מחלות לב - לעשות שינוי בשביל הלב
לפעמים נדמה לנו שהציביליזציה המערבית עומדת על סף פיצוח סוד הבריאות ואריכות הימים. תמותת התינוקות פחתה משמעותית לאורך הדורות, תוחלת החיים עלתה בהתמדה, הצלחנו לרצף את הגנום האנושי והמחקר הרפואי מתקדם בצעדי ענק. הכל נכון, רק שבפועל הציביליזציה המערבית היא בעיקרה אוכלוסייה "חולה" או ליתר דיוק אוכלוסייה שתהיה חולה. אורח החיים היושבני (ללא תנועה) שאימצה מרבית האוכלוסייה המערבית ומספר שיא של כמיליארד איש שמוגדרים שמנים או שמנים מאוד ואשר למעלה משליש מהם חולים בסוכרת, הם הסיבה לכך שנכון להיום , יש הרבה יותר אנשים "בריאים" עם גורמי סיכון לחלות במחלות לב מאשר חולים שכבר עברו אירוע לבבי. וזה עוד לפני שהזכרנו את עשרים האחוזים שגם מעשנים. במילים אחרות, כמות ענקית של אנשים צריכים מניעה ראשונית טרם אירוע הלב הראשון שלהם. במספרים האלה המשימה נראית כגובלת בבלתי אפשרי. יש מי שמנסים לחנך את הציבור ואין ספק שההצהרות וההנחיות מטעם איגודי הרופאים והקרדיולוגים בכל העולם העלו למודעות את סוגיית גורמי הסיכון, אבל לא ממש הצליחו לשנות את אורחות החיים כפי שמעידים הנתונים העגומים.
אז מה עושים
החדשות הטובות הן שאפשר להפחית את הסיכון להתקף לב ב - 86% ! זהו נתון אדיר. המספר המדהים הזה עלה ממחקר שבדי שפורסם לאחרונה בעיתון הקרדיולוגי האיכותי Journal of the American College of Cardiology.
במחקר השתתפו למעלה מ- 20,000 אנשים "בריאים" עם גורמי סיכון לתחלואת לב וכלי דם – המחקר בוצע בגברים בני 45-79 אשר מילאו שאלונים שבדקו את קיומם של 5 פרמטרים בכל נבדק:
1. דיאטה "בריאה"
2. צריכה מתונה של אלכוהול
3. ללא עישון
4. הקף מותניים קטן/תקין
5. פעילות גופנית סדירה.
רק אחוז קטן מהמשתתפים ענו על כל חמשת הפרמטרים. המחקר עקב אחרי המשתתפים במשך 11 שנה, כלומר אפשר לחוקרים פרספקטיבה של זמן לצפות את ההתפתחויות, ולהלן התוצאות: מי מבין הנבדקים שהתקיימו אצלם כל חמשת הפרמטרים, הפחיתו את סיכוייהם להתקף לב בתקופה שנבדקה ב - 86% (!) לעומת אלו שאצלם לא התקיים אף לא אחד מהפרמטרים. כאמור, נתון מדהים ממש. מבין משתתפי המחקר, אלו שאצלם התקיימו רק חלק מחמשת הפרמטרים הפחיתו את הסיכוי להתקף בכ – 79% כאשר משתתפים שהקפידו על "דיאטה בריאה" שכללה פירות וירקות, מעט שומן, דגנים, דגים ומעט אלכוהול ובנוסף לא עישנו, הפחיתו את הסיכון להתקף בכ – 65%. ככל שהתקיימו פחות פרמטרים, עלה בהדרגה גם הסיכון להתקף לב. מחקר זה מדגיש בצורה חדה את חשיבותו של המושג "מניעה ראשונית". "מניעה ראשונית" היא הניסיון להפחית או להעלים עד כמה שניתן את קיומם של אותם גורמי סיכון (הנשלטים והניתנים לשינוי) המעלים את הסיכויים לפתח מחלת לב וכלי דם ובכלל זה אוטם שרירי הלב (התקף לב) ואי ספיקת לב. זאת, לעומת המושג "מניעה שניונית" שמתייחס לניסיון להקטין את הסיכון לאירוע לב חוזר לאחר שאחד כבר התרחש.
איך מתחילים לטפל בגורמי הסיכון?
כחברה כאמור, דיי כשלנו בינתיים בשינוי אורחות החיים אך ברמת הפרט יש לנו סיכויי הצלחה טובים יותר. לטובת עניין זה הוקמו בשנים האחרונות מכוני מניעה ושיקום, מרפאות מומחים לטיפול בגורמי סיכון ורופאי המשפחה במרפאות קופות החולים הפכו רגישים יותר ויותר לעניין המניעה. זאת לצד העובדה שהמדיה על כל ערוציה מוצפת בתוכניות הסברה. עם זאת, ברוב המקרים, אדם שקיבל את ההמלצה 'לשנות את אורח החיים ולהתחיל לעשות פעילות גופנית' מרופא המשפחה ואפילו מהקרדיולוג, לא ממש ברור לו- באיזו פעילות לעסוק? מה בדיוק לעשות? כיצד בדיוק לעשות? מתי להתחיל? ובאיזו תדירות לעסוק בפעילות? מי מפקח שאינו מגזים ואף מסכן את בריאותו? על רקע חשיבות הטיפול ב"מניעה ראשונית", המרכז למניעה ושיקום הלב בבית החולים איכילוב, שם לנגד עיניו את נושא המניעה באנשים עם גורמי סיכון. הייחוד של המרכז הוא בהתמקדותו ברפואה מונעת למחלות לב לאנשים בריאים, לצד רפואה שיקומית לאנשים שכבר לקו באירוע לב או עברו פרוצדורה טיפולית בלב. המרכז מציע מעטפת רב תחומית של בעלי מקצוע מובילים בתחומם (מתחום הרפואה, הסיעוד, הפיזיולוגיה, התזונה והפסיכולוגיה) המעניקה לכל מתאמן במרכז תכנית פעילות גופנית המתאימה למטרותיו ולמצבו הרפואי והפונקציונלי. רופא המרכז, שהוא מומחה לטיפול בגורמי סיכון לתחלואה לבבית, מכיר באופן אישי כל מתאמן, את מצבו הרפואי ואת הצרכים שלו והוא יכול להפנות אותו למומחים לפי הצורך, הכל תחת קורת גג אחת בלי להתרוצץ בין רופאים. מעבר לכך שהוא זמין באופן רציף לשאלות, תהיות והבהרות ששינוי כזה באורח החיים עלול לעורר. זהו היתרון הגדול של המרכז למניעה ושיקום הלב, מעקב רפואי מתמשך ורציף שאינו מתאפשר בשום מסגרת רפואית אחרת בקהילה.
ליצירת קשר וקבל מידע נוסף ניתן לפנות למרכז למניעה ושיקום הלב
פרטים ליצירת קשר
טלפון: 03-6973945
פקס: 03-6973963
דוא"ל: heart-rehab@tlvmc.gov.i