שליש ראשון להריון
מהפריית הביצית עד שבוע 6
האמא
העובר
שבוע 6-10
האמא
הרחם גדל ומגביר את תכיפות מתן השתן. בשלב זה עלולה להופיע הפרשה דמית (המחייבת בדיקת תקינות ההריון), והבחילות וההקאות עדיין נמשכות, כך גם החולשה וחוסר התיאבון. שינויים במצב הרוח שכיחים בשלב זה ונגרמים מרמות האסטרוגן והפרוגסטרון העולות.
העובר
שבוע 6
העובר מתחיל להיראות כראשן, גודלו כ- 2-4 מילימטר (כראש מסמר). ראשו גדול מאוד ביחס לגוף המתהווה. ניתן להבחין בהיווצרות של ניצני אוזניים, עיניים וגפיים. למרות התפתחות הגפיים, יעבור עוד זמן עד שניתן יהיה להרגיש את תנועות העובר. ליבו של העובר מתחיל להתחלק לחדר ימני ושמאלי לעיתים ניתן לאתר פעימות לב באולטרה-סאונד למרות שליבו מתפקד בצורה בסיסית ביותר. זוהי התקופה המכרעת בהתפתחות העובר, בין היום ה-17 ל- 56 רגישותו לגורמים שעלולים להפריע להתפתחותו התקינה היא הגדולה ביותר.
שבוע 7
העובר עושה קפיצת גדילה משמעותית בשבוע זה. עד סוף השבוע אורכו יהיה 11-13 מילימטר. ניצני רגליים מתחילים להיראות כסנפירים קצרים. הפנים מתחילות לקבל צורה אנושית. בכבד נוצרים תאי דם אדומים. כמו כן ממשיכים להתפתח: הלב, הכליות, הריאות, המעיים והתוספתן. המוח ועמוד השדרה גדלים מתוך צינור השדרה. ניתן להבחין במעין "זנב" שהוא המשך של עצם הזנב- אשר יעלם במהלך התפתחותו.
שבוע 8
העובר ממשיך לגדול. אורכו 2-1.4 ס"מ. קפליי העפעפיים והאוזניים נוצרים ומבחינים כבר בקצה של אף. הזרועות התארכו והן כפופות. במפרקים אפשר להבחין במקומות בהם יצמחו בהמשך אצבעות הידיים והרגליים. עצמות הגוף עוברות תהליך של התקשות. העובר מתחיל לזוז למרות שלא ניתן להרגיש עדיין את התנועות. גם מוחו של העובר ממשיך ומתפתח ונוצרים קשרים בין תאי העצב במוח. בשבוע זה בלוטות המין יהפכו לאשכים או שחלות, אולם לא ניתן עדיין לזהות את מין העובר עד להתפתחות מלאה של אברי המין.
שבוע 9
גודל העובר בשבוע זה כגודלו של תות שדה 2.3 - 3 ס"מ הידיים ארוכות יותר והאזור בו תגדלנה האצבעות מעט נפוח. ניתן להבחין בתנועה של הגפיים באולטרה-סאונד אך עדיין לא מרגישים אותן. הפנים שלו מקבלות צורה אנושית אך העיניים סגורות. הלב התפתח לארבע חדרים והוא פועם. שאר האיברים כולל איברי המין עדיין בהתפתחות. בשבוע הזה, על פי המונחים הרפואיים העובר ניכנס לשלב ה- fetus נוצרים תאי עצם וסחוסים והוא שוחה ברחם. זאת למרות שלא ניתן עדיין להרגיש את זה, בשל גודלו הזעיר. אם מדובר בתאומים שבוע 9 הוא השבוע הטוב ביותר לאבחן האם מדובר בתאומים זהים או לא, מידע שחשוב מאוד להמשך מעקב ההריון.
שבוע 10
העובר ניראה בשלב זה כדגיג שמידותיו 4–3 ס"מ והוא שוקל כ- 5.5 גר' כל האיברים החיוניים כבר התפתחו. רוב הפגמים הפיזיים, במידה שהתרחשו, מופיעים עד שבוע זה, כך שהחלק הקריטי ביותר של ההתפתחות כבר חלף. תהליכי התפתחות אחרים, שמשפיעים על ההתנהגות ועל המשכל, ימשיכו להתרחש לאורך כל ההריון. משבוע זה, בכל יום מופיעים פרטים חדשים בגוף העובר, ציפורניים, שיער ואצבעות הידיים מופרדות. בשלב זה הזנב נעלם ומשבוע זה העובר גדל ועולה במשקל.
שבוע 11-13
האמא
העובר
בדיקות שיש לבצע בשליש הראשון של ההריון
- בתחילת ההריון הרופא המטפל יפנה לסדרת בדיקות גנטיות, דם ושתן כגון: ספירת דם, רמת חיסונים, רמת סוכר בדם ועוד. וכן יבוצע אולטרה-סאונד על מנת לקבוע את גיל ההריון ותקינותו. במידת הצורך יושלמו בדיקות הסקר הגנטי ע"פ מוצא.
- בשבוע 11 עד 13 ושישה ימים להריון מבוצעת בדיקת סקר שליש ראשון הכוללת בדיקת שקיפות עורפית ובדיקת דם לאיתור עוברים ברי סיכון לתסמונות דאון או מומים אחרים.
- במקרים ספציפיים בהם יש צורך באבחון גנטי מוקדם ניתן לבצע בדיקת סיסי שלייה.
טיפים
- זה הזמן להתחיל לשמור על אורח חיים בריא ולהקפיד על תזונה מסודרת.
- חשוב להקפיד על היגיינת הפה והשיניים: צחצוח שיניים, שימוש בחוט דנטאלי ובמי פה. מחקרים הראו כי בנשים עם היגיינת פה ירודה שכיחים יותר סיבוכי הריון, כולל לידה מוקדמת.
- השינויים הפיזיים והרגשיים בהריון משפיעים על חיי המין? בואי להתייעץ עם המטפלים הזוגיים שלנו.
-
נשימה מודעת היא תרגיל פשוט שיכול ללוות אותך כל ההריון, נשימה עוזרת לזרימת הדם, מרגיעה, ומחזקת.
תרגילי נשימה: שכבי על הגב. כדאי לתמוך בראש וברגליים על מנת שגופך יהיה רפוי על המזרון. הניחי את ידיך על בטנך ונשמי נשימות רגועות וללא מאמץ לאזור הבטן. -
הצטרפי למועדון היולדות מאמי ליס וקבלי מידע על פעילויות והטבות המועדון.