צום, כאבי ראש, וטיפים לעבור את הצום בשלום
צום יום הכיפורים הוא אחד מהצומות הארוכים. 25 שעות ללא מזון ומשקה, מה שמהווה אתגר לרובנו ולכן חשוב להכין לקראתו את הגוף וגם את הנפש. מחקרים שונים הראו שצום של 24 שעות יכול לגרום לתחושת אופוריה בשל הצטברות חומצה המורכבת מאצטון וחומצה בטא-הידרוקסיבוטירית במוח. התחושה מזכירה את התרוממות הרוח שנקשרת לשתיית אלכוהול. מצד שני, היא מביאה עימה במקרים רבים לתחושה שיותר דומה להאנג- אובר שאחרי שתיית אלכוהול, כאב ראש עמום שמתגבר ככל שהצום נמשך.
"כ-40% מהצמים שסובלים מכאבי ראש באופן כללי יחוו התקפים של כאבי ראש גם במהלך הצום", אומר ד"ר אמנון מוסק, סגן מנהל המחלקה לנוירולוגיה במרכז הרפואי ת"א. "בניגוד למה שניתן אולי היה לצפות, כאב הראש אינו נובע ממחסור בנוזלים ומהפסקת שתייה", אומר ד"ר מוסק, שחקר את התופעה לצד פרופ' עמוס קורצ'ין, לשעבר מנהל המחלקה הנוירולוגית. השניים העבירו שאלונים לקבוצות שונות באוכלוסיה, לפני יום-הכיפורים ומיד לאחריו, בניסיון להתחקות אחר פעולותיהם במהלך הצום. גורמים שלא נמצאו קשורים להופעת כאבי הראש הם כמות צריכת קפה או ניקוטין (בקרב מעשנים), עודף בשינה (תופעה נפוצה במהלך יום-הכיפורים) או צריכה של מזונות מסוימים במהלך הסעודה המפסקת שלפני הצום.
המנגנון הפיזיולוגי שעומד בבסיס הקשר שבין צום לבין הופעת כאב הראש עדיין לא ברור לחלוטין, אבל ככל הנראה קשור למערכת המטבולית של חילוף החומרים בגוף: העדר מזון ונוזלים מעביר את הגוף לצריכת אנרגיה ממקורות עצמיים, כמו שומן ורקמות שריר. "בעקבות המחקר שנערך אצלנו במרכז הרפואי ת"א, נערך מחקר המשך - בסעודיה שבחן את התופעה גם בקרב מוסלמים הצמים במהלך חודש הרמאדן, והגיע לתוצאות דומות", אומר ד"ר מוסק.
השונות בין אדם לאדם גבוהה לא רק בחומרת כאב הראש, אלא גם בעיתוי הופעתו: כאב הראש עלול להופיע כבר שעתיים לאחר תחילת הצום, או לקראת סופו – ולפעמים אפילו לאחר הארוחה לשבירת הצום. "מה שמעניין זה שההקלה לא באה מייד עם האכילה, אלא זמן מה לאחר מכן, עובדה המחזקת את התיאוריה שהמערכת המטבולית קשורה לתופעה", מסביר ד"ר מוסק.
מה ניתן לעשות על מנת להימנע מכאב הראש מהלך הצום?
לדברי ד"ר מוסק, נטילה של כדור אספירין לאחר הסעודה המפסקת עשויה לעמעם את הכאב, כמובן אם אין התוויית נגד רפואית. בכל אופן, רצוי להתייעץ עם רופא המשפחה בנושא.
איך מתכוננים לצום?
מה שכן אפשר להציע זו רשימת טיפים של ד״ר רונית ענבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי ת"א, לקראת הארוחה המפסקת:
- אכלו ארוחה מבושלת המכילה בשר, עוף או דגים ועשירה בפחמימות מורכבות (פסטה, אורז, מרק קטניות). פחמימות אלה מאטות את התרוקנות הקיבה ומסייעות לתחושת שובע ממושכת יותר.
- מומלץ לצמצם את צריכת המלח כיוון שעלול להשפיע על תחושת הצמא במהלך הצום.
- צריכה מופרזת של מתוקים ושתייה ממותקת עלולה לגרום לסחרחורת ולנפילת סוכר כעבור מספר שעות, ורצוי להימנע מכך.
- בשעות שלקראת הסעודה המפסקת רצוי לשתות 8-10 כוסות נוזלים ללא סוכר.
עם סיום הצום מומלץ לחזור במתינות לאכילה רגילה. מומלץ לפתוח בפרוסת עוגה יבשה, כריך בתוספת שתייה מרובה ובהמשך לארוחה העיקרית
בברכת צום קל, וגמר חתימה טובה!