רבים מהמטופלים מתקשים להתרגל אליו. "כ-70 אחוזים מהמטופלים לא מסתדרים עם המכשירים האלו", מציין ד"ר רוזנצוויג. בנוסף, קיימים התקנים דנטליים וטיפולים משלימים כמו ירידה במשקל, אך אלו אינם מתאימים לכל אחד, ולא תמיד משפרים את המצב בצורה מספקת.
"במקרים אלו יש צורך בפתרון כירורגי לטיפול בהפרעה. בכ-40% מהמקרים ההפרעה נובעת ממבנה או תפקוד הלשון ובעיקר מהגדלת יתר של בסיס הלשון. במשך שנים רבות הטיפול הכירורגי נחשב למורכב במיוחד בגלל הקושי בגישה לאזור זה והסיכון לפגיעה בעצבי הלשון ובכלי הדם.
כאן נכנסת לתמונה הטכנולוגיה הרובוטית, שמציעה פתרון חדשני ומדויק יותר לבעיה. הכירו את "דה וינצ'י", מערכת כירורגית מתקדמת המאפשרת למנתחים לבצע ניתוחים מורכבים בעזרת זרועות רובוטיות רגישות ומצלמה תלת-ממדית מתקדמת. "דה וינצ'י מאפשר לנו לראות את אזור הניתוח בצורה מאוד מדויקת ולעבוד בצורה בטוחה ומדויקת", מסביר ד"ר רוזנצוויג.
"השימושים ברובוט המשוכלל הם מגוונים, וחולשים על נתח רחב של פעולות כירורגיות – מכריתת רחם, דרך הסרת ערמונית וגידולים שונים ועד פרוצדורות לבביות שונות – וכמובן בתחום האף אוזן גרון. כיום פרוסות ברחבי העולם כ-4,300 יחידות של הרובוט, כשמרביתן בארה"ב ובאירופה. על פי כתבי עת מתחום הרפואה, עד כה התבצעו לא פחות מ-14 מיליון פרוצדורות כירורגיות בעזרת הרובוט המשוכלל.
כשבאים לטפל בדום נשימה, הפעולה הניתוחית כוללת הסרה של רקמות עודפות באזור בסיס הלשון – שגורמות לחסימה בדרכי הנשימה. ד"ר רוזנצוויג מסביר: "אנחנו נכנסים לדופן האחורי של הלשון, ומסירים שכבה מהאזור הזה מבלי לפגוע בתנועת הלשון או בפונקציות חיוניות כמו דיבור ובליעה".
"הפרוצדורה הזו מתבצעת בחדר ניתוח בהרדמה. "אנחנו מבצעים הדמיה עם CT או MRI כדי לבדוק את מבנה בית הבליעה, וכך יודעים בדיוק באיזה נקודות להתערב", מסביר ד"ר רוזנצוויג.
"ההליך הניתוחי עצמו נמשך כ-40 דקות עד שעה, ולאחריו המטופל נשאר בהשגחה למשך מספר ימים. "ההחלמה היא בדרך כלל מהירה יותר מאשר בניתוחים המסורתיים. כאבים אחרי הניתוח הם תופעה שכיחה, אבל אנחנו פיתחנו פרוטוקול טיפול יעיל בכאב," אומר ד"ר רוזנצוויג. המטופל משתחרר לאחר כ-4-5 ימים, ולאחר מכן ממשיך לנוח בבית למשך כשבועיים נוספים"
מה היתרון של השימוש ברובוט?
ד"ר רוזנצוויג: "הרובוט מאפשר לבצע את הניתוח בצורה פחות פולשנית, עם פחות סיכון לסיבוכים ועם החלמה מהירה יותר. המערכת שלו מצוידת במצלמה שמאפשרת לנו לראות את האזור בצורה מיטבית ולעבוד עם כלי ניתוח מתקדמים מאוד. הוא מאפשר דיוק מרבי בהסרת הרקמה, תוך הימנעות מפגיעה בכלי דם חשובים או ברקמות אחרות".
"לאחר הניתוח, רוב המטופלים מדווחים על שיפור משמעותי באיכות השינה ובאיכות החיים בכלל. "הטכנולוגיה של הרובוט היא כלי חשוב בשיפור איכות השינה, ובהפחתת הסיכון למחלות נוספות", מסכם ד"ר רוזנצוויג. "למטופלים שלנו ניתנת אפשרות ליהנות משינה טובה יותר, מחיים בריאים יותר וסיכון מופחת בהתפתחות מחלות שונות הקשורות לתופעה".