הבלוטה שלך מאוזנת?
ראיון עם ד"ר מריאנה ירון, אחראית השירות לאבחון ותפקוד כלי הדם, המכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזים ויתר לחץ דם ואחראית המרפאה המשולבת למחלות אנדוקריניות בהריון, ביה"ח ליס ליולדות ונשים
אישה המתכננת הריון ויש לה הפרעה מוכרת בתפקוד בלוטת התריס צריכה להגיע לאיזון טרם הכניסה להריון. ההיריון עצמו מהווה מבחן מאמץ לבלוטת התריס, ולכן חשוב להיות מוכנים ומאוזנים. בערך עד אמצע ההיריון העובר מקבל את ההורמונים מהאם דרך השיליה, וההשלכות של חוסר איזון בבלוטת התריס עלולות להיות משמעותיות הן לאם והן לעובר.
אין סיבה להילחץ, אך חשוב להיות מודעות, לעבור בדיקות ולבצע איזון אם יש צורך.
האנדוקרינולוגית ד"ר מריאנה ירון פוגשת מטופלות במרפאה משולבת להריון בסיכון בבית החולים ליס לנשים ויולדות באיכילוב. במרפאה פועל צוות רב-תחומי הכולל גניקולוגים, דיאטנים ואנשי סיעוד, ומטפל בנשים בהריון בסיכון עם הפרעות ידועות או חשד להפרעות בתפקוד בלוטת התריס, כמובן שמעבר למחלות נוספות שעלולות לסכן או מסכנות הריון או ילוד.
מה חשוב לדעת על בלוטת התריס בהיריון?
"בהיריון מתרחשים שינויים פיזיולוגיים-טבעיים בגוף. ובמקרה של בלוטת התריס, נפח הבלוטה גדל בכ-30% במהלך ההיריון. משמעות הדבר היא שבמצב של בלוטה חלשה יש צורך בהגברת התמיכה בה. אם מדובר בתת-פעילות של הבלוטה, הרי שבמהלך ההיריון יש עובר המתפתח שצורך הורמונים, ולכן יש להוסיף מינונים של הורמונים על מנת לשמור על איזון. במקרה כזה, נהוג להעלות את מינון התרופות מהשלב שבו אישה מגלה שהיא בהריון."
ומה קורה במקרה של יתר פעילות של הבלוטה?
"במקרים של יתר תריסיות, יש במקרים רבים צורך להוריד מינוני תרופות במהלך ההיריון במיוחד אם הסיבה ליתר התריסיות היא מחלה אוטו-אימוניות (מחלת גרייבס), כלומר גוף האישה מייצר באופן שגוי נוגדנים נגד עצמו, נגד היעדים בבלוטת התריס של האישה."
האם טיפול תרופתי במחלת גרייבס יכול לגרום למומים בעובר?
"תרופות המיועדות לטיפול במחלת גרייבס אכן עשויות להעלות את הסיכון למומים בעובר, אך מדובר בסיכון נמוך מאוד ונדיר. עם זאת, יש לזכור כי חוסר איזון בתפקוד הבלוטה יכול להיות מסוכן גם לאם וגם לעובר. במקרים אלו אנו מפנים נשים לבצע סקירות מערכות שמטרתן לבדוק את מצב בלוטת התריס של העובר ומקרים של מומים נדירים."
מי מגיע למרפאה המשולבת בבית החולים ליס?
"אל המרפאה מגיעות נשים עם אבחנה ידועה של תת פעילות או יתר פעילות בבלוטת התריס, נשים עם ממצאים של רמות הורמונליות גבוליות או לא ברורות, בעיקר רמת TSH שזה ההורמון המופרש מהמוח, והוא המדד הרגיש ביותר לאבחון הבעיה בהיריון".
האם יש תסמינים שונים של הפרעה בתפקוד של בלוטת התריס בהיריון?
"לא תמיד. נשים רבות מתלוננות על עייפות ותשישות, אך אלו יכולים להיות תסמינים הנגרמים מההיריון עצמו ולכן קשה להקיש מהם באופן ישיר. בבדיקת דם לעיתים נמצא TSH גבולי שמחשיד בבעיה. חשוב לציין שכל טרימסטר בהיריון מלווה בערכים תקינים שונים ממצב שאינו היריון. כך למשל, במהלך הטרימסטר הראשון צפויים ערכי TSH נמוכים יותר מאשר במצבים רגילים."
מה השכיחות של תת פעילות בבלוטת התריס בהיריון?
" כ-2.5% מהנשים בהריון סובלות מהתופעה, כלומר השכיחות די גבוהה."
מה קורה במצבים לא מאוזנים בהריון
"יתר פעילות של בלוטת התריס לא מאוזנת בהיריון מסכנת את האם והעובר. נתקלתי לאחרונה במטופלת שסירבה לקבל טיפול והגיעה אלינו עם יתר פעילות סוערת בתחילת הריון, עם דופק מהיר מאוד שיכול הוביל לאי-ספיקת לב, להפלה או לבעיה בהתפתחות העובר".
האם אפשר להגיע למצבים מסכני חיים?
"תת-פעילות ממושכת ולא מאוזנת בהחלט עשויה להוות סכנה. השנה התוודענו למקרה של אישה מבוגרת שנחטפה לעזה ונמנע ממנה טיפול תרופתי. היא חזרה לאחר 51 יום במצב קשה על סף מוות, בין היתר בגלל חוסר טיפול בבלוטת התריס.
בהריון, תת-פעילות במיוחד בטרימסטר הראשון, עלולה להשפיע על התפתחות קוגניטיבית של העובר ולכן קריטי לשמור על איזון מיטבי".
מה עושים במקרים גבוליים?
"עד ערך של 4 ב- TSH נהוג ומקובל בקהילת המומחים לא לטפל, אם כי יש לעקוב בקפדנות על ערכי התריס ולהשלים בדיקת נוגדנים ל-TPO, האנזים החשוב בייצור הורמוני התריס. אם הנוגדנים חיובים, החלטה לטפל היא מוקדמת בדרך כלל".
מה לגבי טיפולים לא קונבנציונליים?
"כבר נתקלנו במטופלות שהגיעו עם הורמונים של T4 ו-T3 של בקר או חזיר שרכשו בחו"ל או בדרכים לא חוקיות בטענה שמדובר בטיפול יותר נכון, יותר טבעי. במקרה כזה, אין לנו דרך לדעת באיזו מעבדה התבצע הייצור ומה אחוז החומר הפעיל. אנו מסבירים למטופלות את הסיכונים שבנטילת תרופות מסוג זה."
מה עשוי להשפיע על תוצאות המעבדה?
"לקיחת תוספי מזון, כגון ביוטין, עשויה להשפיע על תוצאות הבדיקות. בנוסף, נוגדנים טרופילים בגוף עשויים גם הם להשפיע על איכות הבדיקה."
מה תדירות הבדיקות בתת תריסיות בהריון?
"מומלץ לבצע בדיקות אחת לחודש באישה מטופלת תרופתית, כאשר היעד הוא לשמור על רמות TSH מתחת ל-2.5."
מה לגבי צריכת יוד בהריון?
"היום, כל אישה בהריון ובמהלך ההנקה מקבלת מולטי-ויטמינים בהמלצת משרד הבריאות, המכילים 250 מיקרוגרם ליום. זו הצריכה המומלצת להיריון. להנקה ההמלצה היא אף גבוהה יותר, 290 מיקרוגרם ביום. חוסר ביוד בהריון ובהנקה יכול לגרום לבעיית גדילה והתפתחות מוחית."
האם נבדקים תינוקות לאחר הלידה?
"מכיוון שתפקוד לקוי של בבלוטת התריס בילודים וילדים בגיל צעיר עלול להשפיע בצורה חמורה על התפתחות המוח והמערכת העצבים, מתבצעת בדיקת TSH במסגרת בדיקת סקר בילודים בימים הראשונים לאחר לידה.
כמו כן, אם היה לאמא יתר תריסיום עם נוגדנים TSI חיוביים (נוגדנים הגורמים ליתר תריסיות), גם הם נבדקים אצל התינוק. במרבית המקרים, לא תהיה בעיה, ומקרים של יתר תריסיות בילוד גם הם נדירים מאוד."