שבץ בעין? יש דבר כזה
הרגשתם שאיבדתם את הראייה בעין אחת? אולי מדובר בשבץ בעין. מה עושים? רצים למיון
"לא רבים יודעים, אבל כמו שיכול להתרחש שבץ במוח או בלב, כך יכול להתרחש גם שבץ בעין. מה זה אומר בעצם? על אותו עיקרון של חסימה בעורק שמספק דם למוח או ללב, כך יכולה להיות חסימה של עורק הרשתית המרכזי (CRAO) שמספק חמצן לרשתית. זהו מצב חירום רפואי שלרוב גורם לאיבוד ראייה משמעותי בעין אחת.
וככה זה קורה: ברגע בהיר אחד (או אולי חשוך) מאבדים את הראייה בעין אחת או בחצי שדה הראייה. למרבה הפליאה, חלק מהאנשים שזה קורה להם לא ממהרים להגיע לרופא. הם רואים מצוין בעין השנייה, הבריאה, ולכן הם ממתינים לתור מרוחק במרפאה, הולכים לאופטומטריסט ולוקחים את הזמן עד שהם מגיעים אלינו".
מה צריך לעשות במקרה כזה?
"להגיע דחוף למיון. בשעות הראשונות (עד 4.5 שעות) יש חלון זמן להצלת העין ויש טיפולים שיכולים לפתוח את הסתימה באמצעות מדללי דם שמטרתם להמיס את הקריש. מהניסיון שלנו, מי שהגיע תוך זמן קצר, באמת הצלחנו לשפר לו את הראייה כמעט לחלוטין".
ומי שהתעכב?
"לצערי אין מה לעשות. הוא איבד את הראייה בעין הזאת".
ממה זה נגרם?
"גורמי הסיכון של שבץ בעין הם אותם גורמי סיכון של שבץ לב ומוח - אורח חיים לא בריא, כולסטרול גבוה, השמנת יתר, סוכרת לא מאוזנת, יתר לחץ דם ועישון שגורמים לטרשת עורקים - רובד שומני המצטבר בדופן העורקים. במקרים נדירים יותר מחלה דלקתית, קרישיות יתר או מחלת לב יכולים להוביל לשבץ בעין".
מהם הסימפטומים?
"איבוד ראיה פתאומי בעין אחת. ממש נסגר הווילון ורואים חושך העין אחת. זה קורה פתאום ובלי כאב. מאבדים את הראייה בעין אחת או בחצי שדה ראייה - עליון או תחתון".
מהי שכיחות התופעה?
"שכיחות התופעה הינה כשניים עד שלושה מקרים ל-100,000 איש באוכלוסייה מעל גיל 50, כתלות בגורמי הסיכון שהזכרנו קודם".
איך את נחשפת למטופלים האלה?
"באיכילוב פיתחנו פרוטוקול כדי לתת מענה הכי מהיר למקרים האלה מרגע ההגעה למיון: בדיקה של רופא עיניים, בדיקת CT ראש ומתן טיפול על ידי צוות נוירולוגים בהובלה של ד"ר חן הלוי, מהל המחלקה לנוירולוגית-שבץ".
האם שבץ בעין יכול להעיד על שבץ במוח שבדרך?
"בהחלט. לפעמים שבץ בעין מגיע לפני שבץ במוח. לפעמים אנחנו עושים למטופלים האלה בדיקת CT ומגלים שאפילו עברו שבץ במוח בלי שידעו. לפעמים אנחנו מגלים מחלת לב שלא ידעו עליה, הפרעה במסתם או אחרת".
מה את רואה ברשתית כשאת בודקת אותה?
"אני רואה שהיא לבנה יותר ממה שהיא צריכה להיות כי היא לא מקבלת חמצן".
אילו בדיקות יבצעו למטופל?
"בדיקות כמו CT ראש, אקו לב, דופלר עורקי צוואר ואק"ג, בהתאם לגיל ויתר מחלות הרקע. לעיתים יש להשלים גם בירור קרישיות יתר, הולטר לב ועוד".
איך מטפלים?
"הטיפול הראשוני יהיה בהורדת הלחץ התוך עיני על ידי רופא עיניים. במקרים שמגיעים תוך זמן קצר למיון ניתן לתת טיפול שממיס את הקריש שחוסם את העורק. הטיפול ניתן על ידי הצוות הנוירולוגי במיון. בכל מקרה, הטיפול הראשוני יהיה טיפול במדללי דם (נוגדי טסיות) כאמצעי להורדת הסיכוי להיווצרות קרישים נוספים והורדת הסיכוי להופעת אירוע נוסף בעתיד הקרוב. טיפול נוסף יתבצע לכל גורם שיאותר בבדיקות, למשל, אם יימצא שיש הפרעות קצב כמו פרפור לב, יינתן טיפול לעצירת הפרפור וטיפול נוגד קרישה".