be Well הגיל השלישי
הזדקנות מוצלחת? יש דבר כזה
הגעת לגיל שאפשר להתחיל?
לכבוד ראש השנה ולרגל יום הקשיש הבינלאומי קבלו את הצ'ק ליסט המלא לבריאות שלמה אחרי גיל 65. בהצלחה!
המונח "הזדקנות מוצלחת" מתאר את אנשי האוכלוסייה המבוגרת שאינם סובלים ממחלות כרוניות, וממשיכים לתפקד היטב, הן תפקודית והן קוגניטיבית, גם בגילאים המתקדמים.
"בריאים ביסודם" (Essentially healthy), הם אלו ללא מחלות חריפות, ללא היסטוריה של מחלות גידוליות, ועם מחלות כרוניות הנשלטות היטב.
בעוד שאלו שהם "בריאים באופן יוצא דופן" (Exceptionally healthy), אינם נוטלים תרופות כלל, אינם סובלים ממחלות כרוניות, ולחץ הדם והמשקל שלהם תקינים.
בבסיס ההזדקנות המוצלחת, הן התפקודית והן הקוגניטיבית, עומדים פקטורים גנטיים ופסיכוסוציאליים, אך במחקרים רבים נראה כי שמירה על פרופיל בריאותי בסיסי תקין, ללא מחלות קרדיו-וסקולריות או גורמי סיכון כלשהן, מעלים את הסיכוי לא רק לאריכות חיים, אלא גם להזדקנות מוצלחת
הצ'ק ליסט הבא יעזור לכם לוודא שכל תחומי הבריאות העשויים להשפיע לטובה על הזדקנותכם המוצלחת, יקבלו את תשומת הלב הראויה להם.
שימו לב כי מדובר בהמלצות כלליות לבני 65 פלוס, ועל כן יש להתייעץ עם רופא המשפחה ולהתאימן. כל מקרה כאמור לגופו:
שימו לב כי מדובר בהמלצות כלליות לבני 65 פלוס, ועל כן יש להתייעץ עם רופא המשפחה ולהתאימן. כל מקרה כאמור לגופו:
- בצעו פעילות גופנית. הקפידו לבצע פעילות גופנית אירובית, בעצימות בינונית עד גבוהה, 3-5 פעמים בשבוע. בנוסף, שלבו פעילויות כנגד התנגדות לשימור הכוח, תרגילי גמישות לשימור טווחי תנועה, ותרגילי שיווי משקל לשיפור היציבה ומניעת נפילות.
- הפסיקו לעשן. מעשן בכל זאת? – לגברים שביניכם, בקשו מרופא המשפחה הפניה חד פעמית לבדיקת אולטרא-סאונד של האאורטה הבטנית.
- בקשו מרופא המשפחה לבצע רויזיה תקופתית על תרופותיכם. האם יש עדיין צורך בכולן? האם ידועות אינטראקציות בין תרופתיות או בין תרופה למי מהמצבים הרפואיים מהם אתם סובלים? יש לשים לב בעיקר לתרופות נוגדות קרישה, ולתרופות המשפיעות על קצב הלב ועל מערכת העצבים המרכזית.
- דווחו לרופא על בעיה בשליטה במתן שתן. במידה וקיימת, יש לבצע ברור בהתאם.
- שיקלו המשך נהיגה במידה ואתם סובלים מבעיות ראיה, בעיות תנועה או בעיות קוגניטיביות, ובעיקר אם מי מקרוביכם מעיר כי לא חש בטוח בנהיגתכם.
- מדדו לחץ דם אחת לשנה. במידה ואתם תחת טיפול, מדדו לעיתים קרובות יותר לפי הנחיות הרופא.
- ירידה לא מכוונת במשקל מעל 10% דורשת ברור רפואי מלא.
- בדקו ראיה ושמיעה אחת לשנה.
- השלימו צריכת סידן ל 1200 מ"ג ליום (תכולת סידן יומית בדיאטה מגוונת מכילה כ 600 מ"ג סידן, לכן יש להשלים 600 מ"ג בתכשיר ייעודי). הוסיפו ויטמין D בכמות של 1000 יחידות ליום. שיקלו עם רופא המשפחה צורך בביצוע בדיקת צפיפות עצם.
- התחסנו:
א. אנטי-טטנוס אחת ל 10 שנים.
ב. חיסון נגד שפעת בכל שנה בסתיו.
ג. חיסון נגד דלקת ריאות פעם אחת מעל גיל 65.
ד. חיסון נגד הרפס זוסטר פעם אחת מעל גיל 50. - מוצדק לבצע את רוב בדיקות הסקר למניעה ראשונית של מחלות גידוליות, כל עוד תוחלת החיים הצפויה במצב הבריאותי הנוכחי גבוהה מ 10 שנים. במצבים אלו כדאי לבצע:
א. לנשים- ממוגרפיה אחת לשנתיים.
ב. לכולם- בדיקת דם סמוי בצואה אחת לשנה, או קולונוסקופיה אחת לעשר שנים, או סיגמואידוסקופיה אחת לחמש שנים. - שוחחו עם קרוביכם לגבי הנחיות מקדימות לכל צרה שלא תבוא. תוכלו למלא גם מסמכי ייפוי כוח ו/או הנחיות מקדימות לטיפול רפואי. מומלץ לבקר באתר "כל זכות".