סרטן - חשיבות הגילוי המוקדם
מחלת הסרטן פוגעת מדי שנה ב-12,000,000 אנשים ברחבי העולם וממנה ימותו ע"פ הערכות כ-7,600,000 איש. מחלת זו ניתנת בחלקה למניעה ע"י הפסקת עישון, הפחתה בחשיפה לשמש, אימוץ אורח חיים בריא, הכולל: הרגלי תזונה נאותים, פעילות גופנית קבועה ועוד.
פרסומים בנושא הגילוי המוקדם:
- ממוגרפיה - בשנת 2010 פורסם מאמר המעיד על יעילות בדיקת הממוגרפיה כבדיקת סקירה לסרטן השד בגילאים שבין 40-49. ב-2011 פורסם מחקר גדול שבוצע בשוודיה, שהראה הבדלים בשיעורי תמותה מסרטן השד בין נשים שעברו ממוגרפיה בגילאים 40-49 בין השנים 1986 ל-2005, לבין נשים שלא בצעו בדיקת ממוגרפיה בשנים אלו. נצפתה ירידה של 26% בתמותה בין אלו שבצעו ממוגרפיה מול אלו שלא בצעו.
האגודה האמריקאית לסרטן ממליצה על ביצוע ממוגרפיה לנשים מעל גיל 40 הנמצאות בסיכון ממוצע, וכן בדיקת שד ע"י כירורג כל 3 שנים בגילאים 20-39, ופעם בשנה החל מגיל 40. יש לציין שתכנית הסקירה הלאומית בישראל מבצעת ממוגרפיה לנשים מעל גיל 50 ולנשים בסיכון ממוצע (ללא סיפור משפחתי). - סרטן הריאה - סרטן הריאה הינו הראשון בשכיחותו בתמותה מסרטן. הגורם העיקרי להיווצרותו הינו עישון סיגריות. מחקר שפורסם בנובמבר 2010 ב-(The National Lung Screening Trial (NLST האמריקאי, השווה בין שתי שיטות גילוי מוקדם: צילום חזה או CT במינון קרינתי נמוך. המחקר בוצע בקרב 53,000 מעשנים כבדים בהווה ובעבר, בגילאי 55 עד 74. תוצאות המחקר הראו ירידה של 20% בתמותה בקבוצה שנבדקה באמצעות CT במינון קרינתי נמוך. חשוב לציין, שעדיין אין המלצה רשמית לבדיקת CT ע"י מרבית האיגודים המדעיים וכן האגודה האמריקאית לסרטן.
- סרטן המעי הגס - סרטן זה ניתן לגילוי מוקדם באמצעות שתי בדיקות: האחת, בדיקת קולונוסקופיה המומלצת לאנשים בסיכון ממוצע (ללא סיפור משפחתי) מעל גיל 50 אחת לכל 5-10 שנים. הבדיקה השנייה, שמומלצת ע"י התכנית הלאומית היא בדיקת דם סמוי אחת לשנה לאדם מעל גיל 50.
מחקר גדול שבוצע באנגליה ונמשך 11 שנה, בדק 170,000 אנשים בגילאי 55-64 שהוזמנו לבדיקה חד פעמית של סיגמואידוסקופיה (בדיקה אנדוסקופית של החלק הסופי של המעי הגס), מצא ירידה של 23% בתחלואה בסרטן המעי הגס, ו - 31% בתמותה מהמחלה. - סרטן הערמונית - בשנת 2010 עודכנו ההמלצות של האגודה האמריקאית לסרטן ונקבע כי לגברים שלהם תוחלת חיים מעל 10 שנים ניתן לבצע בדיקה רקטלית ובדיקת PSA כבדיקות לגילוי מוקדם. גיל הסקירה המומלץ לגברים בסיכון ממוצע הוא 50, ולגברים בעלי רקע משפחתי, מוצעת הבדיקה בגילאים צעירים יותר: 40 או 45 בהתאם לרמת הסיכון.
מחקר גדול שפורסם ב-2010 ובדק במשך 14 שנה כ- 20,000 גברים בין הגילאים 50-74, הראה שבדיקת PSA אחת לשנתיים, הורידה את התמותה מסרטן הערמונית ב-44% (יחסית לקבוצת הביקורת). - סרטן רירית הרחם - על פי תוצאות מחקר שהתקיים בארה"ב פעילות גופנית בכלל וברמה בינונית, היוותה הגנה מפני סרטן רירית הרחם. המשתתפות שהמעיטו בפעילות גופנית נמצאו בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן זה. על פי מסקנת החוקרים, פעילות גופנית לאורך שנותיה הבוגרות של האישה עשויה לצמצם את הסיכון, במיוחד אשר קיימים גורמי סיכון נוספים. בארה"ב סוג זה של סרטן נמצא במקום הרביעי של סוגי הסרטן מהם סובלות נשים. על פי מחקרים שונים פעילות גופנית מצמצמת את הסיכון בשיעור של 20% עד 40%, בהתאם להיקף ולסוג הפעילות.
במחקר הנוכחי נשאלו למעלה מ- 470 נשים מאזור סן פרנסיסקו שאובחנו לאחרונה כסובלות מסרטן רירית הרחם, לגבי הרגלי הפעילות הגופנית שלהן לאורך חייהן. למעלה מ-440 נשים בריאות שימשו כקבוצת ביקורת. המונח "פעילות גופנית" כלל פעילות ספורטיבית בשעות הפנאי, תחבורה (הליכה או רכיבת אופניים, לעומת נסיעה ברכב או בתחבורה ציבורית), מטלות שגרתיות (לדוגמה גינון), ותעסוקה (עבודה פיזית לעומת עבודה בישיבה). המשתתפות נשאלו גם לגבי גורמי סיכון אחרים, כמו היסטוריה רפואית, שימוש בהורמונים והריונות, הרגלי תזונה, ועוד.
נמצא כי בקבוצת הנשים שהיתה פעילה גופנית הסיכון לסרטן היה נמוך משמעותית יחסית לקבוצה הכי פחות פעילה, ואף בקרב הקבוצה שהיתה פעילה גופנית בצורה בינונית, נצפתה ירידה משמעותית.
לדברי ד"ר חרל"פ-גת: מאמר זה מצטרף לשורת מאמרים המעידים כי אחת "התרופות" החשובות ביותר במניעת סרטן הינה הפעילות הגופנית.
יש לציין כי לגבי סוגי סרטן נוספים כמו סרטן השד והמעי הגס ישנן עדויות מוצקות לגבי האפקט של הפעילות הגופנית על ירידת התחלואה במחלות אלו. בשנת 2010 התפרסמו מספר מחקרים שביססו את הקשר גם לסרטן הרחם.
הקשר בין הפעילות הגופנית לסרטן הרחם יכול להיות מוסבר ע"י שינוי המשקל וכן רמות הורמוני המין (אסטרוגן) שלהם תרומה להיווצרות סרטן זה. ל"תרופה" כה פשוטה זו כמובן אפקטים לא רק במניעת סרטן אלא גם במניעת מחלות לב, סוכרת ועוד.
תרגום מקוצר, מקור:
Lifetime physical activity and risk of endometrial cancer; Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention 2010, 19: 1276-1283.