נמנעים מתרדמת חורף
החורף בעיצומו וכל מה שמגיע איתו - הקור והגשם, הימים הקצרים עם מיעוט של שעות אור, שפעת עונתית ושאר נגיפי חורף. זהו גם החורף השני בו מגפת הקורונה שוב מרימה את ראשה בעיקר בשל זן האומיקרון והנה יש לנו מתכון 'מוצלח' להיכנס ל'תרדמת חורף'. כל אלה גורמים לכך שרבים חווים בחורף ירידה בתפקוד היומיומי- פחות פעילויות חברתיות, פחות ספורט ופחות אינטראקציות חברתיות ולמעשה יוצאים מהבית רק אם חייבים. הירידה בפעילות, בעיקר בגיל השלישי עלולה להוביל לירידה משמעותית בתפקוד היומיומי וגם לשינויים במצב הרוח. ככפי שמוזכר בראיון עם ד"ר אורן טנא, 6% יחוו מצב של 'דיכאון חורף'.
דיכאון חורף עלול להתבטא בתסמינים כגון:שינה יתרה, שינוים בתיאבון (במיוחד תשוקה למזונות עתירי פחמימות), עלייה במשקל, ירידה בריכוז ובעניין, עייפות ואנרגיה נמוכה, חוסר הנאה ופגיעה בערך העצמי.
גם עבור אלו אשר אינם סובלים מדיכאון חורף, החורף יכול להשפיע בצורה ניכרת על התפקוד, דרך צמצום יציאה מהבית, הימנעות ממפגשים חברתיים, ירידה בפעילות הגופנית, מצב רוח עגמומי ועוד. הוסיפו לכך את המגבלות הצפויות בשל וריאנט האומיקרון והנה סיבה נוספת להישאר בבית. יש להזכיר גם את כל אותם אנשים שנדבקו בקורונה ועדיין סובלים מתסמיני פוסט קורונה שכוללים בין השאר תפקוד ירוד וחלקם עדיין שוהים בבית וממשיכים בטיפול ומעקב.
מה הקשר בין קורונה, ריפוי בעיסוק ועיסוקים יומיומיים?
וירוס הקורונה כידוע זו מחלה רב-מערכתית שיכולה לגרום לפגיעה מתמשכת במערכת הנשימה, הלב, השריר והעצבים. הנתונים המצטברים מעידים על כך שאצל חלק מהחולים, התסמינים עלולים להימשך חודשים ארוכים ולהגביל את יכולתם של המחלימים לחזור לתפקוד מלא. לתופעה קוראים Long COVID (ובעברית קוביד מתמשך) והיא יכולה להופיע אצל כל מי שחלה בלי קשר לחומרת המחלה. גם אנשים שמצבם היה קל וגם אנשים שהיו א-סימפטומטיים.
קוביד מתמשך מקשה מאוד על התפקוד בבית, בעבודה ובלימודים. התסמינים העיקריים המתוארים הם תשישות ועייפות כרונית, קשיי שינה, שינויים בקוגניציה בדגש על קשב וזיכרון, כאבי שרירים וקשיים מוטוריים.
כיצד תסמינים אלו באים ליידי ביטוי בפעילויות היומיומיות שלנו?
- מבחינה פיזית: כאבי שרירים וקשיי נשימה משפיעים ישירות על הסיבולת וכך כל המטלות היומיומיות הבסיסיות כמו לבוש או רחצה - שלא לדבר על טיפול בילדים, ותחזוקת הבית – הופכות למטלות קשות, עד בלתי אפשריות.
- מבחינה קוגניטיבית: הקושי להתרכז ולנהל את הזמן גורם לאנשים לשמוט ולוותר על מטלות ועיסוקים: מצמצמים או מוותרים על מעגלים חברתיים, מתקשים למלא את דרישות התפקיד ובעיקר מתארים סוג של "ערפל מוחי" המשפיע על יכולתם לנהל שיחה ברצף ולזכור את פרטיה, להבין הוראות ולשמור על קשב לאורך זמן כפי שהיו רגילים טרם המחלה.
- מבחינה רגשית: נוכח הפער הגדול בין העובדה שהאנשים הוגדרו כ"מחלימים" לבין העובדה שהם לא מצליחים לחזור לתפקוד מלא, מתחילים להתעורר קשיים רגשיים המלווים בדיכאון, בחרדה, בבושה ובעיקר אכזבה לא רק מעצמם אלא גם מסביבתם הקרובה שלא מבינים על מה הם מתלוננים – שהרי הם נראים בסדר גמור!
כיצד ריפוי בעיסוק מסייע לאתגרים שצפים ועולים?
הטיפול בריפוי בעיסוק מכוון לסייע לאנשים לחיות את חייהם באופן מיטבי ועצמאי ככל הניתן ולהשתתף בפעילויות משמעותיות עבורם עם ולמרות אתגרי התפקוד של מחלתם, לרבות הטיפול באנשים המתמודדים עם קוביד ממושך. במסגרת הטיפול, נעזרים בשיטות אימון, תרגול, והטמעה המכוונות להפחית את השפעת הסימפטומים, להשיג את המיומנויות הדרושות לביצוע משימות יומיום, למצוא ולהתאים דרכים חלופיות לביצוען, ולהקנות אסטרטגיות חשיבה וטכניקות התמודדות. הניסיון הנצבר בטיפול עם אנשים המתמודדים עם קוביד ממושך מלמד כי קיימת יעילות גבוהה לטיפולים, גם אם מדובר בסדרת טיפולים קצרה. ולכן , למרות החורף והקור אנא אל תוותרו על הטיפול . אפשר גם באופן עצמאי לתרגל בבית.
כיצד ניתן להפחית ירידה בתפקוד?
להלן ההמלצות של צוות ריפוי בעיסוק במערך הפסיכאטרי של ביה"ח איכילוב למנוע ירידה בתפקוד במהלך חודשי החורף. ההמלצות מתאימות לכולם ובעיקר לכל מי שיאן לו סדר יום קבוע או למי שמתמודד עם מחלות כרוניות, כולל תסמיני פוסט קורונה:
- תכנון מקדים תכננו לכם לו"ז של מפגשים חברתיים ומשפחתיים כבר בתחילת השבוע כדי להפחית ימים ושעות של חוסר מעש.
- שמרו על שגרת יום פעילה ואקטיבית הכוללת סדר יום, אינטראקציות חברתיות, פעילויות פנאי ויציאה מהבית. שגרה זו יכולה להפחית את תחושות השעמום, בדידות וחוסר הטעם.
- המשיכו לבצע פעילות גופנית גם כאשר קר וחשוך. פעילות גופנית עוזרת גם בהפגת מתח וגם בשחרור אנדורפינים "הורמוני האושר" הטבעיים. יש פתרון לימים חשוכים וקרים - אינספור סרטוני פעילות גופנית ביוטיוב, בסלון הבית בזמן שנוח לכם.
- שמרו על מערכות תמיכה חברתיות - מערכות תמיכה הן מרכיב ליבה לשמירה על אורח חיים בריא בעונת החורף אשר עבור רבים גורמת לבדידות.
- היחשפו לאור שמש - יציאה החוצה בימים שמשיים והכנסת אור השמש לבית תעלה את רמות הסרוטונין בגוף, תמריץ אתכם ותעזור לאזן את מצב הרוח. בנוסף, אור השמש מסייע לספיגת ויטמין D החיוני כל כך בעיקר לאחר גיל 50. אם אתם עירניים יהיה לכם קל יותר לשמור על רצון לעשייה ותפקוד.
- תרגלו מיינדפולנס. מדיטציה הוכחה כמשפרת מצב רוח. ניתן להסתפק בתרגול קצר של 10 דקות כל יומיים. ישנן אפליקציות תרגולים שהכנו עבורכם באתר BEWELL וכן ובערוץ- youtube כדי לעזור לבצע מיינדפולנס.
- הקפידו על שינה טובה ועקבית - שינה איכותית עוזרת לשמור על הנפש והגוף. כדאי להימנע מחשיפה למסכים בסמוך לכניסה למיטה משום שהאור הכחול הנפלט מהמסכים עשוי לפגוע בהורמון המלטונין האחראי על הישנוניות. בנוסף לכך שינה היא דרך טובה לאפס את התודעה.
- שמרו את התפקוד המנטלי - כמו הגוף, גם המח חייב אימון על מנת למנוע או לפחות לעכב ירידה קוגניטיבית בגיל המבוגר. הקפידו להכניס ללו"ז היומי פעילויות כגון: קריאה, תשבצים, שחמט ומשחקי קלפים. אנחנו הכנו עבורכם לאורך השנה מגוון אתגרים קוגניטיביים לאימון המוח – הקליקו כאן ואתגרו את עצמכם.
- בצעו עיסוקים המנעימים את הזמן - בישול או אפייה יכולים להוות פעילות מהנה המספקת גם תוצרים טעימים. כל עיסוק או פעילות אשר מנעימים את הזמן מומלצים על מנת לנצל את המיטב מהשהות בתוך הבית.