המדריך המקוצר לאנמיה
ראיון עם ד"ר מור לוי, המטולוגית בכירה. מטפלת במחלות דם שפירות, אנמיה, הפרעות בספירות דם וקרישה.
מה היא בכלל אנמיה?
"אנמיה היא מצב שבו יש ירידה במספר כדוריות הדם האדומות. מאבחנים אותה באמצעות בדיקת ההמוגלובין בדם - החלבון שנושא את החמצן ונמצא בתוך הכדוריות האדומות".
מה זה אומר מבחינת ערכים בבדיקות הדם?
"מסתכלים בבדיקות הדם על כמה ממדים: ראשית על ערך ההמוגלובין שצריך להיות מעל 12 לנשים ו-13 או 13 וחצי לגברים, זהו הכלל אבל יש יוצאים מהכלל שנפרט עליהם בהמשך. מדד נוסף נקרא המטוקריט, HTC, שמייצג את אחוז תאי הדם האדומים והוא מותאם לשיעור המוגלובין ויש אינדקסים נוספים של גודל הכדוריות, ריכוז ההמוגלובין בכדוריות ועוד"
מה הגורם לאנמיה?
"יש הרבה גורמים לאנמיה: יש אנמיה מולדת שמגיעה על רקע גנטי, יש אנמיה שנגרמת בגלל חוסרים תזונתיים כמו ברזל, חומצה פולית או ויטמין B12. קיימת אנמיה שנרכשת על רקע של מחלות כרוניות כמו אי ספיקת כליות, מחלות מעי וכבד ומחלות ראומטולוגיות ויש גם אנמניה המוליטית – מצב של הרס הכדוריות על רקע מולד או בגלל מחלות אוטואימוניות, ולפעמים יש בעיה של ייצור כדוריות במוח העצם".
מהי האנמיה הכי שכיחה אצל אנשים בריאים?
"אצל אנשים צעירים ובריאים אנמיה מחוסר מברזל היא השכיחה ביותר. הסיבה יכולה להיות בשל שינויים בתזונה כמו מעבר לצמחונות, נשים בגיל הפוריות שסובלות מדימומי מחזור כבדים, הריון וכד'. אצל מבוגרים יותר אנמיה יכולה להיגרם גם מחוסרים תזונתיים או מירידה בספיגת הברזל. בנוסף כשיש חסר בברזל שאינו מוסבר יש לשלול דימומים במערכת העיכול – לכן תמיד נשקול לשלוח לבדיקת קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה".
עד כמה חמור לא לטפל במצב של המוגלובין נמוך?
"זה תלוי. יש אנשים עם אנמיה כרונית שמרגישים טוב ולא נדרשים לטיפול, יש מצב שנקרא טלסמיה – המוגלובין נמוך מולד שחיים איתו במקרים רבים ללא טיפול. במקרים בהם יש ירידה מהירה או משמעותית בהמוגלובין לרוב נראה תסמינים של אנמיה. בכל מקרה חובה לעשות בירור"
מה מרגישים כשהמוגלובין יורד?
"כאבי ראש, סחרחורות, ירידה בריכוז, קושי בביצוע מאמצים פיזיים, תחושת עילפון או דופק מהיר. בנוסף יכולים להיות תסמינים הקשורים בגורם לאנמיה - למשל בחסר ברזל שינויים בציפורניים ובעור, נשירת שיער וכד'. כשיש חוסר B12 ייתכנו הפרעות בזיכרון ובתחושה ועוד".
מתי צריכה להידלק נורה אדומה?
"כאשר ההמוגלובין יורד באופן מהיר, בערכים של המוגלובין מתחת ל-7, או אצל חולי לב כאשר המוגלובין מתחת 8 – בדרך כלל נדרש טיפול מהיר ומיידי וכן בירור רפואי".
מהו הטיפול באנמיה?
"הטיפול תלוי בגורם. במידה ויש חוסר תזונתי הטיפול הוא על ידי מתן תוספים כמו B12, ברזל, חומצה פולית וכד'. כשמדובר במחלה כמו המוליזה ניתן טיפול מדכא חיסון ואצל חולים שהמקור הבעיה שלהם הוא מח עצם ניתן תרופות לעידוד ייצור הדם, כימותרפיה ובמקרים יותר נדירים - השתלת מח עצם".
תרופות להגברת ברזל גורמות לעצירות?
"יש תלונות כאלה, אבל ניתן כיום לנהל תסמיני עצירות עם תכשירים חדשים וטובים שקיימים בכל בית מרקחת. צריך גם להקפיד ליטול אותם בצורה נכונה – להימנע מלקחת אותם עם קפה, תה או מוצרי חלב שמפריעים לספיגה ולהוסיף ויטמין C שעוזר לספיגה. אם לא נצליח לשפר את הערכים, או אצל מטופלים שפיתחו אי סבילות לתכשירי ברזל בבליעה - לפעמים נציע מתן ברזל בווריד, בעירוי".
כמה זמן מחזיק טיפול בווריד?
"תלוי בגורם. אם המחסור היה אובדן ברזל נקודתי, טיפול אחד של עירוי יכול לספק. במקרים של אבדן ברזל כרוני לפעמים ניתן עירויים חוזרים".
עד כמה תזונה מעלה את הברזל?
"אם המקור של החוסר בברזל הוא תזונה אז תזונה בהחלט יכולה לשפר את המצב. יש הרבה מאכלים מהצומח שעשירים בברזל – כמו ירקות ירוקים, סלק, קטניות ואגוזים ומהחי – בשר, הודו, ביצים ודגים. אבל אם המקור לא קשור לתזונה, תזונה לא תשפר את המצב – רק טיפול במקור".
מי מגיע אלייך?
"מגיעים לבירור אחרי שרופא.ת המשפחה מצאו בבדיקות שגרתיות ירידה בהמוגלובין, לאחר אשפוזים, או בגלל תסמינים של אנמיה. לפעמים מגיעים להתייעצות כי ניסו תכשירים שונים וההמוגלובין לא עלה".
טוב להגיע אלייך עם בדיקות דם מסודרות?
"הכי טוב להגיע עם בדיקות דם מלאות ועדכניות כדי שנוכל עם המידע הזה להתקדם לאבחון ובדיקות יותר מעמיקות".
איזה בדיקות את מציעה?
"ישנן בדיקות דם שניתן לעשות גם בקהילה, בקופת חולים – הבסיס הוא בדיקה לחסרים תזונתיים, תפקודי כליות, כבד ותפקודי תריס ושלילת המוליזה. אם לא מצאנו סיבה בבדיקות הדם ואם אנחנו חושדים במחלה של מח עצם – יתכן ונשלח לבדיקת מח עצם שעושים רק בבית חולים".
עד כמה אנמיה משבשת את החיים?
"אנמיה בהחלט יכולה להשפיע על התפקוד הבסיסי של האנשים בגלל אנרגיה נמוכה, קושי בתפקוד, עייפות, חלשה ונשירת שיער".
האם מגיעים אלייך הרבה צמחונים וטבעוניים?
"לא במיוחד. אנשים היום יודעים לנהל את התזונה שלהם בצורה טובה ויש מודעות להוספת תוספים".
אנמיה אצל קשישים נפוצה?
"בעשור השביעי והלאה לחיים אנמיה הופכת להיות יותר שכיחה. לפעמים קל מאוד לטפל ולפעמים יש שכיחות של מחלות מח העצם כמו תסמונת מיאלודיספלסטית – הזדקנות של מח העצם שגורמת לשינוים גנטיים במח העצם וייצור תאי הדם נפגע מה שגורם לירידה בספירות הדם. רצוי כדאי לעשות בירור במקרה הזה. לפעמים ניתן זריקות של עידוד ייצור הדם שיכול לשפר את המצב, . הטיפול לעיתים יכול להינתן גם ללא כל בירור פולשני כך שכדאי להיבדק".
למה הגוף סופג פחות ברזל עם הגיל?
"יש ירידה בספיגה, ירידה בתזונה, נטייה לדימומים במערכת העיכול, וגם יותר מחלות כרוניות שפוגעות בספיגת אבות מזון או בייצור תאי הדם".
מה זה עודף דם?
"לפעמים המוגלובין יכול להיות גבוה מהנורמה (ערכים מעל 16.5 בגברים או 16 בנשים), גם אלה מצבים שדורשים בירור הם יכולים לנבוע בגלל חוסר של חמצן ברקמות כמו אצל מעשנים, מחלות לב וראיה כרוניות – הגוף דורש פיצוי והטיפול הוא במחלת הבסיס והפסקת עישון. בנוסף יש גם מצבים של עודף דם בגל שינוי גנטי שקורה בתאים וזאת מחלה שנקראית פוליציטמיה ורה – מחלה שדורשת טיפול בגלל סיכון לקרישיות וממאירות דם".
כל כמה זמן את מציעה לעשות בדיקות דם?
"אחת לחצי שנה או שנה, בהתאם למצב".