מאיכילוב יוצאת הבשורה לקהילה הגאה
הבשורה לקהילה הגאה
לא מעט זכויות השיגה אוכלוסיית הלהט"ב בישראל בעשור האחרון, הרבה בזכות חשיפה תקשורתית של פעילים בקהילה, השתלבות ידוענים להט"בים בתוכניות בפריים טיים ופעילות ברשתות החברתיות. המודעות והפתיחות מסייעת ליותר צעירים ולצעירות בתהליך היציאה מהארון מול בני המשפחה והחברה. אמנם עדיין בעיקר בתל-אביב והסביבה חברי הקהילה חשים חופשיים ומצליחים לנהל חיים זוגיים ומשפחתיים, יחד עם זאת ההישגים של הקהילה הגאה משמעותיים ביותר. היום כבר לכולנו בני משפחה או חברים שיצאו מהארון. כמעט בכל גן ילדים וכיתה בבית ספר באזור המרכז יש ילדים לזוגות חד מיניים או להורים חברי הקהילה שבחרו במסלול של הורות משותפת. יחד עם זאת הפתיחות הגוברת והסובלנות עדיין לא ניכרים בכל תחומי החיים ומחקרים מצביעים על כך שחברי קהילת הלהט"ב פחות מגיעים לקבלת שירותים רפואיים, בשל החשש מיחס מפלה וזלזול.
האם אוכלוסיית הלהט"ב זקוקה לשירותי רפואה ייעודיים?
"רבים מחברי הקהילה הגאה ובפרט הומוסקסואלים, מאמצים אורח חיים שמאופיין בריבוי פרטנרים מיניים, מסיבות סקס וסמים ויחסין מין לא מוגנים. מכאן שהם מתמודדים עם מצבים רפואיים נוספים, שכיחים יותר בקרב גייז - הדבקות ב-HIV, התמכרות לסמים, מחלות מין, שינוי מגדר ועוד. נוסף על כך, רבים מגיעים לקבלת טיפול רפואי רק במצבי קיצון רפואיים" מסביר ד"ר רועי צוקר, בין היוזמים של תת-התמחות חדשה המתמקדת ברפואת הלהט"ב ושאותה סיים לאחרונה בבית החולים Mount Sinai שבניו יורק. לדבריו, "על הרפואה כיום נמצאת במגמה של רפואה מותאמת ולכן גם עבור קהילת הלהט"ב יש להתאים את הטיפול הרפואי לבעיות רפואיות ייחודיות ולצרכים היחודיים. תת-ההתמחות ברפואת הלהט"ב כוללת בהתאם עבודה במרפאה למטופלי HIV (איידס), מרפאות למחלות מין, טיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי בצמתים שונים בחיים, הכשרות טיפול בהתמכרויות, רפואה גריאטריה ורפואת ילדים להט"בית וכן צפייה בניתוחים לשינוי מגדר ומעקב אחר המטופלים".
איכילוב נושא הדגל בישראל של רפואת הלהט"ב
עם סיום ההתמחות בארה"ב חזר ד"ר צוקר לביה"ח איכילוב שעודד אותו לצאת להתמחות. ד"ר רועי צוקר שבעצמו פעיל בקהילת הלהט"ב גאה לקדם את התחום בישראל ושמח על ההזדמנות שניתנה לו ע"י מנכ"ל בית החולים, פרופ' רוני גמזו לנהל את תחום רפואת הלהט"ב. התכניות של ד"ר צוקר הן רבות במסגרת ביה"ח איכילוב ובקהילה. כביה"ח העיקרי בארץ שמעניק שירותים רפואיים לחברי קהילת הלהט"ב, בשל ריכוזם במרכז, ד"ר צוקר שואף לשפר את השירותים הרפואיים המותאמים עבורם ובתמיכת הנהלת בית החולים, מתוכנן קידום הרפואה הלהט"בית לפי תת-קבוצות: מתבגרים, קשישים, משפחות גאות, להעלות את המודעות להתמכרויות, להגביר שימוש בשירותים של רפואה מונעת על מנת למנוע תחלואה כללית ועוד. "המטרה שלנו היא לא רק לעודד חברי קהילה לדאוג לבריאותם, אלא לחלוק את הידע בתחום עם רופאי משפחה בקהילה, על מנת שיוכלו לספק מענה הולם למטופל גיי שמגיע אליהם. לדוגמה יש עדיין רופאי משפחה רבים שאינם מודעים לכך שכיום יש תרופה שיכולה למנוע בכ- 90% הידבקות באיידס ויש בדיקות מומלצות באפן רוטיני. אני רוצה שגם הורים לבני נוער להט"בי יהיו מודעים יותר לצרכים הרפואיים שלהם ויעודדו אותם לקבל טיפול כשצריך. יש לנו עוד המון עבודה אבל אנחנו נחושים להוביל לשינוי. אני מקווה שהבשורה שיוצאת עכשיו מאיכילוב תוביל לכך שבעתיד הקרוב עוד בתי חולים יאמצו את רפואת הלהט"ב.
למידע נוסף ניתן לפנות אלינו באמצעות דוא"ל: sarahbe@tlvmc.go.il או בטלפון: 03-6977896.