דברים חשובים שכדאי לכם לדעת על הקשר בין אהבה לבריאות
כששני אנשים נפגשים, ויש להם ניצוצות בעיניים ופרפרים בבטן – יהיו כאלה שיקראו לזה "אהבה", בעוד אחרים ידברו על הכימיה שמתהווה בין השניים. גם אלה וגם אלה צודקים. כי מאחורי כפות הידיים הדביקות, הקיבה המתהפכת והלב הפועם בחוזקה, פועלת שרשרת תגובות של מולקולות כימיות, שמניעה את התהליך – במוח ובגוף כאחד. לקראת יום האהבה, beWell בכתבה על הקשר ההדוק והנפלא בין אהבה ובריאות.
שלושת שלבי האהבה
- מתחילים בתשוקה סוערת – עם לחיים בוערות, פעימות לב מואצות וכפות ידיים דביקות
- מתקדמים לשלב המשיכה – עדיין סוער אבל פחות
- ומתמקמים בשלב הקשר – שבו אנחנו כבר מרגישים משוחררים ורגועים בנוכחות בן או בת הזוג שלנו (או שאנחנו קמים ובורחים, כמו רבים שכולנו מכירים)...
רגעים מתוקים של שכרון חושים
ד"ר יעקב שחם, מנהל היחידה לטיפול-נמרץ לב, המערך הקרדיולוגי, ומנהל קבוצת בריאות, כולסטרול ויתר שומנים בדם של beWell, מסביר שהכל מתחיל במולקולה אחת קטנה הנקראת פנילאתילאמין (PEA) - אמפטמין טבעי בעל השפעה מעוררת על מערכת העצבים (שנמצא גם בשוקולד). רמה גבוהה של הסם המעורר הזה במוח, גורמת לתחושה של התרוממות רוח ושכרון חושים, שנותנת לנו בדיוק את האנרגיות שצריך בשלב ההתאהבות.
שני "שחקנים" נמרצים אחרים שמשחקים תפקיד חשוב בשלב ההתאהבות, הם:
- דופמין - מוליך עצבי שמופעל גם על-ידי סמים, כמו קוקאין וניקוטין, ומייצר תחושת הנאה
- נוראדרנלין - קרוב משפחה של האדרנלין המוכר, שתורם לשיפור מצב הרוח ולמניעת דיכאון.
שני המוליכים העצביים הללו גורמים למתאהבים להזעה, לדפיקות לב מואצות, וגם לעלייה בלחץ הדם.
חושבים מהלב ולא מהראש
בשלב המשיכה, מצטרף אל הדופמין והנוראדרנלין "שחקן" השלישי שמשתחרר בשלב הזה במוח, והוא הסרוטונין - ששולט בלמידה, בשינה ובמצב רוח, ובעודף - עלול לגרום לדיכאון או לאי שפיות זמנית.
הסרוטונין אחראי לתחושה שבטלנובלות נוהגים לכנות אותה "האהבה שאחרי ההתאהבות". מבחינתכם, זה השלב שיגידו עליכם שאתם "חושבים מהלב ולא מהראש"... ובינינו, מי שיגיד את זה - לא טועה בגדול...
מתבססים ביחד
בשלב השלישי של האהבה, הוא שלב הקשר, עוברים בני הזוג למערכת יחסים מבוססת שלווה, רוגע וביטחון. חוקרים סבורים כי למחויבות החדשה והרגועה הזאת אחראים שני הורמונים, המשתחררים על-ידי מערכת העצבים: אוקסיטוצין ו-וזופרסין (Vasopressin).
ד"ר שחם מסביר:
- האוקסיטוצין הוא הורמון שמשתחרר על-ידי בלוטת ההיפותלמוס במהלך הלידה ועוזר לבסס את הקשר בין האם לילד. הוא גם משתחרר גם אצל שני המינים במהלך האורגזמה, וסבורים כי הוא מסייע להתקשרות כאשר עוסקים במעשה אהבה אינטימי. על פי תיאוריה זו, ככל שבני-הזוג עושים יותר סקס, כך הולך הקשר ביניהם ומעמיק
- הווזופרסין הוא המקבילה הגברית של האוקסיטוצין, וגם לו יש תפקיד מכריע בשלב המחויבות. הנה, למשל, במחקר שבדק נברני ערבות אמריקניים, שמו קבוצת נברנים בתולים בכלוב עם גורי נברנים של אבא אחר. הנברנים בקבוצת הביקורת, שלא קיבלו וזופרסין, התעלמו מהגורים, ואילו אלה שקיבלו את ההורמון, התייחסו לגורים בקרבה וגוננו עליהם. בניסוי אחר, נברנים שקיבלו וזופרסין, נקשרו אפילו לנקבות מעוקרות, בעוד שאצל נברנים שקיבלו תרופה שדיכאה את השפעת הווזופרסין, הקשר עם בנות-זוגם התדרדר, לאחר שאיבדו את מסירותם ונכשלו בהגנה עליהן.
איזו מן שלווה ולא עושים שום דבר
בסופו של דבר, כעבור 18 חודשים עד 4 שנים מהפרפר הראשון בבטן, מגיע ירח הדבש לסיומו. הגוף כבר התרגל לסמי האהבה המעוררים, ולהט התשוקה הרומנטית מצטנן לקשר מתמשך ובר קיימא. גם התהליך הזה מגובה בחומרים כימיים שנוצרים במוח ובגוף.
אלה הם האנדורפינים - סמי ההרגעה הטבעיים של הגוף. האנדורפינים הם חומרים הדומים במבנם לאופיום, והשפעתם פועלת להרגיע את סערת הרגשות הראשונית של הקשר, ומנחילה לבני-הזוג תחושת יציבות, שקט נפשי וקשר עמוק.
אז מה הקשר בין אהבה ובריאות?
לדברי ד"ר שחם, מחקרים שונים מצביעים באופן מובהק על קשר ישיר בין אהבה לבין שיפור במדדים שונים של איכות חיים ובריאות.
באחד המחקרים השתתפו 300 מתנדבים, שחוברו למכשיר שמדד את לחץ הדם שלהם במשך 24 שעות. המחקר מצא, כי למתנדבים שהיו נשואים באושר, היה לחץ דם נמוך יותר מאשר לרווקים. חשוב להדגיש כי המדד הנחשב לא היה דווקא עצם הנישואים, אלא איכותם. כלומר, משתתפים נשואים שהגדירו את נישואיהם כלא מאושרים – הראו לחץ דם גבוה יותר משתי הקבוצות האחרות.
מחקר אחר הראה כי גברים נשואים או הנמצאים במערכות יחסים רציניות, פונים לקבלת סיוע רפואי לאחר התקף לב חצי שעה מוקדם יותר מגברים שאינם נשואים.
בשורה התחתונה, מסתבר כי אנשים הנשואים באושר או נמצאים בזוגיות טובה:
- מבקרים פחות אצל הרופא
- סובלים פחות מדיכאון, יתר לחץ דם, מתח, חרדה וכאב
- צורכים פחות סמים ואלכוהול
- ונהנים ממערכת חיסונית משופרת ומחיים ארוכים יותר.
גם יחסי מין יפים לבריאות
מחקרים אחרים בדקו את הקשר בין בריאות טובה לקיום יחסי מין כמדד לקשר יציב ומתמשך. נמצא, כי בני זוג שעושים אהבה על בסיס קבוע:
- נהנים מחיים ארוכים יותר ומשינה טובה
- יש להם סיבולת לב-ריאה טובה יותר ופעילות משופרת של המערכת החיסונית ושל שריפת הקלוריות
- הם נהנים ממצב רוח טוב ומדימוי אישי חיובי, ושמרים על מראה צעיר
- הם סובלים פחות מכאב וממצבי לחץ ודחק
- וניתן להצביע אצלם על ירידה בשכיחות סרטן הערמונית (אצל גברים) ובהיארעות סרטן השד (אצל הנשים).
אם תעירו ואם תעוררו את האהבה עד שתחפץ
עדיין לא מאוהבים? טרם מצאתם את האחת או את האחד? אולי בעתיד ניתן יהיה "להשרות אהבה". ד"ר שחם: "מחקרים מצאו שנטילת דופאמין ממקור חיצוני מסוגלת לעורר תחושות רומנטיות המסייעות לתחושת האהבה. מחקר, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת היוקרתי Nature, מצא שמתן אוקסיטוצין לאף באמצעות תרסיס - הגביר את תחושת האמון בקרב בני אדם וחידד את רגישותם כלפי רגשות האחר".