להוריד את הלחץ באמצעות רפואה אלטרנטיבית
בשנים האחרונות הולך וגובר מספר המטופלים אשר מגיעים לרופא שלהם ובתיקם מגוון של מוצרים "טבעיים" שאמורים להוריד את לחץ הדם. רופאים רבים אינם יודעים כלל אם מוצרים אלה מועילים או עלולים אפילו להזיק. לדברי מומחים קרדיולוגים מהמרכז הרפואי רוצ'סטר שבמדינת ניו יורק, ארה"ב, אנו מצויים כעת בעידן חדש, בו מתרחש שינוי תרבותי שמוביל מספר הולך וגובר של אנשים להימנע מנטילת תרופות סטנדרטיות. במקביל, אנו עדים לתהליך בו יותר ויותר מטופלים זקוקים למספר רב יחסי של תרופות כדי להסדיר את לחץ הדם שלהם, מה שמניע אותם לחפש אלטרנטיבות.
כדי לנסות ולערוך סדר במגוון הרב של סוגי הטיפול האלטרנטיביים, צוות המומחים מרוצ'סטר ערך סקירה מקיפה של טיפולים לא תרופתיים לטיפול ביתר לחץ דם. בראש ובראשונה המומחים מדגישים כי כל מטופל עם יתר לחץ דם אמור להקפיד על צמצום צריכה של מלח ועל דיאטת DASH, שהיא עשירה בסיבים תזונתיים, דלת שומן, ובנויה על צריכה גבוהה של פירות וירקות. כמו כן מומלץ מאוד לעסוק בפעילות גופנית ובמידת הצורך, לרדת במשקל. כל טיפול אלטרנטיבי אמור להיות בנוסף לשינויים אלה באורח החיים.
לגבי הבטיחות, טוענים המומחים האמריקאים, כי הטיפולים האלטרנטיביים, אותם נסקור בהמשך, אינם מסוכנים או מזיקים בדרך כלל, אלא אם כן, המטופל נוטל אותם במקום תרופות רגילות.
- תוספי מזון
האנזים Q10 הוא האנזים הפעיל בכל הקשר ליתר לחץ דם. הוא מעורב ביצור של אנרגיה בגוף ופועל גם כאנטי-אוקסידנט. מטופלים עם יתר לחץ דם נוטים לרמות נמוכות יותר של אנזים זה. מניתוח מחקרים שונים בנושא נמצא, כי טיפול שכלל מתן אנזים Q10 הוריד את לחץ הדם באופן ניכר. כמו כן מצאו החוקרים כי אשלגן עוזר בהורדת לחץ הדם. מחקרים אחדים הראו כי צריכה מוגברת של מוצרי מזון עתירי אשלגן עוזרת לצמצום לחץ הדם בדיוק כמו נטילה של אשלגן בצורת תוסף מזון.
- צמחי מרפא
תמצית העוזרר ותמצית הדיבקון הם שני צמחי המרפא שנמצא כי יש להם השפעה חיובית אפשרית על הורדת לחץ הדם. תמצית דיבקון, שנמצא בשימוש ברפואה הסינית המסורתית כדי להוריד את לחץ הדם. בניסויים עם בעלי חיים תמצית הדיבקון הוריד את לחץ הדם, אך המומחים מרוצ'סטר מזהירים בפני ההשפעה הרעילה שלו במינונים גבוהים מדי.
גם תמצית העוזרר (סוג של עץ) נמצא בשימוש, אולם השפעתו על לחץ הדם מצומצמת מאוד.
מצד שני מצאו החוקרים מספר צמחי מרפא שנטילתם עלולה לגרום לעלייה של לחץ הדם, כמו לדוגמא פרע מחורר, שרביטניים, יוהימבין, ושוש.
- אקופונקטורה/מדיטציה
ממצאי המחקר לגבי שתי השיטות אינם חד משמעיים, מאחר ובמחקרים השונים השתתפו סוגי אוכלוסייה שונים, ושיטות שונות. לפי כך אין הוכחות ברורות שהן מורידות את לחץ הדם. למרות זאת, על פי אחת הסקירות של המחקרים, מדיטציה טרנסנדנטלית אכן מועילה בהורדת לחץ הדם. שיטות נוספות שעשויות להועיל הן מדיטציית זן הבודהיסטית וצ'י קונג.
- מכשירים וטיפולים נוספים
מכשירים אחדים שפותחו בשנים האחרונות דורשים התערבות רפואית, ואחרים משתמשים בטכנולוגיות שדורשות מהמטופל השתתפות בתרגילים שונים. בין אלה שדורשים התערבות רפואית, קיימת מערכת ה-RHEOS שמווסתת את לחץ הדם, בדומה לקוצב שמווסת את קצב הלב.
יש גם את הטיפול בצנתור לכריתת עצבים סביב הכליות ששולחים איתותים לא נכונים למוח להעלות את לחץ הדם. שתי שיטות אלה מיועדות למטופלים שאינם מגיבים טוב לטיפול תרופתי ונמצאות עדיין בשלבי התנסות במסגרת מחקרים קליניים.
כיום קיימים שני מכשירים שהמטופלים יכולים להשתמש בהם בצורה נוחה בביתם. הראשון הוא "רספרייט" שעיקרו הוא חיישן נשימה, והוא מעניק למטופל משוב דרך האוזניות כדי להאט את קצב נשימתו, שיטה שעל פי מחקרים אמורה להוריד את לחץ הדם על ידי הריסה של כלי דם. ניסויים קליניים הראו כי השימוש במכשיר במשך 15 דקות ביום גורם לירידה מתונה של לחץ הדם.
בארה"ב קיים מכשיר נוסף בשם ZONA PLUS. הוא מורכב משתי ידיות שהמטופל מחזיק בידיים ומבצע בהן תרגילי התכווצות של היד, ברמות שונות, בהתאם לאיתותים אלקטרוניים. אין הסבר מדעי כיצד שיטה זו משפיעה על לחץ הדם, אך מחקרים הראו כי לחץ הדם יורד אצל מי שמשתמש במכשיר שלוש פעמים בשבוע למשך 8 שבועות לפחות.
ד"ר אורית קלוק בן- בסט, רופאה בכירה במרכז הרפואי ת"א
טיפולים אלטרנטיבית נפוצים מאוד בכל תחומי הרפואה, ופעמים רבות הציבור, החושש מתופעות הלוואי של התרופות המקובלות, כמה לתרופה המבטיחה לו ריפוי ״בטוח״. חשוב להדגיש כי מרבית התרופות האלטרנטיביות לא הוכחו כ יעילות. יש המצדדים בגישת ה״לא מועיל אך גם לא מזיק״, אולם חשוב לזכור שלעיתים התרופות ה״לא מזיקות״ הללו מתגלות בדיעבד כבעלות תופעות לוואי קשות. כמו כן, בל נשכח את העלות הלא מבוטלת של הטיפול. בסך הכל מרבית הדרכים האלטרנטיביות להורדת לחץ דם הינן בטוחות, ויש להקפיד ולהשתמש בהן במקביל לטיפול התרופתי.
תרגום ערוך ומקוצר, מקור:
Nondrug Interventions for Treatment of Hypertension; Journal of Clinical Hypertension 2011, 13: 829-835.