חיידקים בשירות הרפואה
על תרומת איברים ותרומת דם, שמעתם? ועל תרומת צואה? בהחלט ייתכן שהעיסוק בנושא קצת מרתיע אתכם, אבל ההמלצה שלנו היא לתת לעצמכם הזדמנות לקרוא ולהכיר. מסתבר כי החיידקים הנמצאים במערכת העיכול שלנו, אחראים למחלות מעי שונות, אך יכולים גם להשפיע על יכולתנו להחלים אפילו מחיידקים שפיתחו עמידות לאנטיביוטיקה. קוראים לזה בקטריותרפיה. חוקרי המכון לבקטריותרפיה במרכז רפואי תל אביב מסבירים על השימוש בצואת אדם לטיפול רפואי ולשיפור הבריאות.
צואה: הפרשת פסולת או משאב טיפולי?
השימוש בבקטריותרפיה, ברמתה הבסיסית, החל כבר לפני כ-1,700 שנה ברפואה הסינית, שם תועד שימוש בצואה לצורך טיפול במחלות של מערכת העיכול. אולם בשנים האחרונות, מגלה המחקר הרפואי עוד ועוד מידע מרתק, הקשור ליכולות הריפוי של החיידקים הנמצאים דרך קבע בגופנו בכלל ובמערכת העיכול שלנו, בפרט.
אדם ממוצע מארח בגופו כקילוגרם וחצי חיידקים, שרבים מהם נמצאים במעי, כאשר לכל אדם יש מצע חיידקים שאופייני רק לו, ממש כמו טביעת אצבע חיידקית.
במחקרים שבדקו את הקשר בין הרכב אוכלוסיית החיידקים במעי לבין מצבי בריאות וחולי בבני האדם, נמצא, כי על ידי העברת חיידקי-מעי מאדם בריא לאדם חולה, ניתן לשפר את בריאותו. כך, למשל, נמצא כי חיידקים אלה יכולים להשפיע לטובה על שלשולים עקב חיידקים שפיתחו עמידות לאנטיביוטיקה, על מחלות כבד וסוכרת, ואפילו על תהליכי השמנה או הרזיה.
כך, למשל, באחד המחקרים לקחו חיידקי מעיים מעכברים שמנים והעבירו אותם לעכברים רזים. בתוך שבועיים הכפילו העכברים הרזים את משקלם, ללא שינוי כלשהו בתזונתם.
לתת לחיידקים ה"טובים" להילחם בזיהום
חיידקי הצואה הם מכלול החיידקים הנמצאים בצואה. חיידקים אלה מופקים במעבדה מצואה של תורם בריא, יחד עם כלל המיקרואורגניזמים הנמצאים בצואת התורם. לאחר הכנת הדגימות, מוקפא נוזל הצואה בטמפרטורה של מינוס 80 מעלות צלזיוס, ובעת הצורך, הוא יוזלף למעי המטופל בעזרת קולונוסקופיה, גסטרוסקופיה או חוקן.
השתלת הצואה פותרת את הזיהום על ידי שינוי הרכב החיידקים במעי. בצואה המושתלת יש חיידקים שנעלמו מהמעי של המטופל, למשל, עקב שימוש בתרופות אנטיביוטיות. כאשר לוקחים חיידקים מתורם בריא, שהמעי שלו מכיל את כל אוכלוסיית החיידקים של אדם בריא, אותם חיידקים נלחמים בזיהום, וגורמים לו להיעלם.
האתגר: לתרבת את החיידקים בהתאמה אישית
למעשה, הטיפול בעזרת השתלת צואה, הוא שלב מעבר, בדרך לפיתוח טיפולים שיתבססו על חיידקים ספציפיים.
הקושי המרכזי בטיפולים אלה הוא היעדר טכנולוגיה מתאימה לתרבת את חיידקי המעי לכדי תרופה של ממש, ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופל. יחד עם זאת, כבר היום יש דיווחים על התקדמות טכנולוגית בתחום – התקדמות שצפויה להפוך את הבקטריותרפיה לתהליך טיפולי הרבה יותר קל וממוקד.
מאגר צואה ראשון בישראל הוקם באיכילוב
המרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב) הקים את השירות לבקטריותרפיה, שהוא מאגר צואה, המיועד לטיפול במחלות מערכת דרכי העיכול, ובזיהומים שנרכשים בבית חולים ולמחקר שימושים נוספים בהשתלות צואה במגוון מחלות נוספות שאינן קשורות בהכרח במערכת העיכול. מדובר במאגר ראשון וייחודי בישראל, שהוא חלק ממגמה חדשנית בעולם הרפואה של שימוש בצואת אדם לטיפול רפואי.
איך בקטריותרפיה יכולה לעזור לכם?
נכון להיום מוצע הטיפול בבקטריותרפיה למי שאובחנו עם חיידק קלוסטרידיום דיפיצלה (חיידק מעיים מזיק), שאינו מגיב לטיפול אנטיביוטי. בנוסף, ניתן להצטרף לפעילות מחקרית הבוחנת טיפולים חדשניים של השתלת צואה באנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות בשלבים שונים של מחלתם.
רוצים להיות חלק מרפואת העתיד?
בין שאתם סובלים ממחלות אלה ומעוניינים להיות חלק ממחקרים עתידיים, ובין שאתם אנשים בריאים, המעוניינים לתרום לפיתוח תחום רפואי חדשני זה, ולסייע בבניית בנק דגימות צואה - השירות לבקטריותרפיה מחפש אנשים בריאים, היכולים להגיע לבית החולים תוך פרק זמן סביר (עד חצי שעה) ומוכנים לשמש כתורמי צואה.
פרטים נוספים ניתן לקבל בטלפון 03-6972488 או במייל bacteriotherapy@tlvmc.gov.il