נחיתה "רקה"
מאת: פרופ' אורי אלקיים, מומחית לרפואה פנימית וראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי.
נתחיל בהצגת המקרה: ר.ק , בת 66, ללא מחלות רקע מיוחדות, הגיעה אלינו (למכון הראומטולוגי) כשהיא סובלת מכאבי ראש באזור העורף והרקה, מזה כ-5 חודשים. בנוסף לכאבי הראש, היא דיווחה על הרגשה כללית רעה, עייפות ניכרת וירידה של כ-5 ק"ג במשקל. בשל מיקום הכאבים בעורף, הופנתה ר.ק. למרפאת כאב במחשבה שמקור הכאבים נמצא בצוואר. היא קיבלה טיפול מקומי לע"ש צווארי, אך ללא הטבה. בבדיקה הגופנית היא נראתה סובלת ונצפתה רגישות קלה מעל העורקים הטמפורלים. בדיקות המעבדה (שקיעת דם ו-CRP מוחשים) גילו אנמיה ועלייה בטסיות כביטוי לתהליך דלקתי.
השילוב של כאבי הראש, התמונה הסיסטמית ועלייה במדדי הדלקת העלה את האפשרות של דלקת בעורק הרקה. ביופסיה של העורק הטמפורלי אישרה את האבחנה והדמיית כלי הדם הגדולים של בית החזה אישרה שמדובר בדלקת בכלי הדם הגדולים. מיד לאחר האבחנה, המטופלת התחילה טיפול בסטרואידים ובתוך ימים ספורים מתחילת הטיפול, דיווחה על שיפור דרמטי במצבה. לראשונה מזה חצי שנה של סבל וחוסר תפקדו - כל כאביה נעלמו! היום, כ-3 שנים מיום האבחנה, המטופלת אינה תחת טיפול טיפול וחשה בטוב.
מהי דלקת של עורק הרקה?
דלקת של עורק הרקה Temporal Arteritis Giant Cell Arteritis - GCA היא מחלה דלקתית ורב-מערכתית של כלי דם (וסקוליטיס), הפוגעת בכלי דם גדולים של הראש (עורקים קרניאליים), עורקי הצוואר ובית החזה. הדלקת גורמת להיצרות או לחסימה של כלי הדם וכתוצאה מכך להפרעה בזרימת הדם.
מה גורם להתפרצות המחלה?
מדובר במחלה דלקתית הנגרמת כאשר תאי המערכת החיסונית תוקפים את דופן כלי הדם, כולל את העורקים התוך והחוץ מוחיים. אחד העורקים בעל השכיחות הגבוהה ביותר להיפגע הוא עורק הרקה - ומכאן, נגזר שמה של המחלה. ההנחה היא כי קיים שילוב של גורמים לפיתוח המחלה, כגון: תורשה, גיל החולה ויתכן שגם חשיפה לנגיף כלשהו הגורם לתהליך הדלקתי. פעמים רבות, דלקת של עורק הרקה מזוהה עם פולימיאלגיה ראומטיקה - מחלה דלקתית, השכיחה גם היא בגילאי 50 ומעלה ומתאפיינת בכאבים במפרקים של חגורת הכתפיים וירכיים.
מהם התסמינים?
התסמינים המוקדמים של GCA:
- עייפות
- אובדן תיאבון
- חום
תסמינים הקשורים ישירות לדלקת בעורק הרקה:
- כאבי ראש, לעיתים חמורים
- רגישות בקרקפת מעל לעורקי הרקה
- אזור עורקי רקה מעובה ורגיש למגע
- אובדן ראייה זמני או קבוע (מעין וילון המכסה את העין)
- כאבים בשרירי הלסתות בזמן לעיסה
- ראייה כפולה
- סחרחורות או בעיות של יציבה וקואורדינציה
כיצד מאבחנים דלקת של עורק הרקה?
מעורבות של העורקים הקרניאליים עלולה להוביל לאובדן ראייה בלתי הפיך ועל כן, כאשר עולה חשד ל-GCA , לאבחון מהיר ישנה חשיבות רבה לסיכויי ההחלמה. הבדיקות המאששות חשד למחלה:
- בדיקות דם של סמנים דלקתיים כגון CRP יכולות להעיד על קיום דלקת אבל לא ספציפיות לאבחון המחלה
- בדיקה במישוש הבוחנת האם עורק הרקה (העורק הטמפורלי) מעובה ורגיש למגע בשל הדלקת. כמו כן, תיתכן ירידה בדופק של העורק.
- בדיקת אולטרה סאונד.
- ביופסיה של עורקי הרקה.
במכון הראומטולוגי באיכילוב - המרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי, ישנו מסלול מהיר -Fast track GCA clinic, לבדיקה ולאבחון דלקת עורק הרקה. הביקור במרפאה לאבחון מהיר של דלקת עורק הרקה GCA כולל:
- הערכת רופא מומחה בראומטולוגיה
- בדיקת אולטרה סאונד של העורקים הטמפורליים והעורקים האקסילריים
- תיאום ביופסיה, במידת הצורך, והמלצות טיפוליות
מהו הטיפול בדלקת של עור הרקה?
הטיפול התרופתי כולל מתן קורטיקוסטרואידים במינון גבוה, למספר ימים, במטרה להפחית את הדלקת והתסמינים. בדרך כלל ניתן פרדניזון במינון גבוה, עם ירידה הדרגתית במינון לאורך השנה הראשונה. בשנים האחרונות, התווספו טיפולים נוספים, כמו טיפולים ביולוגיים, העשויים להפחית משמעותית את צריכת הסטרואידים.
לתיאום תור מהיר (עד 48 שעות מהפנייה) במרפאה לאבחון מהיר של GCA, ניתן לפנות במייל לכתובת: fastrack-gca@tlvmc.gov.il
יש צורך בטופס 17 למכון הראומטולוגי.
ביקשתם טופס 17 מקופת החולים והקופה סירבה לאשר? מחלקת פניות הציבור של איכילוב מסייעת למטופלים לקבל טופסי התחייבות (טופס 17) בהתאם לזכאותם.