תכירו את טד
ראיון עם ד"ר יונית מרקוס, רופאה בכירה במכון האנדוקריני, אחראית המרפאה לגרייבס אופתלמופתי
כ-40% ממי שסובלים ממחלת גרייבס - פעילות יתר של בלוטת התריס - עלולים לסבול גם ממעורבות עינית של המחלה הנקראת TED (Thyroid Eye Disease). מדובר בדלקת שנגרמת מנוגדנים שתוקפים את העיניים ועלולים לגרום לאודם בעין, יובש, נפיחות או כאב, בלט עיני ועד לסכנה ממשית לראייה.
מהו שיעור חולי הגרייבס שיסבלו גם מבעיות קשות בעיניים?
"בערך ל-5% תהיה מחלה עינית קשה. 0.5% מחולי הגרייבס יחוו מחלה מסכנת ראייה. הרוב יתמודדו עם בעיית עיניים כמו נפיחות ואודם סביב העיניים שתשתפר עצמונית בתוך כמה שנים".
מה הקשר בין העיניים לבלוטת התריס?
"יש הורמון בשם TSH (THYROIS STIMULATING HORMONE) שמבקר את בלוטת התריס והוא מופרש מבלוטת יותרת המוח (היפופיזה). ישנו נוגדן הנקרא TSI (THYROIS STIMULATING AB) שנקשר לרצפטור של TSH. נוגדן זה מתחבר לתאי רקמת החיבור מאחורי העין, להם יש קולטנים (רצפטורים) ל-TSH RECEPTOR. חיבור זה משפעל את התאי רקמת החיבור וגורם לשגשוג שלהם, ולדלקת מקומית. בנוסף, בחלק מהמקרים יש מעורבות של שרירי העיניים אשר מתנפחים מהסננה של תאי דלקת, חומצה היאלרונית הגורמות להם להיות לא גמישים ויכולה בהמשך לגרום לפזילה".
איך מגלים את מחלת העיניים?
"זאת מחלה מאוד מפוספסת. אנשים קמים בבוקר עם עיניים דומעות, גרד ונפיחות סביב העיניים ובמקרים רבים הם יאובחנו עם אלרגיה/דלקת ויראלית כי התסמינים דומים".
רופאי העיניים לא מכירים את המחלה?
"לא תמיד המחלה מזוהה. במקרים רבים מגיעים לרופא העיניים כשאין עדיין אבחנה של מחלת גרייבס ואז החולים האלה עלולים להתפספס ולקבל אבחנה שגויה של אלרגיה ואו דלקת".
מה גורם הפספוס הזה?
"לאיחור באבחנה, מה שגורם לטיפול שלנו להיות פחות יעיל".
מה קורה לראייה?
"הראייה יכולה להיות מטושטשת או כפולה כי השרירים לא זזים בתיאום. קשה להסתכל למעלה וקשה להזיז את גלגל העיניים".
אבל גם במקרה הזה ההיגיון אומר לגשת לרופא עיניים ולא לאנדוקרינולוג?
"נכון. וטוב שכך כי רופא העיניים יכול לאבחן ירידה בראייה שאולי נגרמת בגלל לחץ על עצב הראייה. המקרה החמור ביותר של המחלה הזאת יכול לגרום לעיוורון".
איזה סיבוכים יש שמסכנים ראייה?
"כתוצאה מהמחלה שרירי העפעפיים לפעמים נמשכים לאחור, ישנו בלט עין (מדחיקה של גלגל העין החוצה) - הקרנית חשופה יותר. חשיפה הזאת גורמת ליובש (גם עקב מעורבות של שק הדמעות) וזה גורם לייצור של כיבים (פצעים) בעין שצריך לטפל בהם בדחיפות ובנוסף, מעורבות של עצב הראייה".
ראית מקרים שפוספסו?
"כן, פעמים רבות. לעיתים עקב איחור באבחנה של מחלת גרייבס. ולעיתים אנחנו מגלים אנשים שיש להם את מחלת העיניים אך ה-TSH שלהם תקין, זאת אומרת שלא פיתחו את הסיבוך של מחלת בלוטת התריס, אלא רק את הסיבוך העיני או שבכלל יש להם תת-פעילות של בלוטת התריס. אלה מקרים מאוד מטעים שיכולים לגרום לאבחון מוטעה של מחלת העיניים".
איך בודקים את מחלת העיניים?
"הבדיקה היא קלינית דבר ראשון (לפי המראה והתסמינים) אנחנו נעזרים גם בבדיקת TSI - זהו הנוגדן שגורם למחלה ומתחבר לקולטנים ברקמת החיבור מאחורי גלגל העין . זאת בדיקת דם די חדשה אצלנו, כרגע במימון פרטי אך בעלות לא גבוהה".
למה העיניים נראות לפעמים בולטות?
"הבלט העיני הוא מנגנון הגנה של העין. כדי להוריד את הלחץ בארובת העין (ועל עצב הראייה) שנגרם משגשוג תאי השומן ורקמת החיבור - העין נדחקת החוצה ונראית בולטת. זהו מראה שמאוד מפריע מבחינה אסתטית".
זה יותר שכיח אצל מעשנים?
"כן. מעשנים מפתחים יותר את המחלה העינית וגם מגיבים פחות טוב לטיפול. הדבר החשוב ביותר למי שיש מחלת עיניים של גרייבס הוא להפסיק לעשן".
לפני ניתוח:
אחרי ניתוח:
מהו המסלול שהמטופל עובר?
"אם אני מאבחנת מחלת גרייבס וחשד למחלת עיניים – קודם כל נאזן את תפקוד הבלוטה במקרים קלים נוסיף גם סלניום כאנטי אוקסידנט, תוסף מזון שעוזר.
מקרים סבוכים יותר מטופלים על ידי צוות רב-מקצועי מתחומי: נוירואופטלמולוגיה – רופאי עיניים שמתמחים בטיפול בעצבי הראייה וגם אוקולופלסטיקה – פלסטיקאים מומחים בארובת העיניים. אם יש כיבים בקרנית או מעורבות של עצב הראייה נפנה את המטופלים לניתוח דחוף באמצעותו ישברו את קירות ארובות העין, יצמצמו את רקמת השומן העודפת ויחזירו את גלגל העין פנימה. אם ישנה פזילה ישנו צוות שיודע לתקנה כירורגית על ידי שינוי במנח השרירים. כך נוכל לשקם את מראה העיניים ותפקודן.
כל החולים יעברו הערכה נוירואופטלמולוגית לבחינת תקינות העצב – כיצד הוא מגיב לאור ולצבעים, הערכת מראה הדיסקה, תעשה בדיקת שדות הראייה, חדות הראייה והלחץ התוך-עיני וכן הדמיית העצב וארובות העיניים".
מה הטיפול המוצע?
"קודם כל נרגיע את הדלקת באמצעות תרופות או טיפולים שונים. כצוות נחליט מהו הטיפול המתאים. ברגע שהדלקת נרגעת נוכל להציע ניתוח".
זאת מחלה של הגיל המבוגר? של נשים בלבד?
"בהחלט לא. יש צעירים ומבוגרים (בעיקר סביבות גיל 50), גברים ונשים. המחלה נפוצה יותר אצל נשים (ארבע נשים על כל גבר אחד חולה), אך ביטוי המחלה קשה יותר בגברים".
מצליחים להחזיר את העין למצב הקודם?
"המצב האסתטי משתפר בהרבה, אך עדיין עלולות להיות מעט תחושות לא נעימות בעין וכדאי להיות מודעים לזה".