טיפול בכאב עמיד

כאב אונקולוגי

על מנת לתת מענה לחולים אונקולוגיים, שהכאב הוא המרכיב העיקרי בשגרת יומם ולא ניתן לשלוט בו באמצעים מקובלים, ואשר הם מתאימים מבחינת מצבם הפיזי לפרוצדורה פולשנית, בבית החולים שרותייעודי לטיפול בכאב אונקולוגי – מרפאת פליאציה נוירוכירורגית לחולים אונקולוגיים.
זהו שירות ייחודי הפועל במסגרת המערך האונקולוגי, לטובת חולים מכל רחבי הארץ, אשר שם לעצמו למטרה לאתר את חלון הזמן שבו טיפול מסוג זה יכול להביא הקלה משמעותית לחולה, תוך התאמה לתוכנית הטיפול הרגילה במחלה.

כאב חמור הוא סימפטום שכיח ממנו סובלים עד כ-80% מהחולים האונקולוגיים הנמצאים בשלבי מחלה מתקדמים. הסיבות לשכיחות הרבה של כאב בקרב חולי סרטן הן חדירה של תאי הגידול לרקמות הגוף, לחץ על עצבים או נזק שנגרם לגוף בעקבות טיפולים כימותרפיים, הקרנות או ניתוח. חולים רבים, הנמצאים בשלבים מתקדמים של המחלה, סובלים מכאב עז ובלתי נשלט אשר אינו מגיב לטיפול תרופתי, פוגע בתפקוד היומיומי שלהם ואף מפריע לרצף הטיפולי במחלה עצמה.

לנתק את מקור הכאב
לאחר שנכשלו קווי הטיפול התרופתיים והזעיר פולשניים בכאב, קיימת אפשרות להתערבות נוירוכירורגית מדויקת לאורך מסלול הולכת הכאב בחוט השדרה או ניתוק של מסלולי הכאב במוח. טיפול נוירוכירורגי בכאב, בחולים אונקולוגיים, תכליתו להשיג שיכוך מהיר של הכאב, במינימום תופעות לוואי על מנת לשפר את איכות חייו של החולה ולשפר את תפקודו.

צוות רב מקצועי
הפונים למרפאה יפגשו בה צוות רב מקצועי אשר יעריך את מצבם ויתאים את הטיפול הנכון לכל חולה וחולה, על פי רצונו של החולה, מצבו הגופני והתפקודי ושלב התקדמות המחלה

טיפול בכאב אונקולוגי

​כאב הוא אחת התלונות תהשכיחות ביותר בקרב חולים אונקולוגים. הכאב האונקולוגי יכול להופיע  לאורך כל שלבי המחלה ומהווה גורם משמעותי המשפיע על איכות החיים של המטופלים ועל יכולתיהם להתמיד עם הטיפול ולנהל שגרת תקינה. 

​הכאב והכאב האונקולוגי בכלל זה הינו חוויה אנושית אישית, רבת ממדים, עם יחסי גומלין מורכבים בין רכיבים חושיים ורגשיים. הנחיות ארגון הבריאות העולמי מאפשרות לטפל ביעילות ברוב הסובלים מכאב סרטני באמצעות שילובים שונים של תרופות לשיכוך כאבים ורוב חולי הסרטן מקבלים טיפול מורכב לכאבים כחלק מהטיפול המלא במחלתם. עם זאת, חלק קטן אך משמעותי של חולי הסרטן, הנאמד ב 10-20% אינו מגיב באופן מספק לטיפול תרופתי בלבד. חולים אלו עלולים לחוות מגוון של תופעות לוואי לטיפול נוגד הכאב, לעיתים אפילו במינון נמוך, מצב המוביל להגבלה במינון המוצע, אי יכולת להגיע לאיזון כאב מספק ולפגיעה באיכות החיים.

תסמונות של כאב "עקשן" בקרב חולים סרטן מאופיינות לרב באינטראקציות סבוכות של ההיבטים הפיסיולוגיים, פסיכולוגיים, חברתיים-תרבותיים וקוגניטיבים של המטופל. מצב זה בו החולה מתמודד עם כאב ניכר ו"עיקש" ובנוסף חווה תופעות לוואי בלתי רצויות של התרופות המוצעות הוא אחד הנושאים המאתגרים לרופא המטפל. בהתאם, הטיפול במצבים אלו דורש גישה רב-מימדית ובין-תחומית לניהול הכאב והתסמינים הנילוים.
על רקע זה נפתחה בשנת 2011 במרכז הרפואי של אוניברסיטת מק'גיל (MUHC) מרפאת כאב אונקולוגי יחודית.
הניסיון שנרכש בגישה זו באוניברסיטת מק'גיל מספק דוגמה כיצד ניתן גם בקרב אוכלוסיית חולים מורכבת להביא להקלה משמעותית בכאב תוך שיפור פרופיל תופעות הלוואי התרופתיות ושיפור תפקודי ביחד עם נטייה להישרדות ממושכת.

ד"ר אורי הוכברג, מומחה ברפואה פנימית ורפואה לשיכוך כאב שב לאחרונה מהשתלמות ממושכת במרפאה זו ובמסגרת מכון הכאב של בית החולים מציע שירות דומה לכלל המטופלים באוכלוסיה הנאבקים במחלת הסרטן. השירות של ד"ר הוכברג מיועד לטיפול בחולים אונקולוגי הסובלים מכאב ושירוויחו מהתערבות פולשנית ייעודית.

}