מדוע מבוצעת הפעולה?
העור הוא האיבר בעל שטח הפנים הגדול בגוף האדם. ככזה, בדומה לאיברים אחרים, גם העור מושפע מתנאים וגורמים פנימיים וחיצוניים ועלול לייצר גידולים שפירים וממאירים. לאחר אבחנה ברורה של הנגעים (בדיקה דרמוסקופית ו/או ביופסיה עורית) ניתן לקבל החלטה לגבי אפשרויות הטיפול. הטיפול המקובל בגידולי עור הינו הסרה כירורגית, אשר כרוכה בפרוצדורה ניתוחית ועשויה להשאיר צלקת. כיום קיימות שיטות טיפול לא ניתוחיות בעיקר כאשר מדובר בגידולי עור שפירים.
מספר רב של נגעים שונים נכללים תחת הכותרת של גידולי עור שפירים, ומכיוון שאינם ממאירים גידולים אלו מאופיינים בפרוגנוזה טובה.
הגידולים השפירים השכיחים ביותר הם seborrheic keratosis, fibroepithelial polyps keratocanthoma pyogenic granuloma, cutaneus horns, adenoma sebaceum, dermatofibroma, sebaceous cyst, neurofibroma, lipoma.
הטיפול בלייזר אבלטיבי, מסיר את תאי הגידול ומאפשר תוצאה אסתטית טובה יותר מזו המתקבלת לאחר ניתוח. הטיפול מותאם לסוג הנגעים, למספרם ולמיקומם.
- קסנתלזמה (xanthelasma) - הוא גידול שפיר, בגוון צהוב, המצוי על או סביב העפעפיים ונגרם כתוצאה משקיעה מקומית של כולסטרול. עם השנים קיימת נטייה לעליה בגודל ובמספר הקסנטלסמות ולמרבה הצער הן נוטות להישנות גם לאחר הסרתן. פעולת ההסרה הכירורגית מתבצעת בהרדמה מקומית ומותירה צלקות קטנות. הסרה כירורגית איננה מומלצת עבור קסנתלזמות גדולות (למניעת משיכה לאחור של עור העפעפיים – אקטרופיון), ולכן נגעים גדולים מוסרים, תחת הרדמה מקומית, בעזרת לייזר מסוג CO2 או Erbium laser. התוצאות לרוב משביעות רצון, אך נגעים עמוקים (שחדרו את שריר העפעף) או נגעים ישנים עלולים להותיר צלקת שטוחה וחיוורת.
- סירינגיומה (Syringoma) - סירינגומות הם גידולים שפירים קטנים ונפוצים בצבע העור. לגידולים אלו נטייה לעליה בגודל ובמספר לאורך השנים. סירינגומות מוסרות בעזרת לייזר אבלטיבי מסוג CO2 המביא לתוצאה האסתטית היפה ביותר.
- Actinic keratosis ו-Bowen's disease, למרות סיווגם כנגעים שפירים, נחשבים כמצב טרום סרטני ולכן יש להסירם תמיד. טיפול פוטודינאמי (PDT) או טיפול PDT בשילוב לייזר הוכחו כשיטות יעילות להסרת נגעים אלו, לצד תוצאות אסתטיות מעולות.
טכנולוגיות וטיפולים לא ניתוחיים בגידולי עור:
- לייזר אבליטיבי מסוג Yag - לייזר פולשני המסיר את גידולי העור וחושף את העור הבריא מתחת. הטיפול בלייזר זה הינו טיפול בטוח ויעיל להסרת גידולי עור שפירים.
- לייזר אבליטיבי מסוג CO2 – השימוש בלייזר זה מאפשר מחד הסרה מדוייקת של הגידול העורי (בעזרת שימוש בידית ה- Active FX) אולם בעיקר הגעה לתוצאה אסתטית מרבית. לאחר הסרת הגידול, ישתמש הרופא המטפל בידית ה- Deep FX על מנת להפיק קרני לייזר החודרות לעומק העור ומגרות אותו לייצר קולגן חדש המשפר את המראה האסתטי של העור לאחר הסרת הגידול.
- פילינג רפואי - בטיפולים אלו משתמשים בתמיסות כימיות, על מנת להסיר נגעים עוריים שפירים וממאירים, להבהיר כתמי פיגמנטציה ולשפר ולהחליק את מרקם העור. התוצאה מושגת על ידי הסרת השכבות העליונות של העור. אזור הטיפול המבוקש ביותר הוא הפנים, אך ניתן לבצע פילינג כימי גם באזורים אחרים כגון: מחשוף החזה, גפיים עליונות ועוד. שיטת הטיפול מתאימה יותר לבעלי גוון עור בהיר. משך תקופת ההחלמה תלוי בדרגת הפילינג (שטחי, בינוני או עמוק).
- PDT - טיפול פוטו-דינאמי כרוך בשפעול כימיקל הנמרח על העור על ידי מקור אור חיצוני כחול או אדום. טיפול PDT, שאושר לראשונה על ידי ה-FDA בשנת 1999 לטיפול ב-Actinic keratosis טרום-סרטני, משמש כיום למגוון רחב של בעיות עוריות, ובכללן אקנה, נזקי שמש ואף סרטן העור. לאחר מריחת משחת ALA (אמינו-לבוליניק אסיד), אזורי הטיפול נהפכים רגישים יותר לקרני אור. במרכז המשולב לאסתטיקה חושפים את אזורי הטיפול לסדרה של לייזרים ומקורות אור המייצרים תגובה פוטוכימית וגורמים להרס כלי דם, להעלמת כתמים, הסרת גידולים ושיפור משמעותי באיכות העור.