18 דברים שלא ידעתם על הדם שלכם

איזה סוג דם נחשב לג'וקר – כזה שמתאים לכולם, למה חשוב לתרום טסיות ומה המשמעות של הסימן פלוס או מינוס ליד סוג הדם

דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

ראיון עם ד"ר איליה קירז'נר, מנהל בנק הדם וד"ר חוה סגל-רז מנהלת מעבדת בנק הדם, בית החולים איכילוב.

 

 

 

  1. ממה מורכב דם? בפשטות ניתן לומר שדם מורכב מהחלק הנוזלי שהוא הפלזמה – זהו הנוזל הצהבהב שכולל גם מלחים, חלבונים וחומרים שונים ומחלק נוסף של תאים אדומים, תאים לבנים וטסיות דם.

 

  1. מה נותן את הצבע? הצבע האדום מתקבל מכדוריות הדם האדומות (תאים אדומים), שאר המרכיבים הם צהובים או חסרי צבע.

 

  1. איזה חלק הכי חשוב בדם? אין דבר כזה, הכל חשוב. לכל מרכיב יש את הפונקציה שלו.

 

  1. מהם סוגי הדם? הדם מבוסס על סוג דם A ו-B ויש גם סוג דם שנקרא AB. למי שאין את אחד הסוגים האלה – סוג הדם שלו יקרא O.

 

  1. מה קובע את סוג הדם? מבנים סוכריים שנמצאים על פני כדוריות הדם ויש להם ייחודיות שמבדילה ביניהם.

 

  1. מה המשמעות של המינוס או הפלוס ליד סוג הדם? כל סוגי הדם (A, B, AB, O) יכולים להיות בעליRh חיובי או Rh שלילי, והם יסומנו בפלוס (+) או במינוס (-) בהתאמה.  אין לזה משמעות מבחינת הבריאות ולבעלי Rh חיובי אין שום יתרון על פני בעלי Rh שלילי. יש לזה משמעות במתן דם, בעיקר לילדות ולנשים בגיל הפריון כיוון שמתן דם בעל Rh חיובי לבעלת Rh שלילי עשוי לגרום לבעיות בהריון.  בנוסף, יש להתייחס אליו כאשר מפתחים נוגדנים כנגדו.

 

  1. מהו סוג הדם הכי נפוץ בארץ? בכל העולם סוג הדם O+ הוא הכי נפוץ, בישראל דווקא A+, אם כי בהבדלים קטנים. בישראל: A+ 34%, O+ 32%, B+ 17%, AB 7%, כל השאר הם סוגי דם במינוס.

 

  1. איזה סוג דם הכי נדרש לבנק הדם? אנחנו צריכים את כל הסוגי הדם כי תמיד נרצה לתת לכל מטופל את סוג הדם התואם לו כדי לא ליצור בבדם המטופל תערובת של אוכלוסיות דם.

 

  1. הג'וקר. מכיוון שסוג דם O מתאים לכל סוגי הדם יש לו חשיבות במצבי חירום כשלא יודעים מהו סוג הדם של המטופל ואין זמן לבדוק.

 

  1. מה קורה אם נותנים סוג דם לא נכון? מתן סוג דם A למי שיש סוג B (וההיפך) וגם AB מסכן חיים. הסיבה קשורה לנוגדנים הטבעיים שיש לכל מי שיש לו סוג דם A לסוג B (וההיפך). הנוגדנים יתקפו את כדוריות הדם הזרות, אירוע בעל סבירות גבוהה למוות. הנוגדנים הורסים את הכדוריות האדומות בבת אחת ובכמות גדולה, ולכן זה מאוד מסוכן ועשוי לגרום למוות.

 

  1. למה צריך בנק דם בבית חולים? תפקידו של בנק הדם לספק מוצרי דם שונים למטופלי בית החולים במחלקות השונות.

 

  1. מה עושים בבנק הדם? לבנק הדם מגיעות דגימות דם של מטופלי בית החולים שזקוקים או יש סיכוי שיזדקקו למוצרי דם במהלך שהותם. בבנק הדם מאבחנים את סוג הדם של המטופלים. מעבר לקבוצות הדם הראשיות (A,B,O,AB) קיימות קבוצות דם משניות . כשמטופל נחשף למנת דם הוא עשוי לפתח נוגדנים ולכן בבנק הדם בנוסף לבדיקת סוג הדם מתבצעת בדיקת  סקר נוגדניםים. בהתאם לתוצאות שמתקבלות , מתאימים לכל מטופל  מנת דם.

 

  1. כל דקה יוצאת פה מנת דם. אנחנו ממש am:pm - עובדים בבנק הדם סביב השעון 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. בנק הדם פעיל בלי הפסקה.

 

  1. מה זה טסיות ולמה יש מחסור בהן? טסיות הן אחד ממרכיבי הדם שמשתתפים בתהליך של קרישת דם. כשתורמים מנת דם אנחנו מפיקים ממנה בין השאר גם מנת טסיות אחת. אבל מה הבעיה? כדי לקבל מנה טיפולית נצטרך 5 מנות כאלה, זה כבר מסביר כמה קשה להשיג טסיות. מלבד זאת, טסיות לא נשמרות הרבה זמן – אי אפשר לקרר אותן כמו כדוריות דם אדומות והן נשמרות רק 5 ימים מרגע התרומה.

 

  1. מי צריך טסיות? בעיקר חולי מחלות דם – חולים המטו-אונקולוגיים וחולים אחרי השתלות מח עצם שמקבלים טיפול כימותרפי. עקב טיפולים אלה פעילות מח העצם נפגעת ובין היתר נפגעת יכולת ייצור הטסיות ורמתן בדם יורדת. חולים אלה הם הצרכנים העיקריים של הטסיות. אם יש דימום או חתך בגוף הטסיות מגיעות ראשונות לעצור את הדימום. אם שיעור הטסיות נמוך יכולים להיות דימומים אפילו ספונטניים בגוף. מלבדם חולים עם דימומים, חולי טראומה, יולדות לפעמים אחרי דימומים מאסיביים ומטופלים בניתוחים שונים גם הם צרכנים של טסיות. מנת דם רגילה לא מספיקה – נדרשות פה גם טסיות. לכן מנה טיפולית של טסיות היא מוצר שנמצא בחסר בבנק הדם. 

 

  1. מה הבעיה עם תרומת טסיות? אין מספיק מודעות לנושא ולחשיבותו ועד כמה הן יכולות לעזור ולהציל חיים. מנת טסיות  שקולה לזהב מבחינת בנק הדם (זה אגב גם הצבע של המנה). מי שמוכן לתרום יש לתאם תור ולבוא. אורך התהליך הוא כשעה. התהליך לא כואב ולא גורם לשום בעייה בריאותית (אפשר לראות סדרה בטלפון, קפה וכריך עלינו). בממוצע תורמים שתי מנות טיפולית (שווה ערך ל-10 מנות בודדות שיוצאות בתרומת דם רגילה וגם מתקבל מוצר איכותי יותר!). טסיות דם אפשר לתרום כל חודש. על הדרך ניתן לתרום דם ופלזמה.

 

  1. מי לא יכול לתרום טסיות? בעיקר מי שנוטלים תרופות אנטי דלקתיות, מי שיש לו מחלת חום, מי שטייל לאחרונה באוזרים טרופיים, מי שעבר ניתוח או טיפול שיניים נרחב או מי עשה קעקוע או פירסינג בחודשים האחרונים. סה"כ אנשים בריאים. לפני התרומה יש למלא שאלון שבו נבדוק את התאמתכם לתרומה.

 

  1. איך אפשר לעזור? מוזמנים להגיע לתרום טסיות אצלנו בבנק הדם של בית חולים איכילוב, לקביעת תור לחצו כאן >